Jelentős nyereséggel zárta az MVM az idei első félévet
Üzlet

Jelentős nyereséggel zárta az MVM az idei első félévet

Bár az MVM Csoport értékesítésének nettó árbevétele érdemben csökkent az energiaárak esése mellett, de ezzel párhuzamosan a működési és a finanszírozási költségei is jelentősen estek, és ezek eredőjeként 222 milliárd forintra nőtt a cégcsoport idei első féléves adózott eredménye a tavalyi első félévi 209 milliárdról – derült ki a ma közzétett első féléves konszolidált jelentésből.
A magyar energetika fontosabb kihívásaival kiemelten foglalkozunk a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz Te is!

A 2024. első félévi beszámoló részletes adatai alapján az látszik, hogy:

  • Az értékesítés nettó árbevétele 2156 milliárd forintra mérséklődött a tavalyi első féléves 2769 milliárdról, amely az alacsonyabb energiaárakkal, illetve a hazai és csehországi áram- és gázfogyasztás mérséklődésével is összefüggött. Ezt érdemben képes volt ellensúlyozni a nagykereskedelmi szegmens jó teljesítménye az áramban, és különösen a gáz szegmensben, ahogy azt az alábbi táblázat is érzékelteti.
MVM foldgaz es villamosenergia ertekesites24H1
  • Az anyagjellegű ráfordítások 1823 milliárd forintra estek a tavalyi első félévi 2739 milliárdról. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi ráfordítások is jócskán, 180 milliárddal 197 milliárd forintra csökkentek a mérséklődő kamatkörnyezet, és a csökkenő eladósodás mellett.
  • Az adózás előtti eredmény mindezek mellett 298 milliárd forintra nőtt a tavalyi első félévi 273 milliárd forint közeléből. Az első félévi EBITDA 450 milliárd forint lett a tavalyi hasonló időszaki 513 milliárd forint után, és amint a befektetőknek szóló prezentáció ki is tér rá: "A 2023. első félévhez közeli eredményt elsősorban a földgáz nagykereskedelmi piacain elért magasabb árrés, valamint a nukleáris és megújuló erőforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelésből származó magasabb árrés eredményezte. Ezt a növekedést mérsékelte a földgáz egyetemes szolgáltatási tevékenység alacsonyabb eredménye, valamint a gáz kiskereskedelmi és a magyar nagykereskedelmi villamosenergia-piacon elért alacsonyabb árrés." Ezek segítségével az EBITDA margin 20,9%-ra (!) ugrott a tavalyi első félévi 18,5%-ról, illetve a 2022-es első félévi 3,7%-ról.
  • Az adózás utáni eredmény 222 milliárd forint lett a tavalyi első félévi 209 milliárd forint után. Ez, és az erős pénzügyi helyzet egyéb dimenziói tavalyhoz hasonlóan ismét alapot adhat arra, hogy év végfelé a költségvetés aktuális helyzete mellett az állam, mint egyedüli részvényes osztalékelőleg fizetést kezdeményezzen.
MVM 2024 H1 jovedelemkimutatas angol
Forrás: MVM Csoport
  • A cash-flow kimutatásból jól látszik, hogy a kereskedelmi követelések ugrása és a kötelezettségek esése mellett a működési tevékenységekből származó nettó cash-flow 777 milliárd forintra ugrott az idei első félévben a tavalyi 336 milliárdról. A pénzügyi tevékenységekkel kapcsolatos cash outflow kissé emelkedett 550 milliárd forintra a tavalyi 467 milliárdról. Mindezek nyomán a cégben lévő készpénz, illetve készpénz egyenértékes 383 milliárd forintra ugrott június végére a tavalyi első félév végi 207 milliárd forintról. A free-cash flow június végén 331 milliárd forint volt a tavalyi első félévi 388 milliárd forint után.
  • A nettó adósságállomány az alacsonyabb készletfinanszírozási szint miatt idén június végére 832 milliárd forintra esett a tavalyi június végi 1417 milliárdról. Emiatt a nettó adósság EBITDA-hoz viszonyított aránya 0,95-re esett a tavalyi 1,56-ról, illetve a 2022 június 2,3-ról, azaz jelentősen javult ezen a téren a pénzügyi helyzet is.

Az MVM Csoport közleménye az első félévi adatok kapcsán azt is kiemelte, hogy

  • "A tág földrajzi régióban zajló geopolitikai konfliktusok ellenére a cégcsoport folyamatosan biztosította az ország zavartalan energiaellátását. Az MVM Csoport által megtermelt villamos energia mintegy 85 százaléka tiszta CO2 semleges energiaforrásból származott. A zöld átálláshoz kapcsolódó termelési kapacitásbővítésen felül folyamatos a fejlesztés az átviteli és az elosztóhálózatokban, melyek az idei év első félévben is rekordokat döntő, és továbbra is dinamikusan fejlődő megújuló energia termelési kapacitások miatt elengedhetetlenek."
  • "A stratégiai célokkal összhangban 2024-ben is folytatódik a megújuló termelési portfolió bővítése. Az MVM Csoport megvásárolta a Tázlár határában lévő, 63 MW beépített teljesítményű napelemes erőművet, emellett további 249 MW beépített teljesítményű naperőmű bővülés történik a II. félévben." Június végén 629 MW volt a megújuló villamosenergia termelési kapacitások együttes mérete az MVM Csoportnál, és bár nem tudjuk, hogy milyen projektek lehetnek emögött a jelentős bővülés mögött, de a megjelölt 249 MW-os méret nagyon közel esik a mezőcsáti óriási naperőmű parkhoz, amelynek teljes beépített kapacitása 233,5 MW.
  • "A magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentését támogatva folytatódtak a hazai földgázkitermelés növelését szolgáló beruházások, továbbá folyamatos az út- és forrásalternatívák, köztük új LNG beszerzési lehetőségek keresése. A beszerzési források jövőbeli diverzifikációját szolgálhatja az MVM Csoport történetének legnagyobb akvizíciója az azerbajdzsáni Shah Deniz tengeri földgázmezőben történő részesedésszerzésről aláírt megállapodás." Ezt az akvizíciót augusztus végén zárta le a cégcsoport.
  • "A cégcsoport továbbra is kiemelt figyelmet fordít stabil és konzervatív pénzügyi gazdálkodásra, melyet az S&P és Fitch hitelminősítő ügynökségek az MVM-re vonatkozó befektetési kategóriájú hitelminősítés 2024-ben történt megerősítésével ismertek el."

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
telekommunikáció távközlés telekom