Furcsa módon lett Larry Ellison a világ harmadik leggazdagabb embere
Üzlet

Furcsa módon lett Larry Ellison a világ harmadik leggazdagabb embere

A vállalati sajátrészvény-vásárlások nagyon komoly vételi erőt jelentettek az elmúlt bő évtizedben az amerikai részvénypiac számára. Érdekes megvizsgálnunk a jelenlegi talán legerősebb grafikonnal bíró nagy technológiai cég, az Oracle esetét, a vállalat részvényszáma 46 százalékkal csökkent az elmúlt 13 évben. Elképesztő matematika jön ki akkor, ha kicsit ezen számok mögé nézünk.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Ha vet valaki egy pillantást a Forbes valós idejű (2024. szeptember 14-i hétvége) listájára, amely a világ leggazdagabb embereiről szól, akkor egy érdekes nevet találhat a dobogó harmadik fokán. Íme az ominózus top tízes lista:

A harmadik helyezett Larry Ellison Oracle-társalapító technológiai guru régi ismerős ezen a listán, ám nem ennyire előkelő helyen. Kvázi holtversenyes másodikként Jeff Bezos Amazon főatyamesterrel.

Larry Ellison ennyire erős aktuális helyezése annak köszönhető, hogy az Oracle-részvények fantasztikus szárnyaláson vannak túl az elmúlt negyedévekben. A következő ábrán az Oracle részvényárfolyama látható havi gyertyás grafikonon 2011. január 4. és 2024. szeptember 13. között logaritmusos skálázással:

árfolyam-befektetés-grafikon-pénzügy-részvény-részvényárfolyam-részvénypiac-tőzsde

Kék téglalap jelöli a 2017. november 30. és 2020. november 30. közötti időszakot, amikor egy mostanában általános praktikával félelmetes részvényesi értéket teremtett a vállalat, de erről majd egy kicsit később.

A 2010-es év végén 5150 millió darab részvénye volt a vállalatnak, emiatt a 25,79 dolláros december 31-i záróárral 133 milliárd dollárt ért. Az akkor is és ma is 1 145 732 353 darab részvénnyel rendelkező Larry Ellisonnak ekkor 30 milliárd dollárt ért az általa alapított szoftvercégben a részesedése, amely százalékosan kifejezve 22,2 százalékos volt.

A 2024. szeptember 13-i tőzsdei záróár 162,03 dollár volt, amely 528 százalékos emelkedés a 2010 végi árfolyamhoz képest. Az aktuális piaci kapitalizáció – amellyel az Oracle jelenleg az Egyesült Államok 17. legértékesebb tőzsdei vállalata – 449 milliárd dollár, ami viszont az árfolyammal szemben „csak” 238 százalékkal nőtt, ugyanis közben a részvények darabszáma 2771 millió darabra esett le, ami 2011 augusztusa és 2024 augusztusa között 46 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az történt ugyanis, hogy a vállalat 2011 nyara és 2024 nyara között a piacon forgó részvényeinek nettó módon (a részvényopciók ugye növelik közben a piacon forgó részvények darabszámát) közel a felét visszavásárolta. Összesen 155 milliárd dollárt költött a cég erre a sajátrészvény-visszavásárlási programra, amelyet szinte teljesen a szabad cash-flow-ból finanszírozott.

A (nettó) sajátrészvény-visszavásárlás így nézett ki 2011 augusztusa és 2024 augusztusa között:

Kiemelendő a 2017 vége és 2020 vége közötti időszak (ezt mutatta az árfolyamgrafikonon a kék téglalap), amikor hosszú ideig nem igazán ment az árfolyam, és ezt kihasználva 2017. november 30. és 2020. november 30. között 1237 millió darab részvényt vett vissza a piacon jellemzően 40 és 55 dollár (a jelenlegi harmada és negyede) közötti árfolyamon a vállalat. Ez a 2017 végi részvényállomány 29 százalékát jelentette mindössze három év alatt.

Ez a 13 évnyi sajátrészvény-visszavásárlási pénzgyár pedig megtette a maga hatását két módon is Larry Ellison tulajdonára nézve. Egyrészt mivel nettó módon (a lehívott részvényopciókból származó részvényeket teljes mértékben eladta közben) pontosan ugyanannyi 1 145 732 353 darab részvényt birtokol az immár 80 éves alapító, a lecsökkent részvényszám miatt a 2010 végi 22,2 százalékos tulajdonrésze 41,3 százalékosra nőtt. Másrészről ennek a részesedésnek a piaci értéke az akkori 30 milliárd dollárról 186 milliárd dollárra növekedett, ami döntő többsége a cikk elején említett globális bronzérmes magánvagyonnak.

Így működik egy konkrét vállalati és egyéni példán keresztül a „buyback-machine”, amely bár technikai kérdésnek tűnik, de nagyon fontos faktor volt az amerikai részvénypiaci szárnyalás és a világ többi részével szemben történő felülteljesítés mögött az elmúlt másfél évtizedben.

Mivel az Oracle egy nagy nyertese a felhőszolgáltatásán és az adatközpontjain keresztül a jelenlegi mesterséges intelligencia boomnak, ezért valószínűleg a jó cash-flow termelő képesség megmaradhat. Ha pedig ez további sajátrészvény-visszavásárlásokat fog katalizálni, akkor pár éven belül előfordulhat az a helyzet, hogy Larry Ellison akár többségi tulajdonosa is lehet az általa alapított szoftvervállalatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest, margitsziget, duna, buda, pest, margit híd