Minimális eséssel zárt a BUX
Üzlet

Minimális eséssel zárt a BUX

Portfolio
Az ázsiai piacok ma nem sok indikációt adtak a hangulatra, ugyanis Kínában, Dél-Koreában, és Japánban is zárva tartottak a tőzsdék. A hongkongi piac esett, miután Kína a hétvégén egy sor aggasztó gazdasági adatot tett közzé: az augusztusi gyári termelés, a kiskereskedelmi forgalom és a beruházások száma elmaradt a várakozásoktól. Ami Európát illeti, itt a vezető részvényindexek mérsékelt eséssel kezdték meg az új hetet, míg az USA-ban vegyesek a mozgások. Makrogazdasági események szempontjából az egész világ egyetlen eseményre készül: a Fed szerdai kamatdöntésére.
Megosztás

Egyelőre vegyek a kínai részvénypiacok teljesítménye

Az amerikai részvénypiacok vegyes teljesítményt mutatnak hétfőn, miközben a befektetők a Fed közelgő kamatdöntő ülésére összpontosítottak. A várakozások szerint a központi bank 2020 óta először csökkentheti a kamatokat - jelentette a cnbc.

Az S&P 500 index minimális, 0,02%-os emelkedést mutat, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq Composite 0,6%-ot esett. Ezzel szemben a Dow Jones ipari átlag új történelmi csúcsra emelkedett, 180 ponttal, azaz 0,4%-kal növekedve.

Az Apple részvényei közel 3%-os csökkenést szenvedtek el. Elemzők, köztük a Bank of America és a JPMorgan szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az iPhone 16 Pro modellek szállítási ideje az előző évinél alacsonyabb keresletre utalhat.

A chipipar vezető vállalatai is gyengélkedtek. Az Nvidia 2,8%-ot veszített értékéből.

Megosztás

15-20 százalékkal nőhet a Wizz Air

A Wizz Air jelentős utasszám-növekedésre számít a következő évben, különösen az új közel-keleti útvonalaknak köszönhetően. Váradi József vezérigazgató a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy globálisan 15-20%-os növekedést várnak.

15-20 százalékkal nőhet a Wizz Air
Megosztás

Enyhe csökkenéssel zárt Európa

Az európai részvénypiacok többsége enyhe csökkenéssel zárták a hétfői kereskedést, miközben a befektetők figyelme az amerikai jegybank és a Bank of England közelgő kamatdöntéseire összpontosított - tudósított a cnbc.

A DAX 0,38 százalékkal, a CAC 40 pedig 0,21 százalékkal csökkent. Az FTSE index 0,06 százalékkal emelkedett.

Egyes szektorok és tőzsdék teljesítménye vegyes képet mutatott. A technológiai szektor 1,26%-os eséssel zárta a napot, követve az amerikai piacok nyitását, ahol az Apple részvényeinek gyengélkedése nyomta rá bélyegét a hangulatra.

A befektetők most arra várnak, hogy az amerikai Federal Reserve szerdai ülésén milyen mértékű kamatcsökkentést hajt végre, illetve Jerome Powell elnök milyen iránymutatást ad a jövőbeli monetáris politikáról. A Bank of England csütörtökön ül össze, és a piacok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy két hónapon belül másodszor is kamatot csökkent-e a brit jegybank.

Megosztás

Kis eséssel zárt a BUX

Kis eséssel fejezte be a hétfői kereskedést a BUX, miközben az európai és az amerikai részvénypiacokon vegyes a kép.

Kis eséssel zárt a BUX
Megosztás

Új történelmi csúcson nyitja a napot a Dow

Új történelmi csúcson kezdi a napot a Dow index, a Nasdaq viszont esik, gyengélkednek a chipgyártók és az Apple.

Új történelmi csúcson nyitja a napot a Dow
Megosztás

Nincs nagy sikere az új iPhone-oknak, drámaian csökkennek a rendelések

Az Apple legújabb iPhone modelljei iránti kereslet elmaradt a várakozásoktól az előrendelések első hétvégéjén. Ming-Chi Kuo, neves Apple-elemző szerint az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek iránti érdeklődés kifejezetten gyenge - írja a MacRumors.

Nincs nagy sikere az új iPhone-oknak, drámaian csökkennek a rendelések
Megosztás

Vegyes nyitás az USA-ban, esik az Apple

Vegyes mozgások látszanak az amerikai tőzsdéken a nyitás után, a Dow 0,7 százalékos pluszban van, míg az S&P 500 0,1 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. Utóbbi két indexet lefelé húzza az Apple, melynek árfolyama több mint 3,7 százalékot esett, miután több elemző is megjegyezte, hogy a szállítási idők alapján a kereslet nem igazán ugrott meg az iPhone 16 Pro modellek iránt, és a tavalyi évben bemutatott modellekhez képest alacsonyabb lehet.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Esik Európa

A délutáni kereskedésben továbbra is nagyrészt esés látszik a tőzsdéken, bár a BUX már visszatért a múlt pénteki záróértéke közelébe.

euindexek0916b
Megosztás

Furcsa döntésre szánta el magát a francia nagybank

A Credit Agricole, Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja jelentős stratégiai váltást hajt végre: 2025-től a nemesfémek helyett a szabályozott szén-dioxid-piacokon fog kereskedni. Ezt három, az ügyet ismerő forrás nyilatkozta a Reutersnek.

Furcsa döntésre szánta el magát a francia nagybank
Megosztás

Izgalmas befektetési lehetőséget teremthet Putyin sokkoló bejelentése

Az orosz kormányzati és üzleti körökben komoly aggodalmat keltett Vlagyimir Putyin elnök váratlan javaslata a stratégiai nyersanyagok exportjának korlátozására vonatkozóan. A bejelentés, amely a nyugati szankciókra adott válaszlépésként hangzott el, számos kérdést vet fel a megvalósíthatóságról és a lehetséges következményekről. Ami talán a legizgalmasabb: egy ilyen exporttilalmi döntés egy nagyon izgalmas befektetési lehetőséget teremthet.

Izgalmas befektetési lehetőséget teremthet Putyin sokkoló bejelentése
Megosztás

Már a tőzsdén is látszik az árvíz hatása

13 százalékot zuhant a lengyel PZU biztosító árfolyama a mai kereskedésben, egyrészt az osztalékszelvény-vágás, másrészt a dél- és nyugat-lengyelországi áradások miatt - írja az XTB.

Már a tőzsdén is látszik az árvíz hatása
Megosztás

A tőzsdét is elérte az árvíz

Továbbra is mérsékelt esés látható az európai tőzsdéken, a lengyel piac azonban kiugróan gyengén teljesít. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az X platformon azt mondta, hogy

a kormány katasztrófahelyzetet hirdet és európai uniós segítséget kér.

A Wig20-ra részben a PZU esése nyomja rá a bélyegét, a biztosítótársaság papírjai 13 százalékos mínuszban vannak, egyrészt a mai osztalékszelvény-vágás (az osztalék mértékével korrigálva durván 4 százalék lenne a mínusz), másrészt a viharkárok okozta várhatóan jelentős kifizetések miatt.

euindexek0916a
Megosztás

Állítólag Magyarországon gyártották a hibás alkatrészeket, amelyek miatt a BMW 1,5 millió autójával van baj

A BMW több mint két évig nem ismerte fel teljes mértékben annak a fékrendszeri hibának a súlyosságát, amely várhatóan közel 1 milliárd eurós költséget jelent majd a vállalatnak. A probléma 2022 júniusában kezdődött, amikor ügyfelek és kereskedők panaszkodni kezdtek a hibás fékekre, de a cég csak nemrég fedezte fel, hogy akár 1,5 millió autót is érinthet a Continental által szállított alkatrész hibája - tudósított a Bloomberg. Meg nem nevezett források szerint a hibás alkatrészeket Magyarországon gyártották.

Állítólag Magyarországon gyártották a hibás alkatrészeket, amelyek miatt a BMW 1,5 millió autójával van baj
Megosztás

Gyenge kezdés Európában

Mérsékelt esés látszik a tőzsdéken a kereskedés első perceiben, a DAX 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a CAC és a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói és a madridi börze is 0,1 százalékkal került lejjebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.
Megosztás

Több milliárd eurós céltartalékolásra készülhet a Volkswagen

A Volkswagen jelentős kapacitáscsökkentésre készül, ami már az idei év utolsó negyedévében több milliárd eurós céltartalék képzését eredményezheti. Ezt a Jefferies brókercég elemzői állapították meg, miután találkoztak az autógyártó vezetőségével.

Több milliárd eurós céltartalékolásra készülhet a Volkswagen
Megosztás

Új németországi üzemet adott át a Richter

Befejeződött a Richter németországi biotechnológiai üzemének kapacitásbővítő beruházása – jelentette be a vállalat a BÉT-en publikált közleményében. A cég közleménye hozzáteszi, hogy ez a magyar cég egyik legnagyobb értékű beruházása az elmúlt évtizedben.

Új németországi üzemet adott át a Richter
Megosztás

Emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Ázsiában a fontosabb piacok nagyrészt zárva tartanak, a nyitva lévő hongkongi tőzsde 0,1 százalékos mínuszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,07 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,28 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,86 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,05 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,02 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,02 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma már reggel fontos magyar makrogazdasági adatokkal indulunk: a Magyar Nemzeti Bank 8:30-kor közzéteszi a júliusi havi fizetési mérleget, amely megmutatja Magyarország nemzetközi pénzügyi egyensúlyát, és bepillantást enged az ország külső pénzügyi helyzetébe. Ezzel egyidőben érkeznek a második negyedévre vonatkozó pénzforgalmi adatok is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 20,4 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 7,9 százalékos eséssel a CSI 300 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 49,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 5,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 27,4 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 41 393,78 0,7% 2,6% 4,1% 9,8% 19,7% 52,1%
S&P 500 5 626,02 0,5% 4,0% 3,5% 18,0% 25,9% 87,1%
Nasdaq 19 514,58 0,5% 5,9% 2,7% 16,0% 27,1% 147,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 36 581,76 -0,7% 0,5% 1,0% 9,3% 11,8% 66,4%
Hang Seng 17 369,09 0,7% -0,4% 1,1% 1,9% -3,6% -36,5%
CSI 300 3 159,25 -0,4% -2,2% -5,3% -7,9% -15,5% -20,5%
Európai részvényindexek              
DAX 18 699,4 1,0% 2,2% 5,0% 11,6% 19,5% 50,0%
CAC 7 465,25 0,4% 1,5% 2,6% -1,0% 3,4% 32,0%
FTSE 8 273,09 0,4% 1,1% 0,5% 7,0% 9,9% 12,3%
FTSE MIB 33 568,47 0,3% 0,8% 4,9% 10,6% 17,9% 51,3%
IBEX 11 540,2 1,2% 3,3% 7,6% 14,2% 22,5% 26,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 73 003,56 0,9% 1,0% 1,6% 20,4% 27,6% 81,2%
ATX 3 602,79 0,6% 0,6% 1,0% 4,9% 14,5% 18,8%
PX 1 580,46 0,2% -0,7% 1,5% 11,8% 18,1% 50,5%
WIG20 82 302,56 1,5% 0,7% 0,4% 4,9% 23,5% 41,5%
Magyar blue chipek              
OTP 18 600 0,5% 1,6% 5,2% 17,7% 28,2% 46,8%
Mol 2 660 2,7% 0,6% -3,8% -5,9% -1,8% -8,2%
Richter 10 690 0,3% 0,8% 3,3% 22,2% 15,7% 121,5%
Magyar Telekom 1 022 0,2% -0,4% -4,1% 49,9% 115,6% 136,0%
Nyersanyagok              
WTI 69,59 -0,4% 1,5% -12,8% -3,2% -21,4% 26,9%
Brent 72,45 -0,5% 1,1% -10,4% -6,7% -21,3% 20,1%
Arany 2 574,63 0,9% 2,4% 4,2% 24,7% 34,6% 72,4%
Ezüst 30,9 4,0% 9,3% 11,8% 27,4% 35,0% 75,1%
Devizák              
EURHUF 394,8750 -0,1% 0,1% 0,4% 3,3% 2,8% 19,3%
USDHUF 356,0962 -0,5% 0,4% -0,8% 2,9% -0,5% 19,3%
GBPHUF 467,7649 -0,2% 0,3% 1,6% 6,0% 4,7% 25,1%
EURUSD 1,1089 0,4% -0,3% 1,2% 0,4% 3,3% 0,0%
USDJPY 142,4950 0,0% 0,0% -3,1% 1,1% -3,4% 31,9%
GBPUSD 1,3154 0,6% -0,2% 2,6% 3,2% 5,3% 5,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 60 545 4,1% 12,2% -0,1% 37,0% 130,9% 483,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,65 -0,7% -1,7% -5,1% -5,5% -14,1% 92,4%
10 éves német állampapírhozam 2,09 -0,3% -1,2% -1,8% 2,8% -20,6% -560,3%
10 éves magyar állampapírhozam 6,29 0,3% 0,5% -2,5% 6,1% -11,2% 192,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: thianchai sitthikongsak

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét