Ma eldőlhet a Tiktok sorsa az Egyesült Államokban
Üzlet

Ma eldőlhet a Tiktok sorsa az Egyesült Államokban

Portfolio
A TikTok és anyavállalata, a ByteDance kulcsfontosságú bírósági meghallgatás elé néz hétfőn. A jogi csata célja megakadályozni egy olyan törvényt, amely január 19-től betilthatja a 170 millió amerikai által használt alkalmazást.

Az Egyesült Államok Columbia körzetének fellebbviteli bírósága szóbeli tárgyalásokat tart a jogi kihívásról. A kínai tulajdonú TikTok sorsa így a 2024-es elnökválasztás utolsó heteinek középpontjába kerül. Mind Donald Trump republikánus elnökjelölt, mind Kamala Harris alelnök aktív a platformon, igyekezve megszólítani a fiatalabb szavazókat.

A TikTok és a ByteDance azzal érvel, hogy a törvény alkotmányellenes és sérti az amerikaiak szólásszabadsághoz való jogát. Álláspontjuk szerint a törvény "radikálisan eltér az ország azon hagyományától, hogy a nyílt internetet támogatja".

Az amerikai törvényhozók aggódnak, hogy Kína az alkalmazással hozzáférhet az amerikaiak adataihoz vagy kémkedhet utánuk. Az intézkedést áprilisban elsöprő többséggel fogadta el az amerikai Kongresszus.

A ByteDance szerint az amerikai alkalmazás leválasztása "technológiailag, kereskedelmileg vagy jogilag nem lehetséges", és bírósági döntés nélkül a betiltás fog következni.

Joe Biden elnök áprilisban írta alá a törvényt, amely január 19-ig ad határidőt a ByteDance-nek, hogy eladja a TikTokot, vagy különben betiltják azt. A határidő három hónappal meghosszabbítható, ha igazolják az eladás felé tett előrelépést.

A Fehér Ház szerint az intézkedés az alkalmazás kínai tulajdonlásának megszüntetésére, nem pedig a TikTok betiltására irányul.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde részvény