Készülnek a magyar biztosítók a legrosszabbra, a legutóbbi árvizeken is nagyot buktak
Üzlet

Készülnek a magyar biztosítók a legrosszabbra, a legutóbbi árvizeken is nagyot buktak

A legutóbbi két nagy árvíz közül a 2010-es „tiszai” árvíz miatt 7,1 milliárd forint, a 2013-as dunai árvíz miatt 1,3 milliárd forintnyi kárkifizetést teljesítettek a magyar biztosítók. A szektor számára ezek jelentős összegek voltak, ehhez képest a keletkezett gazdasági károk alig 3,5%-át, illetve 2%-át állták a biztosítók a két legutóbbi nagyobb árvíz során. A legtöbbet mindkét esetben a négy nagy lakásbiztosító, az Aegon (ma Alfa), a Generali, az Allianz és a Groupama fizette ki. Várhatóan a mostani helyzet is ráirányítja a figyelmet a természetesnek mondható piaci alulbiztosítottságra, annak államilag koordinált kezelésének szükségességére.

Mint minden természeti katasztrófánál, különbséget kell tenni gazdasági kár és biztosított kár között az árvíz esetében is. Előbbi a keletkezett vagyoni károk és a közvetlen pénzügyi veszteség összességét jelenti, utóbbi viszont csak azt, amire a biztosítók ebből biztosítási fedezetet vállalnak. Az Aon idei tanulmányának adatai szerint 42%-ról 31%-ra csökkent a biztosítók által fedezett gazdasági károk aránya tavaly a világon,

az árvíznek kitett területen álló ingatlanok magas aránya miatt ez a magyarországi árvízek esetében egyértelműen jóval alacsonyabb.

Nem vállalja a biztosító
Az egyik hazai biztosító lakásbiztosítási ügyféltájékoztatója szerint például „nem minősül árvíz biztosítási eseménynek és ezért a biztosító nem téríti meg: – a kockázatviselési hely szempontjából területileg illetékes Víz-ügyi Igazgatási Hatóságok kár időpontjában hatályos besorolása szerint nagyvízi medernek, hullámtérnek, nyílt ártérnek, vízjárta területeknek minősülő helyen belül bekövetkező árvízkárokat; továbbá – a talajvíz; – a belvíz; – az árvízvédelmi töltés mentén a töltés tengelyétől számított 100 méteren kívül jelentkező fakadóvíz és átszivárgás miatt keletkező elöntési károkat, beleértve az elsődleges és következményi károsodásokat is.”

Árvíz okozta károk azonban nem csupán ilyen, a biztosítók által kizárt területeken keletkeznek. Már az első piaci vélekedések is azt mutatják, hogy

a mostani árvíz a biztosítók számára tízmilliárdos nagyságrendű kárt okozhat.

Ennél nagyobb probléma az árvíz által érintett területek biztosításának a hiánya, ami egy természetes piaci kudarc: a biztosítók nem vállalnak kockázatot olyan károkra, amelyekre aktuáriusi számításaik szerint ügyfeleiknek csak megfizethetetlen díjszabás mellett tudnának fedezetet nyújtani, vagy amelyre ők maguk nem tudnak megfizethető áron viszontbiztosítást igénybe venni.

Viszontbiztosítók
Számos viszontbiztosító létezik, tudomásunk szerint a SCOR, a MünichRe és a SwissRe kitettsége a legjelentősebb hazánk felé, de sok biztosítónak az anyacége kínál ilyen szolgáltatásokat. A viszontbiztosításra több modell is létezik, ebből általában kettőt használnak:
- az egyik ilyen astop-loss, ez azt jelenti, hogy egy bizonyos kárhányad, például 120% felett minden kárt a viszontbiztosító fizet ki (a kárhányad a kárösszeg mértéke a díjbevételhez képest),
- a másik az úgynevezettexcess of loss, ekkor egy fix kárösszeg felett mindent a viszontbiztosító fizet.

2010-es tapasztalatok: alig 3,5%-ot fizettek a biztosítók

A 2010-es természeti katasztrófa elsősorban a Tisza vízgyűjtő területét, többek között a Bodrog, Bódva, Hernád és Sajó környékét érintette.

A legnagyobb károk akkori tudósítások szerint a Bódva völgyében és a Sajón Miskolc-Felsőzsolca környékén keletkeztek. A biztosítók összesen 7,1 milliárd forintnyi kárt regisztráltak 15 475 esetben, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint 2010 nyarán sorrendben a Generalinál 2,3 milliárd, az Allianznál 1,8 milliárd, az Aegonnál 1,4 milliárd forint, a Groupama-Garanciánál pedig 959 millió forint kár keletkezett. Darabszámát tekintve viszont az Allianznál keletkezett a legtöbb kár (4502), majd az Aegon (4450), a Groupama-Garancia (3009) és a Generali (2200) következett.

Akkor a kárösszeg 79%-a lakáshoz, illetve kkv-ügyfelekhez kapcsolódó kár volt, 20% ipari vagy mezőgazdasági kárként jelentkezett, a maradék pedig motoros járműben keletkezett kár. Darabszámát tekintve viszont csaknem 97% volt a lakás- és kkv-károk aránya.

2013-as tapasztalatok: alig 2%-ot fizettek a biztosítók

A 2013. nyár elejei dunai árvíz miatt 2200 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a becsült kár pedig nagyjából 1,3 milliárd forint volt. A kárbejelentésekből 2 ezer a lakosságtól jött, a maradék 200 pedig a vállalati vagyonbiztosításokat terhelte. A kárösszegből 600 millió a lakossági, közel 700 millió pedig a vállalati kár volt, tehát a Duna mentén jóval jelentősebbnek mutatkozott a vállalati károk aránya, mint az ország keleti felében.

Biztosítói közlések a 2013-as dunai árvízről
  Kárbejelentések száma Kárigények összege Kifizetés
Generali 518 600 millió Ft  
Aegon (ma Alfa) 488 n.a. 100 millió Ft
Allianz 450 n.a.  
Groupama >400 n.a. 38,5 millió Ft
Signal 44 26 millió Ft  
K&H 44 6-7 millió Ft 6-7 millió Ft
Teljes szektor 2200   1,3 milliárd Ft
Forrás: Portfolio-gyűjtés    

Ha összehasonlítjuk a fenti számokat a becsült teljes gazdasági kárral, akkor azt kapjuk, hogy a becslések szerint

  • 2010-ben a keletkezett károk 3,6%-át
  • 2013-ban a 2,2%-át

fizették ki a biztosítók.

Az elmúlt 25 év magyarországi árvizei okozta károk
Év Becsült kár Terület
1999 30 Mrd Ft Tisza és mellékfolyói
2000 40 Mrd Ft Tisza
2001 160 Mrd Ft Tisza, Bodrog
2002 50 Mrd Ft Duna
2006 100 Mrdt Ft Duna
2010 200 Mrd Ft Sajó, Hernád, Tisza és mellékfolyói
2013 60 Mrd Ft  Duna
2019 20 Mrd Ft Duna és mellékfolyói
Forrás: Biztosítási Elemző Központ, Portfolio

A tizenegy évvel ezelőtti eset után a biztosítók kiemelték az árvízi védekezés jelentőségét, amellyel jelentős kárt sikerült megelőzni, ugyanakkor a kártérítés jelentős része ad hoc állami döntés függvénye maradt.

Nem lenne szabad mindent az árvízi védekezésre és az utólagos, ad hoc állami kártérítésre hagyni. Adófizetői szempontból is hatékonyabb megoldás lenne a keletkezett károkat az állam és a biztosítók együttműködésén alapuló kockázatmegosztásra bízni, ami államilag támogatott áron biztosítana kockázatalapú fedezetet olyan vagyontárgyak szélesebb körére is, amelyek a túl nagy kockázat miatt jelenleg nem élveznek az árvíz ellen biztosítási védelmet.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde részvény