Portfolio signature

Megérkeztek a biztosítási piac adatai: a te biztosítód hányadik a rangsorban?

Több oldalról is megsínylették a biztosítók a tavalyi évet: a kárinfláció, a viharkárok és az állami adóterhek növekedése miatt számos kihívással kellett szembenézniük a társaságoknak. Az MNB frissen megjelent Aranykönyve alapján a bankok után a biztosítók és a biztosításközvetítők sorrendjét is felállítottuk a 2023-as számok alapján. A piac idei első féléves teljesítményéről itt írtunk.
A biztosítási piac jövője is terítékre kerül a Portfolio keddi Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai rendezvényre!

Mindössze 21 milliárd forint nyereséggel zárta a tavalyi évet a túladóztatott magyar biztosítási szektor, ami 11 éves mélypontot jelent. A díjbevételek csak 5,7%-kal növekedtek, reálértéken a korrigált díjbevételek 4,5%-kal visszaestek. A vagyon- és felelősségbiztosítási károk 27 milliárd forinttal nagyobb mértékben rontották az eredményt (főleg a gépjárműkárok miatt), mint az aszályokkal sújtott előző évben – írtuk meg még március elején.

Ha rátekintünk az egyes biztosítók számaira, akkor jó látható a 2022 karácsonyán még meg is emelt különadóterhelés hatása, hiszen az Allianz, a Wáberer, a Groupama és a CIG kivételével csökkent a biztosítók nyereségessége.  A biztosítási szektor tavaly több mint 120 milliárd forintnyi „hagyományos” biztosítási adót és közel 90 milliárd forint extraprofitadót fizetett, e különadók 100 forintnyi biztosítási díjunkból közel 14 forintot visznek el. Feltűnő a Generali jelentős vesztesége mellett az is, hogy a közepes méretű biztosítókat (pl. Union, Uniqa) viseli meg a legjobban a magas adóteher.

Nemcsak az eredményre, a díjbevételekre is rányomta a bélyegét a magas adóterhelés, elsősorban az egyszeri díjas életbiztosításoknál látszódik ennek hatása például a Posta Biztosítónál. Az eső helyen viszont a Generali sikeresen előzte meg az Allianzot, míg a harmadik helyen a Groupamának egyelőre nem jött össze az Alfa megelőzése, de közeledett a versenytárshoz. A Posta Biztosító hátrébb került a listán, az Union után viszont az Uniqa is megelőzte a döntően életbiztosításban utazó NN-t. Alábbi ábránkon jól látható, hogy nemcsak a piac egészében, hanem a nagy biztosítók díjbevételén belül is döntő fölénybe került a nem-életbiztosítási tevékenység az életbiztosításival szemben.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés