Jó hírt kaptak a basmati rizs rajongói
Üzlet

Jó hírt kaptak a basmati rizs rajongói

Portfolio
Az indiai kormány pénteken rendeletben törölte el a basmati rizs exportjára vonatkozó minimálárat. A döntés célja, hogy segítse az adósságokkal és növekvő költségekkel küzdő gazdákat a prémium minőségű rizs tengerentúli értékesítésének fellendítésében, néhány héttel az új szezon termésének érkezése előtt - írja a Reuters.

A kormány tavaly 1200 dolláros tonnánkénti minimumárat határozott meg, amit később 950 dollárra csökkentett. A kínálat növekedésével az exportőrök sürgették a kormányt a minimum exportár (MEP) csökkentésére vagy eltörlésére, hogy elkerüljék a nagy készletek felhalmozódását az új termés érkezésekor.

Satish Goel, az Indiai Rizsexportőrök Szövetségének elnöke üdvözölte a döntést: "A MEP eltörléséről szóló döntés segíteni fogja Indiát a basmati rizs nagy mennyiségű exportálásában, ami jó hozamot fog biztosítani a gazdáinknak."

Az intézkedés különösen fontos az elszegényedett és eladósodott gazdák számára, akik a csökkenő jövedelmek és az emelkedő üzemanyag- és műtrágyaárak miatt nehéz helyzetbe kerültek.

India és Pakisztán, a basmati egyetlen termesztői, a francia pezsgőhöz vagy a darjeelingi teához hasonlóan igyekeznek népszerűsíteni ezt a prémium minőségű rizsfajtát. A basmati rizst Indiában nem fogyasztják széles körben, és a kormány sem vásárolja fel állami tartalékok képzésére.

Goel szerint a tonnánként 700 dollár körüli áron kínált basmati fajtáknak nagy tengerentúli piaca van. "A mai döntésnek köszönhetően képesek leszünk visszaszerezni részesedésünket a világpiacon" - tette hozzá.

India évente 4-5 millió tonna alapanyagot exportál olyan országokba, mint Irán, Irak, Jemen, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok. Európa szintén jelentős felvevőpiacnak számít.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet