Portfolio signature

A földdel tették egyenlővé ezeket a részvényeket, de most valami elindult - Érdemes beszállni?

Portfolio
Aki az elmúlt években tartott elektromosautó-gyártó részvényeket, valószínűleg nem sok babérra lelt. Inkább csak shortlehetőség volt ezekben a papírokban, hiszen a 2020-as nagy IPO és SPAC-boom óta ezek a cégek értéküknek jelentős részét elveszítették. Az elmúlt napokban viszont a szétvert papírok közül több is jelentős árfolyamemelkedést tapasztalt, így érdemes lehet újra elővenni őket és megnézni, hogy mi okozza a papírokkal szembeni hangulatjavulást, illetve mennyire lehet tartós a mostani momentum.

Fentről lehet nagyot esni

A 2020-21-es IPO-boom során számos elektromosautó-gyártó jelent meg a tőzsdén, sokan közülük biankó vállalatokkal (SPAC) összeolvadva eredtek az akkoriban mániarészvényként funkcionáló Tesla nyomába. A 2022-es piaci esés, és a makrogazdasági környezet megváltozása, különösen a kamatszint emelkedése azonban jelentős negatív hatást gyakorolt az árfolyamokra.

Nézzük először, hogyan néztek ki ezek a cégek a mindenkori csúcsukon. Még a Teslát leszámítva is bőven láthatók valaha igen jelentős piaci értékkel bíró cégek, a Rivian például 100 milliárd dolláros IPO-jával a 2021-es év legnagyobb tőzsdei bevezetését tudhatta magáénak.

eva1

Ha visszatérünk a jelenbe, azt látjuk, hogy ezek a vállalatok a fénykori értéküknek töredékét érik. Vannak olyan cégek, amelyektől csak szimplán elfordultak a befektetők, de vannak olyanok is (Arrival, Fisker), amelyek csődbe mentek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés