Vételi ajánlatot tettek egy hazai tőzsdei cég részvényeire
Üzlet

Vételi ajánlatot tettek egy hazai tőzsdei cég részvényeire

Portfolio
A WING Csoporthoz tartozó Mevinvest Vagyonkezelő ajánlatot tett az Akko Invest részvényeire. A tegnap esti bejelentést követően ma emelkedik az Akko árfolyama.

Az elmúlt napokban hevesen mozgott a magyar tőzsdén jegyzett Akko árfolyama, hétfőn 278 és 305 forint között alakult, a csúcson 2022 októbere óta nem látott szintre emelkedett az árfolyam.

akko2

Tegnap este hír is érkezett a cégtől:

vételi ajánlatot tettek a vállalat összes részvényére.

A BÉT-en megjelent közleményben az áll, hogy a Mevinvest Vagyonkezelő ajánlatot tett az Akko Invest részvényeire. A Mevinvest kijelölt ajánlattevő, és a Wingholdinggal, a Dayton-Investtel és Veres Tiborral 2024. szeptember 10-én aláírt összehangolási megállapodás alapján jár el az ajánlat során.

Az ajánlatot már benyújtották jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Bankhoz, de az MNB még nem határozott az annak jóváhagyásáról.

A Mevinvest már eddig is az Akko nagytulajdonosa volt, 30,1 százalékos részesedéssel. Másik két 5 százalék feletti tulajdonos: B+N Referencia 14,2 és Ádámosi György 10 százalékos részesedéssel. A közkézhányad 45,7 százalék. Az Akkonak 33,36 millió részvénye van.

Az ajánlati ár részvényenként 266,15 forint, ez 5 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záróár.

Hogy hogyan határozták meg az ajánlati árat?

  • a 180 napos, forgalommal súlyozott átlagár: 266,15 forint
  • a 360 napos, forgalommal súlyozott átlagár: 251,17 forint
  • az egy részvényre jutó saját tőke: 253,09 forint

Ezek közül a legmagasabb értéket vették alapul.

Az ajánlati ár megfizetésének fedezeteként az ajánlattevőtől 6,2 milliárd forint került elhelyezésre és zárolásra (az összeg úgy jön ki, hogy összeszorozzuk a nem a Mevinvestnél lévő összes részvény darabszámát és az ajánlati árat).

Hogy mi a cél a felvásárlással? Az ajánlattevõ meghatározó tulajdont kíván szerezni az Akkoban, a cél az, hogy az Akko illetve leányvállalata, a NEO Property Services által az ingatlanok üzemeltetéséhez, mükõdtetéséhez kapcsolódó komplex szolgáltatások nyújtását egyre szélesebb kõrre terjessze ki. A NEO Property Services már jelenleg is a magyar ingatlanüzemeltetési piac egyik meghatározó szereplője, az ajánlattevõ hosszú távú stratégiai célja ezen piaci pozíció további erősítése. Ennek érdekében a meglévő alaptevékenység kiterjesztéseként a NEO Property Services jelentős piaci pozíciót kíván elérni nemcsak a bérlemény kialakítási szegmensben, de a magasépítési, kivitelezési piacon is, melyet a gyors, organikus növekedés mellett, akár szinergiákat teremtő akvizíciókkal is tervez megtámogatni. Az ajánlattevő célja továbbá, hogy az Akko mint holdingvállalat, eddigi vagyonkezelési, ingatlan befektetési, bérbeadási tevékenységét is fenntartsa, fejlessze. Az Akkoval szemben megfogalmazott közép- és hosszabb távú elvárás, hogy a saját tőkére vetített eredménye szignifikánsan meghaladja a mindenkori inflációt, a piaci kötvényhozamokat, további az iparági átlagot, mely

potenciálisan az Akko jövőbeli tőzsdei részvényárfolyamában is megnyilvánulhat,

áll a közleményben. 

Ma egyébként emelkedik az Akko árfolyama, már 297 forinton is állt a jegyzés.

akko3

Címlapkép forrása: © Szabó Gábor /Gabriel Szabo

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet