Szenved a német gazdaság, mégis csúcsközelben a tőzsde - Hogy lehet ez?
Üzlet

Szenved a német gazdaság, mégis csúcsközelben a tőzsde - Hogy lehet ez?

Portfolio
A német gazdaság lassul, az országot számos hazai és globális probléma sújtja. A vezető német blue chip-index, a DAX mégis kevesebb mint 3 százalékra van a múlt héten elért zárócsúcsától, és az egész évet tekintve is szép hozamot ért el. Hogyan lehetséges, hogy a gazdasági kihívások ellenére a DAX-nak mégis sikerült csúcsot dönteni? A Goldman Sachs szerint az ország saját "csodálatos hetesében" kell keresni a magyarázatot.

Bajban a német gazdaság

Kedden közzétett elemzésükben a Goldman stratégái azt vizsgálták, hogy milyen problémákkal küzd Európa legnagyobb gazdasága, és miért bizonyult ennyire ellenállónak az irányadó német részvényindex.

A német GDP-t követő folyó aktivitási indikátorunk (CAI) több mint két éve nulla alatt van

írta a Goldman. A CAI-t nem egyetlen egyedi tényező mozgatja. Az elemzés rámutat, hogy az indikátor összes alkomponense pirosban van: a kemény és a puha adatok, a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor, a munkaerőpiaci és a fogyasztói adatok mind negatív folyamatokat mutatnak. Érdekes módon, miközben a CAI évek óta csökkenést mutat, az alábbi ábrán is látható 12 havi előre mutató P/E ráta fokozatos emelkedése a részvénypiaci értékeltség növekedésére utal.

Képernyőkép 2024-09-11 102321
Forrás: Datastream, Worldscope, Goldman Sachs Global Investment Research

A német gazdaság problémái sokrétűek.

  • A feldolgozóiparnak való magas kitettség miatt sok gondnak ez a szegmens az eredője. A Goldman szerint a német feldolgozóipart (különösen az energiaintenzív ágazatokat) súlyosan érinti a monetáris szigorítás, a feszített ellátási láncok és a készletciklus.
  • A Kínának való kitettség is gondot okoz, egyrészt az ázsiai ország gyenge importja, másrészt az exporttal (vegyipar, autóipar, iparcikkek) folytatott verseny miatt.
  • A dezindusztrializáció szintén problémát jelent, különösen az autóiparban. Gondolhatunk a Volkswagen bejelentésére, mely szerint 87 éves történetében először fontolgat németországi gyárbezárásokat.
  • Mindennek tetejébe demográfiai kihívások is jelentkeznek, hiszen jelentős csökkenés várható a munkaképes korú népességben a következő években.
  • Országkockázati szempontból az sem elhanyagolható, hogy politikai bizonytalanságot jelent a szélsőjobb- és szélsőbaloldali populista pártok erősödése.

A fentieket figyelembe véve a Goldman Sachs 2024-re a GDP stagnálását (0%) várja Németországban, szemben a 2023-as 0,1 százalékos csökkenéssel. Jövőre már javulhat a helyzet, bár a bank így is a konszenzus alatti, 0,9 százalékos növekedést jelez előre, és azt ráadásul a törékeny jelzővel is illeti, utalva a problémákra és kockázatokra.

A részvénypiac köszöni, jól van

Az ismertetett problémák ellenére a vezető német részvényindex, a DAX 2023-ban 20 százalékkal emelkedett, 2024-ben pedig idáig 9 százalékos hozamot produkált. Múlt hét elején még történelmi zárócsúcsot és napon belüli rekordértéket is beállított a benchmark.

dax0911

A 2024-es hozamot úgy sikerült elérni, hogy az autóipari alindex közel 15 százalékot esett.

daxautomobile

Ha világviszonylatban nézzük, a DAX a középmezőnyben szerepel. Nem ment akkorát, mint az S&P 500 és a Nasdaq, de a Dow-t például sikerült megvernie, és az összeurópai Stoxx 600-nál is jobb teljesítményt nyújtott. Érdemes megjegyezni, hogy eközben a német kis és közepes kapitalizációjú részvények gyengélkedtek idén, az MDAX és az SDAX is esett év eleje óta.

dax1asd112

Mindezek felett a DAX jelenleg a historikus átlagnak megfelelő, 11,9-es P/E rátán van, tehát a részvénypiaci értékeltség a gazdasági nehézségek ellenére átlagos szinten áll. Ha tehát csak a tőzsdét néznénk, azt mondhatnánk, hogy nincs itt semmi látnivaló.

A taglalt gazdasági problémákat is figyelembe véve azonban érzékelhető némi divergencia a DAX és a gazdaság teljesítménye között. Ennek egyik magyarázata, hogy

valójában relatíve alacsony a kitettsége a belföldi piac felé.

A Goldman számításai szerint a DAX cégei mindössze bevételük 18 százalékát szerzik Németországban.

A Csodálatos Hetes

A bank elemzői úgy tartják, hogy DAX felülteljesítése a „német Csodálatos Hetesnek” köszönhető. Ebbe a csoportba tartozik az Allianz, a Deutsche Telekom, a Merck, a Munich Re, a Rheinmetall, az SAP, és a Siemens Energy.

A csodálatos hetes elnevezés eredetileg a nagy amerikai technológiai részvényeket foglalta magába (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta Platforms és Tesla), amelyek a 2023-ban és 2024 első felében nagymértékben felelősek voltak a tőzsdék emelkedéséért.

A hét német részvény idén átlagosan 31 százalékkal emelkedett, és a Goldman számításai szerint

a DAX idei hozamának teljes egésze nekik köszönhető.

dax1asd112a

Ezeknek a vállalatoknak a papírjai olyan sztorikból profitáltak, mint a vállalati átszervezések, az árképzési erő és a részvényesi javadalmazásra való összpontosítás (beleértve a részvény-visszavásárlási programokat). Emellett olyan egyedi tényezők is szerepet játszottak a részvények jó teljesítményében, mint a megnövekedett geopolitikai kockázatok (Rheinmetall), az elektrifikáció (Siemens Energy) és az AI-boom (SAP).

Az SAP-nál a legszorosabb a kapcsolat az „eredeti” Csodálatos Hetessel, hiszen ott elsősorban az AI térnyeréséből való profitálás jelent közös nevezőt. Az AI-momentum hatása Németországban is látszik, hiszen a Goldman szerint

az SAP-nak köszönhető a DAX idei hozamának több mint egyharmada.

Az alábbi ábrán az is látszik, hogy a Csodálatos Hetesen és az autóipari, valamint beszállítói részvényeken kívüli DAX-komponensek nullában vannak idén.

Képernyőkép 2024-09-11 114209
Forrás: Datastream, FactSet, Goldman Sachs Global Investment Research

A Goldman végül pozitív hangvételben zárja az elemzést, kiemelve, hogy az ország közelmúltbeli kihívásainak egy része ciklikus, így átmeneti tényezőkre vezethető vissza, melyek alapján az ország gazdaságát övező pesszimizmus vélhetően már nem nő túlzott mértékben tovább.

A javuló kilátásokat az is alátámasztja, hogy az elemzői konszenzus szerint a DAX vállalatainak 12 százalékos várható EPS-növekedése túlszárnyalja majd Európa többi részét, hiszen a STOXX 600 esetében a konszenzus 10 százalékos növekedésről szól. A Goldman szerint a DAX profitnövekedésének egyharmadát mindösszesen négy cég – az SAP, az Airbus, a Porsche, és a Deutsche Telekom – fogja adni. A bank mind a négy részvényre vételi ajánlással rendelkezik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
trump harris