Bizonytalan mozgások a tőzsdéken
Üzlet

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Portfolio
Az ázsiai tőzsdék ma nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, míg Európában vegyesek voltak a mozgások, délután érkezett meg egy lefordulás az autóipari részvények mélyrepülésével együtt. Az USA-ban eközben folytatódik a visszapattanás a technológiai részvények vezetésével. Reggel megérkezett a magyar inflációs adat, ami jóval alacsonyabb lett a júliusban mért értéknél, és az elemzők által vártnál is kedvezőbben alakult. Fontos bejelentést tett emellett a Mol: az olajtársaság megállapodást kötött a folyamatos kőolajszállításról a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ami a befektetők számára megkönnyebbülést jelent a szállítás kapcsán hónapok óta húzódó bizonytalanságok után - a bejelentés után emelkedik a Mol árfolyama.
Megosztás

Emelkednek a tech papírok

Vegyes nyitást láttunk az Egyesült Államokban, a Dow 0,1 százalékos esett, míg az S&P 500 0,4 százalékos pluszban kezdett, a Nasaq pedig 0,7 százalékot erősödött. Az Apple 0,7 százalékos mínuszban kezdte a mai kereskedést egy nappal azt követően, hogy a gyártó bemutatta a legújabb termékeit, köztük az iPhone 16-ot. Ehhez képest a többi nagy tech részvénynél jelentősebb, 1-2 százalék körüli pluszokat látunk.

spx0910ASD
Megosztás

Kis lefordulás

A korábbi emelkedésből kisebb lefordulás alakult ki az európai tőzsdéken, részben az autógyártók papírjainak esése miatt. A szektor esése mögött az áll, hogy a BMW lefelé módosította 2024-es pénzügyi előrejelzését, elsősorban műszaki problémák és a kínai piac gyengélkedése miatt.

euindexek0123456789
Megosztás

Aggasztó hírek a BMW-től, földre küldték a részvényt

A BMW kedden lefelé módosította 2024-es pénzügyi előrejelzését, elsősorban műszaki problémák és a kínai piac gyengélkedése miatt. A hírt követően esik a német gyártó részvényárfolyama, és vele együtt más autógyártók részvényei is. Jelentősen esik továbbá a Continental árfolyama, amely problémás termékeket szállított a BMW-nek.

Aggasztó hírek a BMW-től, földre küldték a részvényt
Megosztás

Látványos ábrákon, miért lehet most nagyon nagy baj a tőzsdéken

Az 1990 októberi mélypontok óta egyre dominánsabb szerepe van a technológiai részvényeknek az amerikai tőzsdéken. Érdekes módon az összes markáns mélypontot megelőzte egy technológiai felülteljesítési szakasz, illetve szinte az összes markáns piaci tetőt egy technológiai alulteljesítési szakasz. Éppen ezért nagy figyelmeztetés az, ami immár két hónapja zajlik az USA részvénypiacán.

Látványos ábrákon, miért lehet most nagyon nagy baj a tőzsdéken
Megosztás

Medvepiac jön a tőzsdéken? Véleményt mondott a Goldman Sachs

Az amerikai részvénypiac kilátásai továbbra is biztatóak a Goldman Sachs elemzői szerint. A bank stratégái úgy vélik, hogy az S&P 500 index 20 százalékos vagy annál nagyobb esésének esélye alacsony, köszönhetően a recesszió csekély kockázatának, és a Federal Reserve várható kamatcsökkentéseinek - közölte a Bloomberg.

Medvepiac jön a tőzsdéken? Véleményt mondott a Goldman Sachs
Megosztás

Venni kell a Richter részvényeit az MBH Bank szerint

Megkezdte a Richter részvényeinek követését az MBH Bank, vételi ajánlással és 13 105 forintos 12 hónapos célárral, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest közel 24 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Venni kell a Richter részvényeit az MBH Bank szerint
Megosztás

Kis emelkedés Európában, alulteljesítő a magyar tőzsde

Óvatos emelkedés látszik az európai tőzsdéken a délelőtti kereskedésben. A technológiai szektor jól teljesít a mai kereskedésben, míg az egészségügyi szektor esik, elsősorban az AstraZeneca árfolyamának csökkenése miatt. A brit gyógyszeripari cég árfolyama 4,5 százalékot esett, miután csalódást keltő tüdőrákgyógyszer-kísérleti eredményeket jelentett be.

euindexek0910

A magyar piac mindeközben alulteljesítő, a blue chipek közül egyedül a Mol van pluszban az olajszállításokról szóló megállapodást követően. A tegnapi naphoz hasonlóan felülteljesítő az Akko Invest is, amely holnap teszi közzé legfrissebb gyorsjelentését, erre pozícionálhatnak a befektetők.

buxkomp0910
Megosztás

Most kell bitcoint venni?

A múlt heti piaci hangulatromlás következtében fontos kulcsszintig pofozták le a bitcoin árfolyamát. Az elemzők azonban nemrég egy olyan forgatókönyvet vázoltak fel, amely bekövetkezése esetén heteken belül nagyot ralizhat az árfolyam, így megnéztük, hogy érdemes-e a már a mostani szinteken bitcoint vásárolni.

Most kell bitcoint venni?
Megosztás

Venni kell a Duna House részvényeit a Wood szerint

Friss elemzést készített a Duna House-ról a Wood, amelyben pozitív várakozásokat fogalmaz meg a cég számára. Az elemzőház 35 százalékos felértékelődési potenciált lát a részvényben és vételre ajánlja a papírt.

Venni kell a Duna House részvényeit a Wood szerint
Megosztás

Iránykeresés Európában

Iránykeressel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC stagnál, míg a FTSE 100 0,7 százalékot esett. A milánói börze 0,1 százalékos mínuszban, míg a spanyol piac 0,1 százalékos pluszban indítja a napot.

mol0910
Megosztás

Pattan a Mol

A Mol tegnap bejelentette, hogy megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül, Magyarországra és Szlovákiába. A megoldás megvalósítási módja az, hogy a Mol az érintett kőolaj-mennyiségek tulajdonjogát szeptember 9-től a fehérorosz-ukrán határon veszi át.

Az aktualizált szállítási megállapodások és a kőolaj átvételére vonatkozó új eljárás teljes mértékben megfelelnek az összes vonatkozó szankciónak és rendelkezésnek, beleértve az EU és Ukrajna szankcióit is.

A bejelentést követően ma 1,5 százalékos pluszban van a Mol árfolyama.

mol0910
Megosztás

Jól indul a nap a magyar tőzsdén

A tegnapi alulteljesítés után ma felülteljesítő a magyar tőzsde Európában, részben a Molnak köszönhetően, amely tegnap bejelentette, hogy megállapodásokat kötött kőolajszállítókkal és csővezeték-üzemeltetőkkel a kőolaj folyamatos szállításának biztosítására a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból, Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül, Magyarországra és Szlovákiába.

Jól indul a nap a magyar tőzsdén
Megosztás

Bemutatták az új iPhone-okat

Magyar idő szerint hétfő este 7 órakor elkezdődött az Apple bemutatója a kaliforniai Cupertinóban. A cég bemutatta legfrissebb termékeit: a frissített dizájnnal érkező Apple Watch Series 10 mellett az Apple Watch Ultra 2, illetve AirPods 4 és frissített AirPods Max készülékeket is bemutatta a gyártó, a legnagyobb várakozás azonban az iPhone 16 bemutatását előzte meg. Az új iPhone-okat az Apple saját állítása szerint már a kezdetektől fogva az Apple Intelligence-re re építettek, emellett a telefonok egy teljesen új kameravezérlőt is kapnak, valamint az eddigi legjobb kijelzővel fognak rendelkezni. Az új iPhone-ok szeptember 20-ától kerülnek a forgalomba: a sima 16-os ára 799 dollárról indul, a 16 Plus-é 899 dollárról, a 16 Pro 999 dollárról, a Pro Max pedig 1199 dollárról. Az árak nyilvánosságra hozását követően 1,9 százalékot esett az árfolyam, de hamar korrigált is, gyakorlatilag az előző napi záróértékéhez tért vissza a jegyzés.

aapl0910
Megosztás

A guru szerint ezeket a megütöttök chiprészvényeket érdemes venni

A CNBC műsorvezetője, Jim Cramer három chip részvényt ajánlott a befektetőknek: a Micront, az AMD-t és az Armot. Véleménye szerint ezeket a részvényeket érdemes kedvezményes áron megvásárolni - írta a CNBC.

A guru szerint ezeket a megütöttök chiprészvényeket érdemes venni
Megosztás

Megint zuhanórepülésben a kínai ingatlanfejlesztők papírjai

A kínai ingatlanfejlesztők részvényei jelentős esést szenvedtek el a hongkongi tőzsdén, miután több vállalatot kivontak a Stock Connect programból. Ez a program lehetővé teszi a sanghaji és sencseni tőzsdék összekapcsolását a hongkongi tőzsdével - jelentette a Bloomberg.

Megint zuhanórepülésben a kínai ingatlanfejlesztők papírjai
Megosztás

Az AMD vezére szerint csak most kezdődik az AI-szuperciklus

Az AMD jelentős lépéseket tesz az AI-chipek piacán való térnyerés érdekében. Lisa Su, a cég elnöke és vezérigazgatója a Goldman Sachs Communacopia & Technology Conference rendezvényén beszélt a vállalat ambiciózus terveiről - tudósított a Yahoo Finance.

Az AMD vezére szerint csak most kezdődik az AI-szuperciklus
Megosztás

Iránykeresés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,3 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,39 százalékot esett, a Hang Seng 0,12 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 1,2 százalékos pluszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,01 százalékot emelkedhet, a CAC 0,14 százalékot eshet, míg a FTSE 0,32 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,17 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 0,15 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,35 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke. Külföldön szintén a kínai adatokra figyelünk, ezúttal külkereskedelmi statisztikákat ismertetnek. Jön még egy brit munkanélküliségi adat, ami a font kitettséggel rendelkezők számára lehet fontos.

2024. szeptember 9.–15. makronaptár
Magyar makrogazdaság
szeptember 9. hétfő 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák júl.
szeptember 9. hétfő 11:00 PM Előzetes ÁHT aug.
szeptember 10. kedd 8:30 KSH Infláció aug.
szeptember 13. péntek 8:30 MNB Statisztikai mérleg aug.
szeptember 13. péntek 8:30 KSH Építőipar júl.
szeptember 13. péntek 8:30 KSH Ipar (második becslés) júl.
Nemzetközi makrogazdaság
szeptember 9. hétfő 3:30 Kína Infláció aug.
szeptember 10. kedd 5:00 Kína Külkereskedelem aug.
szeptember 10. kedd 8:00 UK Munkanélküliség júl.
szeptember 11. szerda 3:30 USA Elnökjelölti vita  
szeptember 11. szerda 8:00 UK GDP júl.
szeptember 11. szerda 14:30 USA Infláció aug.
szeptember 12. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
szeptember 12. csütörtök 14:30 USA Ipari termelői árak aug.
szeptember 12. csütörtök 14:45 EU Lagarde (EKB) sajtótájékoztatója  
szeptember 13. péntek 16:00 USA Michigan-index szept.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 18,9 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 6,9 százalékos eséssel a CSI 300 index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 50,4 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 6,9 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 20,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 40 829,59 1,2% -1,8% 3,4% 8,3% 18,1% 52,1%
S&P 500 5 471,05 1,2% -3,1% 2,4% 14,7% 22,7% 83,7%
Nasdaq 18 660,78 1,3% -4,7% 0,8% 10,9% 22,1% 138,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 36 215,75 -0,5% -6,4% 3,4% 8,2% 11,1% 69,9%
Hang Seng 17 196,96 -1,4% -2,8% 0,6% 0,9% -5,5% -35,5%
CSI 300 3 192,95 -1,2% -2,2% -4,2% -6,9% -14,6% -19,6%
Európai részvényindexek              
DAX 18 443,56 0,8% -2,6% 4,1% 10,1% 17,1% 50,9%
CAC 7 425,26 1,0% -2,9% 2,1% -1,6% 2,5% 32,9%
FTSE 8 270,84 1,1% -1,1% 1,3% 7,0% 10,6% 14,3%
FTSE MIB 33 590,34 0,9% -2,1% 5,7% 10,7% 19,0% 52,8%
IBEX 11 272,8 0,9% -1,1% 6,0% 11,6% 20,4% 25,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 72 075,5 -0,3% -1,0% 0,1% 18,9% 26,8% 78,0%
ATX 3 614,88 0,9% -3,2% 1,5% 5,2% 15,0% 22,3%
PX 1 588,75 -0,2% -1,1% 2,2% 12,4% 20,2% 53,7%
WIG20 81 968,31 0,3% -4,9% 3,0% 4,5% 23,2% 42,1%
Magyar blue chipek              
OTP 18 165 -0,7% -1,4% 0,4% 15,0% 26,7% 44,2%
Mol 2 632 -0,5% -1,4% -3,7% -6,9% -1,3% -11,2%
Richter 10 630 0,3% -0,6% 3,2% 21,5% 13,1% 115,2%
Magyar Telekom 1 026 0,0% 0,0% -2,3% 50,4% 128,0% 144,0%
Nyersanyagok              
WTI 69,65 1,6% -6,5% -11,0% -3,1% -20,4% 20,4%
Brent 71,23 -0,6% -7,3% -10,4% -8,3% -21,5% 13,4%
Arany 2 495 -0,8% -0,2% 2,8% 20,8% 29,8% 66,1%
Ezüst 28,27 0,0% -2,4% 3,0% 16,6% 23,2% 56,9%
Devizák              
EURHUF 396,9250 0,7% 1,2% 0,6% 3,8% 3,1% 20,3%
USDHUF 359,4359 1,4% 1,4% -0,4% 3,9% 0,0% 20,4%
GBPHUF 470,0701 0,8% 0,8% 2,0% 6,6% 4,7% 27,3%
EURUSD 1,1043 -0,7% -0,2% 1,1% 0,0% 3,1% -0,1%
USDJPY 142,4450 0,0% -3,1% -2,8% 1,0% -3,5% 32,9%
GBPUSD 1,3079 -0,8% -0,6% 2,5% 2,6% 4,7% 6,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 57 059 5,8% -3,5% -6,2% 29,1% 120,2% 453,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,72 0,0% -5,2% -5,7% -3,9% -12,7% 129,2%
10 éves német állampapírhozam 2,11 -0,1% -7,4% -2,5% 3,9% -18,1% -461,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,32 1,0% -1,4% -3,1% 6,6% -10,1% 178,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Bet_Noire

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bet_tozsde_cseng