A Mol növeli részesedését az Alteóban
Üzlet

A Mol növeli részesedését az Alteóban

Portfolio
Tovább erősíti jelenlétét a zöldenergia-termelésben és -kereskedelemben a Mol, miután növeli részesedését az Alteóban az Indotek Csoport kiszállásával – derül ki a tőzsde honlapján megjelent közleményből.

A közlemény hozzáteszi, hogy a magyar tulajdonú energetikai vállalat jelentős szereplő a hazai megújuló energia piacán, több mint 70 megawatt megújuló energia kapacitással rendelkezik, beleértve szélturbinákat és napelemeket. Emellett a földgáz alapú energiatermelés is jelentős részt képvisel a portfóliójában. Tevékenységi köre kiterjed az energiakereskedelemre, ipari erőművek üzemeltetésére és karbantartására, valamint hulladékkezelési és e-mobilitási megoldásokra.

A Mol, a tulajdonában lévő Mol Res Invetsments Zrt.-n keresztül, a Gránit Alapkezelő (korábban: Diófa Alapkezelő) által kezelt Főnix Magántőkealap és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal együtt 2023 elején szerzett többségi befolyást és közös irányítást az Alteo felett.

Most a Mol közvetetten, a tulajdonában lévő Lead Ventures Alapkezelőn keresztül szerzi meg az Indotek korábbi pozícióját az Alteóban.

A közlemény hozzáteszi, hogy a Gránit Alapkezelő által kezelt Főnix Magántőkealap pozíciójára vonatkozóan nem történt bejelentés, így az vélhetően nem változik, ahogy a közös irányítási struktúra sem.

Az előzmények

Az Indotek több mint egy évig volt az Alteo nagybefektetője. A történet egészen 2022. december 16-ig nyúlik vissza, amikor is a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt. szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írt alá a Gránit Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal azzal a céllal, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteóban. A konzorcium három tagja, mint összehangoltan eljáró felek adásvételi szerződést kötöttek a Wallis Asset Management Zrt.-vel, hogy tőzsdén kívüli tranzakció keretein belül megvásárolják az Alteóban birtokolt 61,6 százalékos részesedését, amelyen egyelő arányban osztoznak, ezen felül pedig a törvényi kötelezettségnek megfelelően a fennmaradó részvényekre nyilvános vételi ajánlatot tettek.

A Wallisnak részvényenként 2872 forintot fizetett a konzorcium, míg a kisrészvényeseknek 3040 forintot ajánlottak fel.

Akkoriban 3000 forint felett járt az Alteo részvényeinek árfolyama, a bejelentést megelőző napon 3300 forinton zárt a papír, így ennek fényében - és egy független pénzügyi tanácsadó értékelése alapján - az Alteo igazgatósága nem javasolta az ajánlat elfogadását, mivel túlságosan alacsonynak tartották (a nyilvános vételi ajánlat egyébként a Tpt. által meghatározott minimumár volt).

A nyilvános vételi ajánlattal mégis éltek kisbefektetők, az Alteo éves jelentése szerint 2022 végén a Mol Res Investments vezette konzorciumnak 9,99 százalékos részesedése volt, míg 2023 végén már 73,79 százaléka. A Wallis részvénycsomagjával együtt valamivel kevesebb, 71,6 százalék adódna, a különbséget a kisbefektetői felajánlások adhatták.

A tranzakció végül 2023 első negyedévének végéig lezárult, az MNB a MEKH és a GVH engedélyét követően, a konzorcium az Alteo többségi tulajdonosa lett.

Tavaly a konzorcium három tagja két különböző áron vásárolt részvényeket, a Wallis Csoporttól 2872 forintos részvényárfolyamon (ez adta a vásárlások többségét), kisrészvényesektől pedig 3040 forintos áron. Azóta a cég részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett, jelenleg 4500 forint közelében áll a papír, ami több mint 55 százalékos emelkedés a Wallis Csoportnak fizetett árhoz képest, amin az Alteo-részvények nagy részét vásárolta az Indotek. Mint pénzügyi befektető, az Indotek számára ilyen árfolyamemelkedés után a profitrealizálás ésszerű döntés lehet.

A tranzakció értéke sokmilliárd forint lehet, az Alteo legutóbbi éves jelentése szerint a Mol Res Investment Zrt. által vezetett konzorcium 2023 végén 14707606 darab részvényt birtokolt, ha a konzorcium három tagja egyenlő arányban osztozik, akkor 4902535 darab részvény jut mindegyik tagra. A jelenlegi tőzsdei árfolyammal számolva az Indotek mostani tranzakciójának értéke közel 22 milliárd forint lehet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve