Warren Buffett szórja a második legnagyobb amerikai bank részvényeit - Mi áll a háttérben?
Üzlet

Warren Buffett szórja a második legnagyobb amerikai bank részvényeit - Mi áll a háttérben?

Portfolio
A Berkshire Hathaway jelentős változtatásokat hajt végre részvényportfóliójában. Warren Buffett, a vállalat vezetője az elmúlt hét negyedévben több részvényt adott el, mint amennyit vásárolt. A legutóbbi negyedévben a cég csaknem felére csökkentette az Apple-részesedését, most pedig a második legnagyobb amerikai bankban, a Bank of America-ban csökkenti kitettségét - írta meg a Yahoo Finance.

A Berkshire Hathaway július 17. és augusztus 1. között 3,8 milliárd dollár, majd augusztus végén és szeptember elején további 3,1 milliárd dollár értékben adott el a Bank of America részvényeiből. Ezzel a Berkshire részesedésének értéke a korábbi 41,1 milliárd dollárról körülbelül 34 milliárd dollárra csökkent.

Buffett korábban aggodalmát fejezte ki a bankszektorral kapcsolatban, éppen abban az időszakban, amikor a Silicon Balley Bank összeomlott. Emellett arról is beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben a bankszektor jelentős változásokon esett át, amelyek a jövőben is folytatódni fognak, és lehetetlen őket megjósolni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kedveli a Bank of America vezetőségét.

Az eladások mögött több tényező állhat. Egyrészt Buffett a társasági adókulcsok emelkedésére számít, ezért előnyösebb lehet most elkönyvelni a nyereséget. Másrészt a Bank of America részvényei jól teljesítettek idén, ami lehetőséget ad a nyereség realizálására. Ennek persze csak akkor van értelme, ha a részvények Buffett szerint a belső értékükön (vagy annál nagyobb értéken) forognak. A Berkshire jelentős részét mindössze 7,14 dollárért vásárolta részvényenként, míg az átlagos eladási ár ebben a negyedévben 41,25 dollár volt. 150 millió részvényre vetítve ez több mint 5 milliárd dollár realizált nyereséget jelent.

A Bank of America részvényei idén jól teljesítettek a várakozások közepette, hogy a Fed megkezdi a kamatcsökkentést. A Bank of America várhatóan profitálhat a kamatcsökkentésekből, mivel még mindig sok hosszú lejáratú kötvényt tart. A bank vezetősége úgy véli, hogy a nettó kamatbevétel elérte mélypontját, és jövőre javulhat a helyzet.

A részvény értékeltsége P/BV alapon az elmúlt 5 év átlagának megfelelő, ami azt jelzi, hogy valószínűleg fairen árazott a papír.

A Bank of America árfolyama 12 százalékot esett, mióta a Berkshire elkezdte eladni a bank részvényeit. Év elejéhez képest a jegyzés így is 15,1 százalékos pluszban van.

bofa0909

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1425916652(1)