Itt a nagy leleplezés: még mindig 40 fokon mosnak Európában, pedig nem kellene
Üzlet

Itt a nagy leleplezés: még mindig 40 fokon mosnak Európában, pedig nem kellene

Portfolio
Egy friss kutatás világít rá arra, hogyha alacsonyabb hőmérsékletet és rövidebb mosási ciklusokat alkalmazunk, akkor a ruhák élettartamát több mint 50 százalékkal növelhetjük - közölte az Electrolux. Az adatok azt mutatják, hogy egy átlagos európai évente több mint 6,5 kg ruhát dob el, mindezt leginkább azért, mert 40 fokon mos 30 helyett.

A divatipar évente több üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős, mint az összes nemzetközi repülőjárat és a tengeri hajózás együttvéve, és a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékához járul hozzá.

A környezeti hatást csak tetézi, hogy egy átlagos európai évente több mint 6,5 kg ruhát dob el, amelynek 87 százalékát vagy elégetik, vagy a hulladéklerakókba viszik. Ez közel 13,5 tonna ruha, amit naponta kidobnak, többségét jóval azelőtt, hogy indokolt lenne.

Egyes ruhadarabokat a becslések szerint már hét-tíz viselés után leselejteznek, ezért pedig a rossz mosási szokások felelősek.

Az Electrolux az „Igazság a ruhaápolásról” 2024 eredményei alapján továbbra is kihívást jelent, hogy kíméletesebb mosási programokra ösztönözzék az embereket.

  • Az európai háztartások 59 százaléka állítja, hogy főként 40 fokon vagy annál magasabb hőmérsékleten mossa ruháit.
  • Az európaiak mindössze 12 százaléka gondolja úgy, hogy a mosási ciklus időtartama hatással van a ruhák élettartamára, holott az valójában sokkal jelentősebb befolyással lehet.
  • Az európaiak kétharmada (66%) tapasztalta már a mosást követően, hogy egy ruhadarab összement vagy hordhatatlanná vált, a megkérdezettek közel háromnegyede (74%) tapasztalt már színfakulást is.

Számos oka van annak, hogy az európai háztartások még mindig ragaszkodnak a magasabb mosási hőmérséklethez. Egyrészt, az emberek többsége elégedett a 30 fokos mosás eredményével, és mindössze 12 százalékuk állítja, hogy a mosás nem érte el a kívánt hatást. Másrészt, amikor arról kérdezték a válaszadókat, hogy mi akadályozza meg őket abban, hogy gyakrabban mossanak 30 fokon, több mint egyharmaduk (34%) válaszolta azt, hogy nem bíznak abban, hogy így a foltok hatékonyan eltávolíthatóak. A második legnépszerűbb ok, amiért nem csökkentik a hőmérsékletet, a megszokás.

A beszámoló alapján a megszokás lehet az egyik fő oka annak, hogy a vásárlók továbbra is ragaszkodnak a 40 fokos mosási programokhoz. Az Electrolux Group saját adatai azt mutatják, hogy

a 40 fokos pamut mosás a leggyakrabban használt program a mosógépeknél, a ciklus időtartama pedig jellemzően 90 és 120 perc között mozog, mivel sok készülék esetében ez az alapbeállítás.

Ideális esetben a készülékeken a legalacsonyabb hőfokú optimális beállítás kellene, hogy az alapértelmezett legyen. Bár a készülékek lehetővé teszik a vásárlók számára az alapértelmezett beállítások módosítását, a kutatás szerint az emberek vonakodnak ettől és nincs megfelelő tudás a birtokukban. Az európaiak közel 74 százaléka ragaszkodik az alapértelmezett mosási hőmérséklethez, és csaknem 30 százalékuk nem tudja, hogy változtathat azon. Hasonlóképpen, a felhasználók 78 százaléka ragaszkodik az alapértelmezett ciklus időtartamához, és 35 százalékuk nem tudja, hogy ez is módosítható.

Hogyan kellene mosni az egyes ruhákat?

Kiterjedt laboratóriumi teszteléssel különböző mosási módszereket vizsgáltak különböző szöveteken, amelyeket úgy választottak ki, hogy reprezentálják a leggyakoribb ruházati típusokat, köztük a farmert, vagy a pamut pólókat. A szín- és állapotromlást rendszeresen nyomon követték, és a több mint 600 tagból álló vizsgálóbizottság határozta meg, hogy a ruhákat mikor kell kidobni.

Az eredmények alapján általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb hőfokú és rövidebb mosás segít meghosszabbítani a ruhadarabok élettartamát.

Például egy 30 fokon 59 percig mosott pamut póló több, mint 50 százalékkal tart tovább, mint az, amit normál 40 fokon akár 120 percig mostak. Hasonló eredmény született a farmerok esetében is.

Itt van néhány hasznos tipp

  • Gondold át, mielőtt mosol: a legtöbb, a ruhákat károsító hatás – mint a fakulás, anyagfáradás, összemenés – elkerülhető, ha a megfelelő programot használod.
  • Hozz okos(abb) döntéseket a technológia segítségével: a legtöbb vásárló nem használja ki a készülékekben rejlő képességeket. A felhasználók kevesebb mint fele (46%) ritkán, 22 százaléka pedig soha nem nézi meg a használati utasítást. A készülék ismerete pedig jobb döntésekhez vezethetne.
  • Legyen alapértelmezett a 30°C: mivel a legtöbb vásárló ragaszkodik az alapbeállításokhoz, fontos, hogy ellenőrizd, mik is azok. A legtöbbet meg lehet változtatni, így könnyedén csökkenthető a hőmérsékletet 30 fokra, ami a legtöbb mosáshoz megfelelő.
  • Csökkentsd a mosás idejét: amint az Electrolux Care Indexéből kiderül, a rövidebb ciklusok meghosszabbíthatják a ruhák élettartamát, ezt azonban az európai megkérdezettek csupán 12 százaléka tudja. Emellett csökkentik az energiafogyasztást is, ami a kutatásban részvevők 77 százalékának okoz kihívást.
  • Olvasd el a textilkreszt: mindig olvasd el a ruhaápolási útmutató címkét, és ne feledd, hogy a feltüntetett mosási hőmérséklet a maximális, nem pedig az ajánlott. A gyakori mosás roncsolja a ruhákat. Sok ruhadarabot, köztük a farmerokat, pólókat és felsőket két mosás között többször is hordhatunk, ezeket gyakran elegendő viselés után kiszellőztetni, a foltokat külön-külön nedves ruhával és enyhe mosószerrel kezelni, vagy átgőzölni.

Arról, hogyan is kellene a farmerokat mosni a Levi's vezére szerint, itt írtunk:

Címlapkép forrása: Electrolux

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1425916652(1)