Brüsszelben is aggódnak a válságba került német autóipari óriás miatt
Üzlet

Brüsszelben is aggódnak a válságba került német autóipari óriás miatt

Portfolio
Brüsszel politikailag szorgalmazza az elektromobilitást, az erre való átállás azonban nem veszélyeztetheti az európai gyártók versenyképességét - figyelmeztet Thierry Breton uniós biztos.

Az autóipar gazdasági nehézségei aggasztják az Európai Bizottságot. Az iparág helyzete "nem rózsás", és nincs értelme "szépíteni" rajta - mondta Thierry Breton leköszönő ipari biztos a Handelsblattnak. "Nagy az idegesség", ami "a német autóiparban vagy akár itt Brüsszelben az Audival kapcsolatos jelenlegi fejleményekben" is megmutatkozik.

A francia biztos a Volkswagen-csoport által bejelentett költségcsökkentési tervekre utalt. A vállalat hónapok óta készül bezárni egy belga gyárat, ahol az Audi Q8 e-tron elektromos SUV-t gyártották. Közben németországi telephelyek is szóba kerültek - először a wolfsburgi autógyártó történetében.

A gyárbezárásokról szóló bejelentések nagyon aggasztanak

- hangsúlyozta Breton. "A cél az kell legyen, hogy megőrizzük és fenntartsuk a know-how-t, az innovációs erőnket és a versenyképességünket" - fogalmazott.

Breton az autóipar válságát annak tulajdonítja, hogy az európai gyártók nem elég sikeresek abban, hogy meggyőzzék vásárlóikat az elektromobilitásról. "Az elektromos autók piaca stagnál" - emlékeztetett. Az elektromos autók értékesítése Európában idén enyhén, 1,3 százalékkal nőtt. Az elektromos autók részesedése a teljes autópiacon azonban a 2023-as 14,6 százalékról idén 12,5 százalékra csökkent.

A Bizottság szempontjából még aggasztóbb, hogy Európában csökken az elektromos autók gyártása - mondta Breton. Ez növeli a Kínával szembeni kereskedelmi deficitet: az elektromos autók esetében ez 8,8 milliárd euró. Európa tehát lényegesen több elektromos autót importál Kínából, mint amennyit oda szállít.

Az EU 2035-től csak nulla károsanyag-kibocsátású új autók értékesítését akarja engedélyezni. A jelenlegi tervek szerint a belső égésű motorral hajtott járműveket eladásait gyakorlatilag betiltják Európában. Ezeket a döntéseket azonban az új Bizottság ismét enyhítheti. Németországban ezt elsősorban az FDP és az uniópártok követelik.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ezen a héten tervezi bemutatni új kabinetjét. Breton várhatóan továbbra is a Bizottság tagja marad, de más tárcával.

Breton az európai autóipar egyik fő gyengepontjaként említi a tömegpiaci elektromos autók hiányát. Az év elején mindössze hat olyan modell volt kapható, amely 30 000 eurónál kevesebbe került, de egy sem volt 20 000 euró alatt. Mostanra Európában két modell kapható 20 000 euró alatti áron, ezek azonban kínai gyártóktól származnak.

Az, hogy sikeres lesz-e az elektromobilitásra való átállás Európában, döntően a töltőinfrastruktúra bővítésétől függ. Breton itt még jelentős hiányosságokat lát.

A nyilvános töltőállomások még mindig erősen koncentrálódnak Németországra, Franciaországra és Hollandiára, amelyek az EU-ban telepített nyilvános töltőállomások közel kétharmadát teszik ki

- magyarázta.

A politikusoknak továbbra is törekedniük kell az elektromos hálózatok korszerűsítésére, és a stabil források megtalálására a kritikus nyersanyagok tekintetében. Eddig Európa e téren nagymértékben függött Kínától, de Breton komoly ellátási láncbeli kockázatoktól tart, különösen az akkumulátor-alkatrészek területén.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde