Megrengette egy ország bankrendszerét az elsöprő kibertámadás, szép csendben fizethettek a támadóknak
Üzlet

Megrengette egy ország bankrendszerét az elsöprő kibertámadás, szép csendben fizethettek a támadóknak

Portfolio
A múlt hónapban Iránt hatalmas kibertámadás érte, mely veszélyeztette a bankrendszer stabilitását, és arra kényszerítette az ország kormányát, hogy beleegyezzen egy több millió dolláros váltság kifizetésébe - értesült a Politico.
A csalásokról, a kiberbűnözők megállításáról is szó lesz a Portfolio november 5-ei Banking Technology rendezvényén. Regisztráció itt!

Egy iráni cég a múlt hónapban legalább 3 millió dollár váltságdíjat fizetett azért, hogy egy névtelen hackercsoport ne adjon ki egyéni számlaadatokat nem kevesebb mint 20 hazai bankból, ami az ország eddigi legsúlyosabb kibertámadásának tűnik - állítják iparági elemzők és az ügyről tájékozott nyugati tisztviselők.

A tisztviselők szerint valószínűleg az IRLeaks nevű csoport állt a hackertámadás mögött, amely már korábban is megtámadott iráni cégeket. A hackerek állítólag kezdetben azzal fenyegetőztek, hogy ha nem kapnak 10 millió dollárnyi kriptopénzt, akkor eladják az általuk gyűjtött adatokat - köztük több millió iráni személyes számla- és hitelkártyaadatait - a dark weben, de később kisebb összegben állapodtak meg.

Irán tekintélyelvű rendszere sürgette az alkut, attól tartva, hogy az adatlopás híre destabilizálná az ország amúgy is ingatag pénzügyi rendszerét, amely az országot sújtó nemzetközi szankciók közepette nagy nyomás alatt áll.

Irán soha nem ismerte el az augusztus közepi incidenst, amely miatt a bankok országszerte kénytelenek voltak leállítani a bankautomatákat. Bár a támadásról annak idején az Iran International, egy ellenzéki hírportál is beszámolt, sem a feltételezett hackereket, sem a váltságdíjkövetelést nem hozták nyilvánosságra.

A csalásokról, a kiberbűnözők megállításáról is szó lesz a Portfolio november 5-ei Banking Technology rendezvényén. Regisztráció itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
bika