Elindította a termelést zöld hidrogén üzemében a Mol
Üzlet

Elindította a termelést zöld hidrogén üzemében a Mol

Portfolio
A Mol százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzeme. A létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít itt elő, amelyet az üzemanyaggyártás során használnak fel. Így 25 000 tonnával – kvázi 5400 átlagos autó éves szén-dioxid-kibocsátásával – csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását.

A Mol-csoport áprilisban adta át új százhalombattai üzemét, amelyben az amerikai Plug Power 10 MW-os egységével állít elő évente mintegy 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént.

Az elmúlt időszakban végrehajtották az üzem termelésbe állításához szükséges feladatokat: többek közt elvégezték a szükséges nyomáspróbákat, a folyamatirányító rendszer ellenőrzését, az elektrolizáló cellák behelyezését és bekötését a rendszerbe, valamint üzembe helyezték a vízkezelő rendszert is.

A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem.

„A zöld hidrogén tiszta és sokoldalú energiaforrás, amelyet ma még az üzemanyaggyártásban használunk fel karbonlábnyomunk csökkentésére, de terveink szerint hamarosan már közvetlenül a közlekedési szektorban is találkozhatunk vele. A zöld hidrogén előállítása és felhasználása innovatív módon segíti az okos zöldátmenet megvalósítását, amely a Mol stratégiájának alapvető célja. Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is tervezünk hasonló üzemet, amelyek közül az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését” - mondta Horváth Ádám, a Mol-csoport Új és Fenntartható Üzletágak Igazgatója.

A 22 millió euróból készült új üzem több mint 25 000 tonna szén-dioxiddal csökkenti a Dunai Finomító karbonlábnyomát évente. Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz-alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.

Címlapkép forrása: MARK_KISS

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tesla-tőzsde-Microsoft-részvény-Apple-alphabet-nvidia-esés-meta