Vannak olyan elvárások, amiket már az Nvidia sem tud teljesíteni
Üzlet

Vannak olyan elvárások, amiket már az Nvidia sem tud teljesíteni

Portfolio
Kijöttek az Nvidia második negyedéves számai, amelyek ismét jelentős növekedést mutattak: több mint 120 százalékkal nőtt a bevétel, 150 százalékot meghaladó mértékben nőtt a profit, és a vállalat előrejelzése is meghaladta a várakozásokat. Mindennek tetejében még egy 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett a chipgyártó. Normális esetében ezekre a befektetők valószínűleg kitörő örömmel reagáltak volna. Ez viszont nem normális eset, hanem az Nvidia, amellyel szemben olyan magasra került a léc, hogy már nem elég csak kicsit jobbnak lennie a várakozásoknál.

Megint erősek lettek a számok

Gyakorlatilag a megszokható módon minden fontosabb soron felülmúlta az Nvidia a piaci várakozásokat. A vállalat bevétele zsinórban a negyedik negyedéve nő három számjegyű mértékben, a lezárt negyedévben 122 százalékos volt a bővülés 30 milliárd dollár fölé. Ez meghaladta a 28,7 milliárd dolláros várakozást.

Ráaádául a folyó negyedév még erősebb lehet, mivel a cég 32,5 milliárd dollárt (+/-2%) vár, ami szintén magasabb a 31,8 milliárd dolláros konszenzusnál, és mintegy 80 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbihoz képest.

nvdaárbevétel

Az AI chipeket tartalmazó adatközpont üzletágban a bevételek 154 százalékkal 26,3 milliárd dollárra nőttek, ami szintén meghaladta a 25,15 milliárd dolláros konszenzust. A többi szegmensben is kivétel nélkül növekedést tudott elérni a cég, de továbbra is minden az adatközpont üzletágról szól, hiszen ez a bevételek 87,5 százalékát adja.

nvdansaegrdhsfd

Az Nvidia közölte, hogy az októberben záruló harmadik pénzügyi negyedévben „több milliárd dollár” értékű bevételre számít az új Blackwell chipjétől. A Blackwell a vállalat legújabb generációs technológiája, a Hopper után. A cég vezére, Jensen Huang megerősítette azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint az Nvidia következő generációs Blackwell platformjának gyártásának felfutása a negyedik negyedévre csúszik, de nem jelentős hatásra nem számít emiatt, mondván, hogy az ügyfelek a jelenlegi Hopper chipeket vásárolják.

Colette Kress pénzügyi igazgató elmondta, hogy „a kínálat és a termék elérhetősége javult”.

A Blackwell platformok iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot, és arra számítunk, hogy ez jövőre is így marad

- mondta Kress.

A vállalat nettó eredménye 152 százalékkal 16,95 milliárd dollárra ugrott, míg az egy részvényre jutó eredmény 68 centen alakult a második negyedévben, ami felülmúlta a 64 centes becsléseket.

nvdanetincome

A nettó profitmarzs így 56,4 százalékon alakult, vagyis a bevételeinek több mint a felét teszi zsebre az Nvidia. Ez ugyan csökkenést jelent az előző negyedévekhez képest, még így is kifejezetten magas, a Bloomberg szerint durván ötszöröse az S&P 500-ban szereplő cégek átlagos profitmarzsának.

nvdaprofitmargin

A pénzügyi év első felében az Nvidia 15,4 milliárd dollárt juttatott vissza a részvényeseknek visszavásárolt részvények és osztalék formájában. A második negyedév végére a vállalatnak 7,5 milliárd dollárja maradt a részvény-visszavásárlási engedélyéből. Az igazgatótanács 2024. augusztus 26-án döntött

a részvény-visszavásárlási program további 50 milliárd dollárral való kibővítéséről.

Nem örül a piac

A fontosabb sorokon tehát az Nvidia meghaladta az elemzői várakozásokat és a vállalat előrejelzése is erősebb volt a vártnál. Egy ponton lehet talán belekötni a jelentésbe, mivel az Nvidia bruttó marzsa a negyedévben kissé visszaesett, 75,1 százalékra az első negyedévi 78,4 százalékról. Bár ez még így is sokkal magasabb, mint a két évvel ezelőtti 43,5 százalék, vagy a tavalyi második pénzügyi negyedévben elért 70,1 százalék.

Az egész évre vonatkozóan a vállalat azt mondta, hogy a bruttó marzs várhatóan a „70 százalékos tartomány közepén” lesz. Az elemzők 76,4 százalékos teljes éves bruttó marzsot várnak.

Összességében tehát a jelentés erősre sikerült, az árfolyam mégis jelentősen esett a zárás utáni kereskedésben. Ennek oka az lehet, hogy az Nvidia a tökéletességig van árazva, és ugyan sikerült megverni az elemzői várakozásokat, a felülteljesítés mértéke nem volt olyan markáns, mint amit a korábbi negyedévben megszokhattunk. Még az előrejelzést is megemelte a cég, de nem akkora mértékben, mint amit a piac megszokott. Tehát úgy tűnik, hogy a léc most egy kicsit túl magasan volt.

Esik, de nem csak az Nvidia

A jelentést követően az Nvidia 6,9 százalékos mínuszban indíthatja a napot 117 dollárnál. A jelentés előttig az Nvidia árfolyama 153,6 százalékot emelkedett év eleje óta.

nvda0829

A befektetők azonban más chipgyártó részvényeket is büntetnek, az AMD árfolyama 3,8 százalékot esett a zárás után,

amd0829

míg a Broadcom 3,9 százalékkal került lejjebb.

avgo0829

A népszerű AI-papírok közül a Super Micro Computer 7 százalékos mínuszba került a zárás utáni kereskedésben, míg a big tech részvények 0,5-1 százalék körüli mínuszt mutattak.

Az Nvidia gyorsjelentésére adott gyenge piaci reakció segíthet meghatározni a piaci hangulatot a hagyományosan volatilisnak számító szeptemberi időszakban. Az S&P 500 szeptemberben átlagosan 0,8 százalékkal esett a második világháború óta, ami a CFRA adatai szerint a legrosszabb teljesítmény minden hónap közül.

Címlapkép forrása: Justin Sullivan/Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyse amerikai tőzsde