Kiszivárgott: az Apple és az Nvidia is beszállhat a ChatGPT-t fejlesztő cégbe
Üzlet

Kiszivárgott: az Apple és az Nvidia is beszállhat a ChatGPT-t fejlesztő cégbe

Portfolio
Az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője újabb jelentős befektetésekre számíthat, ami tovább növelheti a cég piaci értékét. A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple is tárgyalásokat folytat a mesterséges intelligencia területén úttörő vállalatba való befektetésről és az Nvidiát is szóba hozták az újabb forrásbevonási kör kapcsán.

A WSJ információi alapján az új forrásbevonási kör eredményeként az OpenAI értéke meghaladhatja a 100 milliárd dollárt. A hírek szerint a Thrive Capital kockázati tőkecég mintegy 1 milliárd dolláros befektetéssel vezetné a finanszírozási kört.

Az Apple számára egyre fontosabbá válik az OpenAI-jal való együttműködés. Júniusban az "Apple Intelligence" részeként már bevezették a ChatGPT-t az Apple készülékeire. Egyes források szerint az Apple megfigyelői szerepet is kaphat az OpenAI igazgatótanácsában - írja a Reuters hírügynökség.

A Microsoft, az OpenAI eddigi legnagyobb stratégiai befektetője szintén részt vesz a finanszírozási körben. A redmondi óriáscég korábban már több mint 10 milliárd dollárt fektetett a vállalatba.

Közben a Bloomberg azt írja, hogy a mostani forrásbevonási körhöz csatlakozhat az Nvidia, az elmúlt időszak legnagyobb AI-nyertes chipgyártója.

A New York Times is arról értesült, hogy az Apple és a chipgyártó Nvidia tárgyalásokat folytat az OpenAI-ba való befektetésről egy új üzlet keretében, amely 100 milliárd dollárra értékelné a San Francisco-i mesterséges intelligencia startupot. Ezt három, a megbeszéléseket ismerő, névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó személy ismertette az NYT-szal.

Az OpenAI vállalati értékelésének meredek emelkedése a ChatGPT 2022 végi elindításának köszönhető. A chatbot megjelenése valóságos AI fegyverkezési versenyt indított el az iparágban, ami arra késztette a vállalatokat, hogy milliárdokat fektessenek a technológiába.

A Sam Altman vezette céget februárban állítólag már 80 milliárd dollárra értékelték egy olyan ügylet után, amelyben a vállalat meglévő részvényeit adta el egy vételi ajánlat keretében.

Ennek fényében a New York Times cikke ki is emeli: a 100 milliárd dolláros értékelés körülbelül 20 milliárd dolláros növekedést jelentene az OpenAI nyolc hónappal ezelőtti értékeléséhez képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Külföldön tartott magyar vagyonokra bukkant az MNB
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tőzsde-részvény-részvényindex-részvények-nvidia-amerikai-részvénypiac