Portfolio signature

Tényleg megvéd a bitcoin, ha jön a tőzsdei zuhanás?

Két érdekes írás jött velem szembe a nyáron azzal kapcsolatban, hogy a bitcoin menekülőeszköz-e vagy sem. A kérdés azért aktuális, mert július végén is volt egy korrekció a piacokon, amikor újra meggyőződhettünk arról, mennyire stabilan mozog piaci turbulenciák közben a kriptoeszközök árfolyama. 2018 óta gyakorlatilag két évente van egy nagy esés a tőzsdéken (idén még inkább csak minipánik volt), megnéztük, hogy mik a tapasztalatok, jó ötlet-e esésben kripoeszközökben ülni.

Két markáns írás jött velem szembe a bitcoinról a nyári szabadság alatt, az egyiket Kovács Krisztián írta, a másikat pedig Balásy Zsolt. Nagyjából arról van bennük szó, hogy menekülőtermék-e a bitcoin (pontosabban, van-e menekülőeszköz funkciója), az aktualitást pedig a július végi/augusztus eleji tőzsdei (mini)pánik adta, amiben egyébként nagyot zuhant a bitcoin árfolyama is.

Röviden: Kovács Krisztián szerint a bitcoin nem menekülőeszköz ("menekülőeszköznek álmodni ezt a terméket a jövőre vetítve egyelőre merő fantázia, a múltra és a jelenre vetítve tőrőlmetszett ostobaság"), Balásy Zsolt szerint pedig az ("csak még nem a piaci viharok, hanem államok elől").

De mitől menekülőeszköz egy eszköz? Általában olyan eszközöket tekintünk annak, aminek az értéke stabil marad, vagy növekszik, amikor a pénzügyi piacok más eszközeinek értéke csökken. Ezek az eszközök olyan időszakokban kapnak nagyobb figyelmet, amikor a piaci környezet kedvezőtlen, például gazdasági recesszió, infláció, geopolitikai konfliktusok vagy pénzügyi válságok idején. A befektetők ilyenkor ezekbe az eszközökbe menekítik tőkéjüket, hogy minimalizálják a veszteségeiket.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés