Egyre tisztább a magyar áramtermelés, új ország ugrott Európa élmezőnyébe
Üzlet

Egyre tisztább a magyar áramtermelés, új ország ugrott Európa élmezőnyébe

Az idei első hét hónap átlagában 25,6%-ra csökkent Magyarországon a fosszilis alapú áramtermelés aránya a tavalyi első héthavi 29,8%-ról, azaz egyre tisztább a magyar áramtermelés háttere. Ezzel továbbra is az uniós középmezőnybe tartozunk, mert legalább tíz ország megelőz minket. Az élmezőnybe ezúttal Portugália ugrott, amely így megelőzte a rivális Spanyolországot is a bőséges vízerőművi termelés, illetve a tovább bővülő nap- és szélerőművi kapacitások miatt. A magyar áramtermelési mix átalakulásáról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyről további részletek itt érhetők el.

Az Ember nevű elemzőműhely friss áramtermelési mix adatai azt mutatják, hogy egyre tisztább a magyar áramtermelés háttere. Amint az alábbi ábra jelzi: a fekete terület (a szénalapú termelés aránya) folyamatosan csökken, és a szürke terület télen megugrik (rugalmas gázerőművek felpörgetett termelése), de tavasztól jelentősen visszaesik a naperőművek termelésének felfutásával. Így az első hét hónap átlagában a fosszilis hátterű áramtermelés súlya 25,6%-ra csökkent a tavalyi első héthavi 29,8%-ról.

magyar aramtermelesi mix 1 7 honap

A Reuters friss cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a fosszilis alapú termelés súlyának visszaszorításában az európai élmezőnybe ugrott egy új ország, mégpedig Portugália, ahol mindössze 10,2%-os lett az arány az első 7 hónap átlagában a tavalyi 28,2% után.

Portugalia termelesi mix

A hírügynökség által megszerkesztett alábbi ábra azt mutatja, mintha Magyarország az ötödik legalacsonyabb fosszilis termelési aránnyal rendelkezne Európában a franciák (4%), a portugálok (10%), a spanyolok (17%), és a belgák (23%) után, azaz az élmezőnyhöz tartozna. Az alábbi ábra azonban erősen hiányos, nincs rajta például az osztrák 10% körüli, illetve a szlovák 13% körüli, továbbá a dán 20% körüli, a szlovén 24% körüli, és a 25%-os horvát idei első héthavi átlagos arány sem.

aramtermelesi rangsor Reuters
Forrás: Reuters

A fenti ábráról lehagyott az országokkal kalkulálva már csak az uniós középmezőnybe tartozik Magyarország a 25%-os rátájával, de a naperőművek terjedésével ez várhatóan tovább fog csökkenni, és előrébb kerülhetünk majd a rangsorban.

fosszilis rangsor elottunk24

Utánunk a románok következnek, akiknél 35%-os még a fosszilis súly, illetve a németek következnek 40%-kal. Bár utóbbi 5%-pontos csökkenést jelent a tavalyi első héthavi átlaghoz képest, de az összes atomerőmű 2023 tavaszáig tartó bezárása mellett az jól látszik, hogy fokozott kihívás lesz a következő években ezt a 40%-os arányt nulla közelébe levinniük.

nemet termelesi mix24

A hollandoknál 42% körüli még a fosszilis alapú áramtermelési arány, az olaszok 46% körül, a görögök 47% körül, a lengyelek 70%-nál járnak. Utóbbi még mindig nagyon magas, de amint az alábbi ábra mutatja: érdemi csökkenést tudnak felmutatni az előző évekhez képest, azaz a szénerőművek termelésének visszafogása, bezárása, illetve a nap- és szélerőmű kapacitások előretörése együtt érdemben elkezdte átalakítani a lengyel áramtermelési mixet.

lengyel termelesi mix24

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Amerika diktálja a tempót az olajpiacon 2019-ben