Újabb ESG-rendeletek: a beszámolókra, a kérdőívre és a minősítőkre is kitér a legfrissebb rendelkezés
Üzlet

Újabb ESG-rendeletek: a beszámolókra, a kérdőívre és a minősítőkre is kitér a legfrissebb rendelkezés

Portfolio
Újabb rendeleteletek jelentek meg ESG témában. Egy hete négy új rendelkezés érkezett az ESG-tanácsadókat okatató intézményekre, azok akkreditálására, az ESG-tanácsadók akkreditálására és az ESG-tanácsadói képzés követelményeire, tananyagára, díjára vonatkozóan. Most újabb két rendelet jelent meg a legfrissebb Közlönyben, az egyik az ESG-beszámolók, -minősítők és -szoftverek nyilvántartásáról szól, a másik a vállalkozások fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségeiről. A szeptember 4-i Sustainable World konferencián az ESG-törvényről tart előadást Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság ESG vezetője.

Az egyik legfrissebb kormányrendelet az ESG-beszámolók, -minősítők és -szoftverek nyilvántartásáról szól, és részletesen szabályozza azok kezelését.

A szeptember 4-i Sustainable World konferencián előadást tart az ESG-törvényről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság ESG vezetője, és két további kerekasztal-beszélgetésben is szó lesz az ESG gyakorlati alkalmazhatóságáról.

Főbb pontjai:

  1. ESG-beszámolók nyilvántartása: Az ESG-törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségű vállalkozásoknak az ESG-beszámolóikat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) honlapján keresztül kell benyújtaniuk, amit aZ SZTFH nyilvántartásba vesz, és erről értesítést küld. A beszámolók módosítása lehetséges, de csak hibajavítás esetén, amit szintén a hatóság hagy jóvá.

  2. ESG-minősítők nyilvántartása: Az ESG-minősítőknek kérelmet kell benyújtaniuk az SZTFH-hoz, amelyben többek között az alkalmazott minősítési módszertanokat és a foglalkoztatottak szakképesítéseit kell bemutatniuk. Az állami ESG-minősítőket a hatóság hivatalból jegyzi be.

  3. ESG-szoftverek nyilvántartása: Az ESG-szoftverek esetében kiberbiztonsági tanúsítvány szükséges, amely igazolja a szoftver megfelelőségét. Az ilyen szoftvereket csak akkor veszik nyilvántartásba, ha a megfelelő tanúsítványok rendelkezésre állnak.

Ez a rendelet az 1. és a 2. alcím esetében szeptember 16-án lép hatályba, míg például a szoftverre vonatkozó szabályok a kihirdetését követő harmadik napon.

A Közlöny egy másik sora a vállalkozások fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségeiről rendelkezik.

A SZTFH által kiadott rendelet az ESG-szempontok figyelembevételével előírja, hogy a vállalkozásoknak kockázatkezelési rendszert kell kidolgozniuk és működtetniük, mely azonosítja és minimalizálja a fenntarthatóságot veszélyeztető kockázatokat mind a saját üzleti tevékenységükben, mind az ellátási láncaikban. A rendelet előírja továbbá, hogy a vállalkozások különböző kockázati kategóriákba sorolják az ESG-kockázatokat, és részletesen értékeljék saját, valamint közvetlen szállítóik tevékenységeit. Az értékelés alapján kötelesek adatokat gyűjteni, kockázatelemzést végezni, és szükség esetén korrekciós intézkedéseket tenni a káros hatások minimalizálása érdekében. A 2024-es évre vonatkozó kockázatelemzést 2025. június 30-ig kötelesek elvégezni.

A rendelet kitér az ESG-beszámoló minimumkövetelményei, tartalma, formai követelményei, közzétételének szabályaira is, valamint az ESG-beszámoló mellékletét képező kérdőív részleteire is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj