Új Nvidia-gyilkos chipet fejleszt a Huawei
Üzlet

Új Nvidia-gyilkos chipet fejleszt a Huawei

Portfolio
A kínai technológiai óriás, a Huawei egy új mesterséges intelligencia chip fejlesztést, amellyel felvenné a versenyt a piacot domináló Nvidiával. A Wall Street Journal jelentése szerint a Huawei már a közeljövőben piacra dobhatja legújabb fejlesztését - tudósított a Cnbc.

A Huawei Ascend 910C névre keresztelt processzora a tervek szerint az Nvidia H100-as chipjének támasztana versenyt. A kínai vállalat már tájékoztatta potenciális ügyfeleit az új termék képességeiről, és októberben tervezi a szállítások megkezdését. Ez annak fényében érdekes, hogy az amerikai hatóságok 2022-ben megtiltották az Nvidia-nak a csúcskategóriás AI-chipek, köztük a H100 értékesítését Kínában.

A jelentés szerint több kínai tech óriás, köztük a ByteDance, a Baidu és a China Mobile már teszteli az új Huawei chipet. Ez jelzi, hogy a kínai piac jelentős szereplői komolyan érdeklődnek a hazai fejlesztésű AI-megoldások iránt.

Az amerikai korlátozások ellenére a vállalat Mate 60 Pro okostelefonja már bizonyította, hogy a kínai SMIC által gyártott chip képes támogatni az 5G technológiát, annak ellenére, hogy az USA szankciói ezt akarták megakadályozni. A Huawei fogyasztói üzletágának újjáéledése kihívást jelent az Apple számára a kínai piacon. A Canalys jelentése szerint az amerikai tech óriás a második negyedévben már ki is szorult a kínai okostelefon-gyártók top ötös listájáról.

Az Egyesült Államok 2018 óta fokozatosan szigorította a Huawei-re vonatkozó korlátozásokat. Először megtiltotta ügynökségeinek a Huawei-berendezések beszerzését, majd 2019-ben a vállalatot felhelyezte egy kereskedelmi feketelistára. 2020-ban tovább szigorították a chipekre vonatkozó korlátozásokat, idén májusban pedig visszavonták több amerikai cég engedélyét a Huawei-nek történő értékesítésre.

Kína válaszul fokozza erőfeszítéseit a hazai chipipar fellendítésére. A kormány nemrég 47,5 milliárd dollárt fektetett be egy harmadik chipalapba, amelynek célja a technológiai szektor megerősítése és a külföldi függőség csökkentése.

Ugyanakkor a Huawei továbbra is kihívásokkal néz szembe. A Wall Street Journal beszámolója szerint a vállalat késésekkel küzd a jelenlegi chipek gyártása terén, és további amerikai korlátozásokkal is számolnia kell, amelyek megnehezítik a szükséges alkatrészek és memóriachipek beszerzését.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tozsde részvény