Szigorít az EU, változások jönnek a gyógyszerkutatásoknál
Üzlet

Szigorít az EU, változások jönnek a gyógyszerkutatásoknál

Portfolio
A klinikai tesztekre vonatkozó új, szigorúbb uniós szabályok visszavethetik a ritka betegségekre fejlesztett kezeléseket – figyelmeztetnek gyógyszeripari vállalatok, kutatók és betegcsoportok. Felszólították Brüsszelt, hogy a januári hatálybalépés előtt vizsgálja felül a szabályokat – írja a Financial Times.

Az új szabályok kisebb súlyt adnának az úgynevezett egykaros vizsgálatoknak, amikor minden résztvevő ugyanolyan kezelést kap. Ezzel szemben a randomizált kontrollvizsgálatok, amelyek a klinikai kutatás legszigorúbb módszerének számítanak, az új kezeléseket a jelenlegi standard kezeléssel, illetve placebóval hasonlítják össze, és a résztvevők nem tudják, melyiket kapják.

Az új uniós iránymutatások nem zárják ki az egykaros vizsgálatokat, az egyes tagállamok maguk hozhatják meg döntéseiket. Az egészségügyi technológiaértékelésről szóló rendelet január 12-től a rákgyógyászati és a fejlett terápiás készítményekre, 2030-tól pedig valamennyi gyógyszerre vonatkozik.

A tiltakozók szerint ez megnehezíti a ritka betegségek gyógyszerinek engedélyeztetését, mivel a drága tömegkísérleteket helyezik az előtérbe.

A sejt- és génterápiás ágazat érdekvédelmi szervezete, az Alliance for Regenerative Medicine (ARM) szerint a randomizált kontrollvizsgálatok, amelyekhez gyakran szükség van arra, hogy a betegek egy csoportja egy álterápiát kapjon, túl drágák és etikátlanok, mivel egy ilyen súlyos betegségben szenvedő személynek hatástalan placebót adnak.

Az iránymutatásokat a rák és a ritka betegségek kezelésére szolgáló innovatív, de drága új sejt- és génterápiák iránti növekvő érdeklődés miatt vezették be. Az IQVIA piackutató szerint 2023 végéig világszerte 76 sejt- és génterápiát hoztak forgalomba, ami kétszerese az egy évtizeddel korábbi számnak. Az ARM elemzése szerint az EU-ban engedélyezett és elérhető fejlett terápiák mintegy 80 százaléka olyan egykaros vizsgálatokat alkalmaz, amelyek nélkülözik a kontrollcsoportot.

A kutatók beszéltek arról, hogy a véletlenszerű kontrollvizsgálatok nehézkesek a ritka betegségek esetén, példának hozták a Wiskott-Aldrich szindrómát, ami 1 millió férfiból mindössze négyet érint átlagosan. ráadásul félő, hogy ha az egykaros vizsgálatok esetén fennáll a „nem meggyőző” értékelés kockázata, akkor már országok nem fognak küldeni betegeket a tesztekre.

A kutatók hozzáteszik, hogy a szabályozásváltozás iránya pozitív, de a végrehajtási irányelvek túlságosan korlátozóak. Sok gyógyszergyártó azért hagyott fel a ritka betegségekkel kapcsolatos kezelések fejlesztésével, mert túl drágák, kevés beteg esetén nehézkes a megtérülés.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
foldgaz_csővezeték