Venni kell a Telekom részvényeit az MBH Bank elemzője szerint
Üzlet

Venni kell a Telekom részvényeit az MBH Bank elemzője szerint

Portfolio
Vételi ajánlással kezdte meg a Magyar Telekom részvényenek követését az MBH Bank elemzője, az egyéves célár 1238 forint, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 16 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Az MBH Befektetési Bank 2024. augusztusában megkezdte a Magyar Telekom követését, vételi ajánlással – derül ki a bank friss elemzéséből. Az elemzés szerint 5 százalékos likviditási diszkontot alkalmazva a részvény várható egy éves célára 1238 forint.

A Magyar Telekom növekedési sztorija már nem feltétlen az előfizetők számának bővülésétől, hanem főként az egy hozzáférésre (felhasználóra) jutó átlagos árbevétel (ARPU) növekedésétől várható. A bevételek növekedését a mobil szolgáltatásoktól– legfőképp adatforgalom– és a szélessávú internettől várja az elemző.

Az elemző számításai szerint az árbevétel 2024-ben az inflációs díjkorrekció hatására a mobil és vezetékes szegmensekben több mint 10%-ot növekedhet. Az infláció alacsonyabb szintekre süllyedésével az ezt követő években nem számít arra az elemző, hogy a Telekom kétszámjegyű díjkorrekciót hajtana végre, így a bevételek is lassabb ütemben növekedhetnek. Az árbevétel növekedést legnagyobb mértékben a mobiladatforgalom és vezetékes internet hajthatja, ami ellensúlyozza a hangalapú bevételek várható csökkenését.

A működési költségek terén jelentős megtakarítást jelent a közműadó és a távközlési pótadó kivezetése, az előbbi már a 2024-es, utóbbi pedig 2025-ös év eredményeiben tükröződik. A két költségsor együttesen több mint 35 milliárd forint megtakarítást jelent a Telekomnak. Az energiaköltségek soron is jelentős csökkenés várható az orosz ukrán háború miatt megugrott energiaárak normalizálódásával.

Az elemző számításai szerint az EBIT több mint 40%-ot nőhet a 2023-as évhez képest, amivel a marzsok is jelentősen emelkedhetnek. A 2024-es évre 22%-os EBIT marzsot vár az MBH, ami 2026-ban tetőzhet 26%-on is. A modell szerint az inflációkövető díjkorrekció és adókivezetések hatására a profit marzsok is megugorhatnak, a korábbi 8-10%os értékekről 14-18%-os szintre nőhetnek.

A Telekom adóssága az elmúlt negyedévek során csökkenő tendenciát mutatott, a nettó adósság/EBITDA ráta stabilan 2-es szint alatt maradt és csökkenni tudott. A nettó adósság 2024 első negyedévében kevesebb mint 430 milliárd forint volt, amivel a nettó adósság/EBITDA ráta az 1,4-es szint körül volt. Az MBH Bank elemzője szerint a nettó adósság további csökkenésével és az EBITDA növekedésével 2025-re a nettó adósság és EBITDA hányados 1 alá kerülhet, ami tovább növelheti a Telekom pénzügyi stabilitását és jövedelmezőségét, valamint pozitív hatással lehet a részvényesi javadalmazásra is.

A Telekom 2022-2024-re vonatkozó részvényesi javadalmazási politikája alapján a részvényesekre jutó eredmény (osztalék és saját részvény visszavásárlás) a módosított nettó eredmény 60% és 80%-a között lesz. A kiemelkedő 2023-as év után a részvény-visszavásárlást és osztalékfizetést a módosított nettó eredmény 70%-ban, azaz 65,5 milliárd forint értékben határozták meg. Az elemző úgy gondolja, hogy a következő évre a Telekom nem módosítja a kifizetés arányát, így 70%-kal számolva körülbelül 95 milliárd forintot fizetne a tulajdonosoknak, amely részvényenként 105 forintot (visszavásárlás + osztalékfizetés) jelentene.

A kockázatok között megemlíti az elemző a piaci szabályozást, a távközlési piac új trendjeihez és technológiáihoz való alkalmazkodást, az energiaköltségek alakulása körüli bizonytalanságot, a gazdasági környezet alakulását, és hogy a telekommunikációs cégek népszerű célpontjai lehetnek a hackertámadásoknak.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Csökken a FIX állampapír kamata

A mostani, három évig fix 7%-os állampapírt csak augusztus 15-ig lehet vásárolni, utána új sorozat jön, de már csak 6,75%-os kamattal. Ha most akartál bevásárolni belőle, akkor itt az idő l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
erdőtűz stock