Súlyos a helyzet Görögországban, Athén külvárosát fenyegetik az erdőtüzek
Üzlet

Súlyos a helyzet Görögországban, Athén külvárosát fenyegetik az erdőtüzek

Portfolio
Hétfőn Athén külvárosát is elérte Görögország idei legsúlyosabb erdőtüze, amely több száz embert kényszerített menekülésre. Az éjszaka folyamán a tűz fákat, házakat és autókat gyújtott fel, füsttel és hamuval borítva be a forgalmas utakat.

Több mint 700 önkéntes tűzoltó, 199 tűzoltóautó és 35 vízsugárral felszerelt repülőgép küzdött a vasárnap délután három órakor Varnavas falu közelében kitört tűzzel. Ez az Athéntól 35 kilométerre északra fekvő település volt az első áldozata az idei pusztító erdőtüzeknek. Az orkán erejű szél tovább súlyosbította a helyzetet, a lángokat a várostól északra fekvő erdős hegyekből Athén felé terelte.

A tűzoltók szerint a lángok, amelyek lakóházakat, iskolákat és üzleteket fenyegetnek, több mint két évtizede nem voltak ilyen közel a fővároshoz.

"A helyzet továbbra is rendkívül nehéz" - mondta Vassilis Vathrakogiannis, a görög tűzoltóság szóvivője. "Folyamatosan vannak fellángolások, amelyek új kitöréseket hoznak létre és gyorsan terjednek az erős szél miatt."

Füstoszlopok emelkedtek Athén fölé, égett szag lepte el a várost. A tűz elérte Vrilisiát is, amely mindössze 14 kilométerre van Athén belvárosától. Északon pedig elhagyott házak és járművek égtek ki teljesen. Athén külvárosainak lakói közül néhányan maradtak otthonukban, hogy saját eszközeikkel próbálják megfékezni a lángokat.

Halálesetekről eddig nem érkezett jelentés. Tizenhárom embert füstmérgezés miatt kezeltek orvosok, két tűzoltót égési sérülésekkel vittek kórházba. Több mint 30 területen kellett evakuálni lakosokat, három kórházat is kiürítettek, Athén környékének bizonyos részein áramkimaradások voltak. A Rafina kikötőjébe tartó kompokat elterelték.

A hatóságok vészhelyzetet hirdettek ki hadsereg bevonásával, rendőrök és önkéntesek segítenek megfékezni a lángokat. A görög kormány segítséget kért az EU-tagországoktól a tűz megfékezéséhez. 

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vinicius