Rendszeresen szennyezhette a vizet Elon Musk űripari cége
Üzlet

Rendszeresen szennyezhette a vizet Elon Musk űripari cége

Portfolio
Az Elon Musk űripari céga, a SpaceX újabb környezetvédelmi botrányba keveredett, miután a Texas Környezetminőségi Bizottság (TCEQ) közölte, hogy a cég többször is szennyező anyagokat engedett a texasi vizekbe vagy azok közelébe. Öt hónappal ezelőtt az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség hasonló jogsértéseket talált - írta meg a Cnbc.

A TCEQ értesítése szerint 2023. augusztus 6-án panasz érkezett a dél-texasi Harlingen városában található hivatalukhoz, amelyben azt állították, hogy a SpaceX "a TCEQ engedélye nélkül bocsátott ki vizet". Összesen 14 panasz érkezett, amelyekben a létesítmény rendszerének állítólagos környezeti hatásait jelezték.

A SpaceX Boca Chica-i Starbase kilövőállomása körül kialakult helyzet komoly következményekkel járhat a cég számára. A vállalat ugyanis engedélyt kért arra, hogy évente legfeljebb 25 startot és leszállást hajthasson végre Starship űrhajójával és Super Heavy rakétájával.

2024. július 25-én a TCEQ környezetvédelmi vizsgálója "házon belüli megfelelőségi nyilvántartás-ellenőrzést" végzett annak megállapítására, hogy a SpaceX megfelel-e a szennyvízszabályoknak.

A vizsgálat megállapította, hogy a SpaceX idén március és július között négy alkalommal engedély nélkül bocsátott ki ipari szennyvizet.

A lángterelőkkel ellátott vízzel elárasztott rendszerek célja a tesztrepülések és rakétakilövések során keletkező hő, hang és energia eloszlatása. A SpaceX azonban nem építette be ezt a rendszert Boca Chicában lévő indítóhelyére, mielőtt megkezdte volna a valaha volt legnagyobb rakéta, a Starship tesztrepüléseit. A Starship első tesztrepülése során keletkező robbanás következtében betondarabok repültek szét egy közeli természetvédelmi területre, ahol több veszélyeztetett faj élőhelye található. Emellett egy 3,5 hektáros tűz is pusztított Boca Chica State Park területén.

Eric Roesch környezetvédelmi mérnök szerint további szennyvízkibocsátások további vizsgálatokat és büntetőjogi vádakat indíthatnak el. Kenneth Teague parti ökológus szerint különösen aggasztóak azok az adatok, amelyek szerint magas higanykoncentráció található a SpaceX vízelárasztó rendszeréből származó szennyvízben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálos is lehet

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vinicius