Mi lesz az 50 forintos visszaváltós palackokkal a Szigeten?
Üzlet

Mi lesz az 50 forintos visszaváltós palackokkal a Szigeten?

Portfolio
A PET-palackok és az alumínimum dobozok július 1-től induló visszaváltása a Sziget vendéglátóegységeit, és az ott fogyasztó vendégeket is érinti, mégsem láttunk egy darab visszaváltó automatát sem a fesztivál helyszínén. A már jól ismert, nagy szelektív gyűjtők természetesen ott voltak, de vajon hogyan kaphatja vissza valaki a fesztivál területén az 50 forintos betétdíjat automata nélkül? Illetve egyáltalán van-e mit visszakapni? Utánajártunk, hogy hogyan érintette a napi 70-80 ezer embert vendégül látó Sziget Fesztivált az új palackvisszaváltás.

A Sziget hivatalos közleményében emelte ki, hogy a vendéglátás terén idén is kiemelt szempont a környezettudatosság. A szerződött partnerek a műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, lebomló anyagokból készült kellékeket használhatnak. Előnyt jelent tovább. ha a vendéglátósok energiatakarékos megoldásokat választanak, ha a standjaikat környezetbarát anyagok felhasználásával alakítják ki.

A vendéglátóhelyeken kapható ételek mellett azonban az italoknál sem mindegy, hogy milyen "formában" kerül a nagyközönségnek átadásra.

A long drinkek, csapolt sörök, borok a már jól ismert repoharas visszaváltási rendszerrel működnek, a 800 forintos díj kifizetése után a 0,33 és 0,5 literes poharakat tokenre (ami később pohárra váltható) vagy a Green Sziget Pontokon pénzre lehet visszaváltani (egészen pontosan 400 forintra, és egyszerre két pohár váltható vissza)

A palackokban kapott üdítők, vizek, sörök csomagolásain viszont már ott van az 50 forintos visszaváltási díjas jelzés. A Szigeten viszont nem találtunk egyetlen REpontos automatát sem. A fesztiválon belüli Aldiban ugyan volt utalás egy REpontra, de a térkép egy, a fesztivál területén kívülre eső visszaváltópontra vonatkozott.

image_67514625bbbbb
Sziget Fesztivál 2024 - REpont információ, kép forrása: Portfolio

Van vagy nincs 50 forint?

A válasz arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne az 50 forintot visszakapni, illetve, hogy van-e egyáltalán mit visszakapni az, hogy

a Sziget Fesztivál úgy döntött, hogy nem számítja fel a vásárlóknak az 50 forintos betétdíjat. Az ok viszonylag egyszerű, nincs megoldva a visszaváltási infrastuktúra.

Mivel nem telepített a MOHU automatát a fesztivál helyszínére, illetve azok az automaták, amelyekkel most a boltokban találkozhatunk vélhetően túl hamar meg is teltek volna, ráadásként az automaták külföldi bankkártyát el sem fogadtak volna (a fesztiválozók egy jelentős részét kizárva így a visszatérítés ezen módja alól) végül nem lett megoldása a visszaváltásnak.

Azt, hogy a vendéglátósok nem kérik el külön az 50 forintos visszaváltási díjat, az alábbi itallap szemlélteti. A sorok mögötti 50 forintos extra díjat áthúzták.

sziget itallap
Sziget Fesztivál 2024 - Itallap, kép forrása: Portfolio

Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetője a Portfolio Checklist adásában elmondta, hogy az idei fesztiválon az új palackvisszaváltási rendszer némileg megnehezítette a dolgukat. A MOHU nem tudta a jelenlegi struktúrában visszagyűjteni a palackokat, illetve problémaként merült fel az is, hogy külföldi bankkártyát nem tud elfogadni az automata - vagyis a pénzvisszatérítés sem lett volna megoldott sok fesztiválozónak, még akkor sem, ha egyébként az applikációt letöltik.

"Noha nincs megteremtve az infrastruktúra, a szabályozás kimondja, hogy a gyártónak és a forgalmazónak ki kell fizetnie az 50 forintos betétdíjat a MOHU felé. Nekünk el kellett dönteni, hogy kifizettessük-e a vendéggel, ezt az összeget, annak tudatában, hogy itt a Sziget területén a MOHU nem teremtette meg a visszaváltási rendszer feltételeit." - tette hozzá.

Kádár Tamás végül elmondta, hogy azért engedik el a díjat, mert nem korrekt a vendégektől elkérni, ha nincs meg a visszaváltás lehetősége.

A külföldi bankkártyák elfogadása kapcsán a cégvezető elmondta, hogy megoldás lehetne, ha az automaták egy odaérintett kártyára töltenék vissza az összeget, ez a technológia már létezik, és bíznak benne, hogy a tesztév után a visszaváltós rendszer javul annyit, hogy egy olyan fesztiválon is működhessen, ahol napi 70-80 ezer ember megfordul.

Mi lesz a megoldás?

A visszaváltó automaták hiányában a Sziget szelektíven összegyűjti - a vélhetően már összenyomott palackokat, sörösdobozokat. A látogatók pedig, ha nem viszik ki a Sziget területéről ezeket, akkor a szelektív gyűjtökbe tudják beledobni.

sziget123455
Sziget Fesztivál 2024 - Szelektív gyűjtő, forrás: Portfolio

Címlapkép forrása: Sziget

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
elbocsátás