Kettészakadt az ország: így állunk a készpénz ellen hirdetett háborúban
Üzlet

Kettészakadt az ország: így állunk a készpénz ellen hirdetett háborúban

2023-ban 3 százalékponttal bővült az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, 100 fizetésből 38 már digitálisan zajlott. A lakossági fogyasztáshoz viszonyítva az elektronikus fizetések aránya 5 százalékponttal meghaladja az EU-s átlagot. A területi különbségek szembetűnőek, Magyarország szó szerint kettészakadt: míg Budapesten a vásárlások 54 százaléka zajlik elektronikusan, addig Nógrádban vagy éppen Szabolcsban a vásárlások háromnegyede készpénzben történik. Az MNB Fizetési Rendszer Jelentése nyomán megnéztük, hogy áll most Magyarország "készpénzmentes harca".
A legforróbb payment trendekről, a qvikről és legizgalmasabb újításokról is szó lesz november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

Nem az a baj a készpénzzel, hogy nem elég menő vagy hogy a bankkártyák jobban mutatnak a pénztárcákban, hanem az, hogy segítségével könnyebben eltitkolhatók az adóköteles jövedelmek. Ezzel szemben elektronikus fizetésekkel a fekete és szürkegazdaság sokkal nehezebben működik. Ezért is lehet a gazdaságpolitikai, szakpolitikai cél, hogy az elektronikus fizetések tovább terjedjenek, a jegybanki cél 2030-ra legalább 60%-os arány elérése, de lehetségesnek tartják a kétharmados arányt is.

Az MNB Fizetési Rendszer Jelentés c. kiadványából kiderült, hogy 2023-ban megint egyet előre léptünk a "készpénzmentes" gazdaság felé:

3 százalékponttal nőtt a digitális fizetések aránya, ezzel 38 százalékra emelkedett.

készpénz vs cash

2023-ban tovább folytatódott az elektronikus fizetések arányának növekedése a lakossági fogyasztáshoz viszonyítva is, ezzel a hazai érték már 5 százalékponttal haladja meg az EU-s átlagot.

Fontos látni, hogy a legtöbbet a boltokban fizetünk, ehhez képest kisebb arányt képviselnek a számlafizetések, online fizetések és a különböző szektorokon belüli és közötti fizetések. Az MNB szemléltető ábrája azt mutatja meg, darabszám szerint hogyan néz ki a teljes magyar pénzforgalom megoszlása.

Míg a bolti fizetéseknél 5 százalékos növekedést követően 39 százalékban fizetünk jellemzően kártyával, számlákat például már 76 százalékos arányban fizetünk elektronikus úton.

Azokon a helyeken, ahol online pénztárgépek működnek, érték szerint már többet fizettünk elektronikusan, mint készpénzzel:

az elektronikus fizetések érték szerinti aránya 3 százalékpontos növekedés után 54 százalék volt 2023-ban.

Látványos az is, hogy az elektronikus fizetéseken belül a kártyás tranzakciók kiemelkedően nőttek. 2023 során összesen 2,3 milliárd elektronikus fizetési tranzakció történt, ezen belül a kártyás fizetések száma több, mint 200 millióval bővült, ami az elmúlt tíz év egyik legnagyobb éves növekedése, míg az átutalások összértéke több, mint ötödével növekedett.

A fővárosban és környékén jóval többen fizetnek kártyával, mint az ország keleti részén, szinte kettészakadt az ország e tekintetben.

Az online pénztárgépes adatok azt mutatják, hogy míg Budapesten a vásárlások 54 százalékában fizettek elektronikusan, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád vármegyében a vásárlások mindössze 26 százalékánál.

Az elektronikus arányok értéket tekintve 42-65 százalék között alakultak országszerte.

A fizetési szokásainkat nagyban meghatározza, milyen formában kapjuk a bérünket, rendszeres jövedelmünket. Az MNB megjegyzi, hogy az elektronikus bérfizetés terén nem történt érdemi változás az elmúlt években, a három évvel ezelőtti értékhez hasonlóan a felnőtt lakosok mintegy háromnegyede rendelkezett csak elektronikus jövedelemmel 2023-ban. A teljesen készpénzes jövedelemmel rendelkezők 13 százalékot képviselnek, míg 9 százalék vegyesen kapja jövedelmét.

A legforróbb payment trendekről, a qvikről és legizgalmasabb újításokról is szó lesz november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
vasuti-atjaro-vonatkozlekedes-magyarorszag