Sztrájkolnak az olasz strandok
Üzlet

Sztrájkolnak az olasz strandok

Portfolio
Pénteken az olaszországi strandüzemeltetők néhány órára bezárták napernyőiket, hogy szimbolikusan tiltakozzanak, amiért a kormánynak nem sikerült megoldani az Európai Unióval folytatott vitát, amely a strandüzemeltető szektor külső verseny előtt való megnyitásáról szól.

Olaszországban a napozóágyak és napernyők bérbeadására, valamint a strandbárok és éttermek üzemeltetésére vonatkozó jövedelmező engedélyek hagyományosan családi kézben vannak, és jellemzően generációról generációra szállnak. A rivális vállalkozók azonban azt állítják, hogy tisztességtelenül kizárják őket egy igen jelentős üzletágból.

Az Európai Unió már 2006-ban felszólította Olaszországot, hogy írjon ki nyilvános pályázatot a 28 000 strandot érintő koncesszióra. Az egymást követő olasz kormányok azonban Brüsszel nyomása ellenére sem tettek lépéseket. A kérdés ismét előtérbe került, miután a strandkoncessziók 2023 végén lejártak, és azokat az idei év végéig nyilvános pályázat útján kell újra kiosztani. A koncessziók hivatalosan állami tulajdonban vannak, de ritkán nyilvános pályázatra kerülnek.

Pénteken az olaszországi strandok üzemeltetői két órával később, 9:30-kor nyitottak ki az ország egyes részein, és tiltakozásuk jeléül a reggeli napsütésben zárva tartották a napernyőiket. Antonio Capacchione, az egyik legnagyobb üzemeltetői szakszervezet elnöke szerint a "szelíd sztrájk" hatalmas támogatást kapott.

Ez kínos helyzetet teremtett Giorgia Meloni miniszterelnök számára is. Meloni nacionalista koalíciója ugyanis a strandok üzemeltetői mellé állt, mondván, hogy a szektor megnyitása a nagyobb verseny előtt az árak emelkedését és a hagyományok eltiprását jelentheti. A strandklubok vezetői sürgették Melonit, hogy még augusztus közepe előtt hozza nyilvánosságra a nemzeti pályázati feltételeket és a gazdasági kompenzációk részleteit. A kormány erre viszont azt mondta, hogy több időre van szüksége, mert még mindig tárgyal Brüsszellel.

A nyári szünet előtt vártuk, hogy nagyjából képet kapjunk a jövőnkről, de semmi. A kollégáim kezdik elveszíteni a hitüket ebben a kormányban

- mondta Michele De Fazio, a Róma központjától 30 km-re fekvő Ostia tengerparti üdülőhelyen található La Bonaccia strandklub vezetője.

Az olaszországi strandklubok összesen 2,1 milliárd euró bevételt termeltek a Nomisma tanácsadó cég által 2023-ban közzétett legfrissebb adatok szerint. Az olasz számvevőszék legfrissebb adatai szerint a kormány 2016 és 2020 között évente átlagosan 102 millió eurót kapott a működési engedélyek koncesszióba adásából.

A turisták naponta több mint 30 eurót fizethetnek azért, hogy nyugágyakat és napernyőket béreljenek Olaszország 7500 kilométeres tengerpartján.

Az egymást követő kormányok nem liberalizálták az ágazatot annak ellenére sem, hogy Brüsszel figyelmeztette Rómát: bírságokat kockáztatnak az uniós szabályok be nem tartása miatt.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-BUX-részvény-magyar-tőzsde-budapesti-értéktőzsde-emelkedés