Hajmeresztő mozgások a japán tőzsdén, egyik történelmi napot követi a másik
Üzlet

Hajmeresztő mozgások a japán tőzsdén, egyik történelmi napot követi a másik

Portfolio
Kedden reggel a japán részvénypiac jelentős emelkedést mutatott, ami pozitív hatással volt az ázsiai régió többi piacára is. A Nikkei index közel 10 százalékot ugrott, miután hétfőn 12 százalékot meghaladó zuhanást szenvedett el, ami az 1987-es fekete hétfő óta nem látott mértékű esés volt.

A visszapattanás a piacon globálisnak tűnik, az MSCI ázsiai-csendes-óceáni, Japánon kívüli részvényindexe szintén emelkedett, méghozzá 2 százalékkal. A Wall Street is stabilabbnak tűnik: a határidős S&P 500 1,5 százalékot emelkedett, míg a határidős Nasdaq 2 százalékot erősödött. Az európai piacok sem maradtak le, a határidős Euro Stoxx 50 1,2 százalékkal került feljebb.

A Federal Reserve tisztviselői mindent megtettek, hogy megnyugtassák a piacokat, Mary Daly, a San Francisco-i Fed elnöke szerint "rendkívül fontos", hogy megakadályozzák a munkaerőpiac visszaesését - ezzel reagált a múlt heti gyenge amerikai munkaerőpiaci adatra, amely begyorsította az esést a tőzsdéken. Daly elmondta, hogy nyitott a kamatcsökkentésre, ha szükséges, és arról beszélt, hogy a jegybanki politikának proaktívnak kell lennie.

Daly kommentárjai és a vártnál erősebb ISM szolgáltatószektori jelentés csillapította a jövő heti pánikszerű Fed kamatcsökkentéstől való félelmeket.

Már tegnap is visszapattantak a napi mélypontról az amerikai indexek, mégis, a leglátványosabb mozgások a japán tőzsdén voltak, ahol a tegnapi 12,4 százalékos zuhanás után ma 9,5 százalékot ralizott a piac.

Tegnap az 1987-es fekete hétfő óta nem látott esést szenvedett el a japán tőzsde, ma pedig 2008 októbere óta nem látott emelkedést produkált.

n2250806

A japán részvények közül több jelentős emelkedést mutatott, a Mitsui 10,4 százalékot ralizott; míg a Softbank 12,1 százalékot emelkedett; a Suzuki Motor 17 százalékot ment; míg a Renesas Electronics 19,1 százalékot ralizott.

De ez nem éppen egy kockázatvállalási rali. És még nem vagyunk biztosak benne, hogy ez csak egy szusszanás, vagy további esés jön

- mondta Matt Simpson, a brisbane-i City Index vezető piaci elemzője.

A devizapiacon is érdekes mozgások történtek. A dollár erősödött a jennel szemben és elérte a 145,6-os szintet. Ez kisebb megnyugvást jelenthet a piac számára, hiszen a Bank of Japan július 30-i kamatemelése után a jen hét hónapos csúcsra erősödött, ami nyomást gyakorolt a részvényekre.

usdjpy0806

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg új korszakba léptünk? Japánban megtörténhet az, amire harminc éve várnak
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Matrai Karoly cimlapkep