FONTOS „Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Erős negyedév a Richternél - Mit mond a menedzsment?
Üzlet

Erős negyedév a Richternél - Mit mond a menedzsment?

Portfolio
Ma reggel közzétette első féléves számait a Richter, ezt követően pedig a társaság vezérigazgatója, Orbán Gábor sajtótájékoztatón kommentálta a számokat, és beszélt a kilátásokról.

400 milliárd felett az árbevétel az első félévben, a tisztított EBIT-ben hasonló a növekedés, nincsenek nagy kilengések. Bő másfél éve ez az első alkalom, amikor az árfolyamhatás pozitív volt – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Gábor vezérigazgató.

Az idei évre megfogalmazott várakozásokkal kapcsolatban a cégvezető elmondta, hogy az éves előrejelzésnek a közepén van a Richter, annak a tartománynak, ahová szeretne az év végére megérkezni, nagyjából a közepére állt be a cég. Alacsony kétszámjegyű növekedést prognosztizált eredetileg a menedzsment, árfolyamszűrten pont ennek a közepén, 12,5 százaléknál tart. A tisztított EBIT-ben van egy kis szezonalitás a Vraylar felfutása miatt, de ez minden évre jellemző.

Orbán Gábor beszélt az elmúlt félév tranzakcióiról is. A Mithra jelentős részének akvizíciója történt meg júliusban, a céggel mintegy hat éve partneri kapcsolatban állt a Richter. Közös fejlesztést vittünk együtt, a cég csődbe ment, azok a fejlesztési feladatok át kellett, hogy szálljanak ránk, különben nem folytatja senki.

Egy nyugat-európai vállalatot tudtunk felvásárolni a csőd torkából

– mondta el a cégvezető. A molekulafejlesztés nem tudott volna folytatódni, ha magára hagyjuk a vállalatot. A felvásárlással jogok érkeztek hozzánk, és megszereztük azt a stábot, aki képes a fejlesztést befejezni, és a jövőben akár új fejlesztéseket indítani. A Liege-i bázis mostantól az originális kutatási bázisunk. Olyan, hogy saját molekulánk van, nem nagyon volt a cariprazine-on kívül az elmúlt 30 évben – tette hozzá Orbán Gábor.

Az árbevétel növekedése kiegyensúlyozott, széles bázisú volt a földrajzi régiók között, egy kivétel volt, Oroszország, amire a tavalyi negyedik negyedéves előszállítás fékként nehezedik. Minden üzletág növekedni tudott, a general medicines is, a nőgyógyászat, a neuropszichiátria és a biotechnológia pedig már az első negyedévben is húzott. A nőgyógyászatban minden terméknek jó dinamikája volt. A Bemfola nevű fertilitástermékben volt egy komoly visszaesés, de nem a piac, hanem a Richter a saját ellátási képessége romlott. Egy tökéletes viharba kerültünk, a beszállítók ellátási zavarai, és a saját gyártási problémák miatt nem tudtuk kiszolgálni a betegeket úgy, ahogy azt kellene - mondta el a cégvezér.

K+F-re idén többet fogunk költeni, mint tavaly, 30 millió euróval, ezt leszámítva terv szerint haladunk a működési költségekkel. Az igazgatási költségekben kétszámjegyű a növekedés a magyar infláció hatásai miatt - közölte Orbán Gábor.

Idén a legnagyobb nehézségünk a gyógyszerellátás biztosításában van, magas készleteket tartunk, ennek ellenére nem tudjuk kiszolgálni úgy a piacokat, ahogy szeretnénk, és még a készleteken is értékvesztést kell elkönyvelni

A működőtőkénk magasabb, mint amit ideálisnak tekintünk, a készletszintekkel, a piacok jobb kiszolgálásával tudunk még javulni - tette hozzá Orbán Gábor.

Elkerültük az újabb különadót, az effektív adókulcs a globális 15 százalékos szint alatt van. Amit különadóban befizettünk, azzal egy Mithra-tranzakciónak megfelelő összegtől lett megfosztva a Richter – tette hozzá Orbán Gábor kérdésre válaszolva.

A k+f -tevékenységről a cégvezető elmondta, hogy a fázis 2-ben lévő obezitás molekulajelölt fejlesztését abbahagyták, a tudományos adatok nem támasztották alá, és elengedtek egy preklinikai fázisban lévő mechanizmust is. Viszont a denosumab törzskönyvi kérelmét beadta a Richter, két indikációban is.

A Mithra bevételben 1 százalékpontos növekedést fog okozni, az EBIT-ben egy kismértékű csökkentést, mivel a Donesta fejlesztése miatt kell növelni a k+f költségeket. Az idei év után, középtávon készpénzgeneráló hatásúak az akvizíciók - közölte Orbán Gábor.

A general medicines üzletágban folyamatosan adódnak lehetőségek, vannak nagy szabadalomlejáratok, ahová ha oda tudunk érni, komoly piaci lehetőségek akadnak. Bizonyos országok elkezdtek fejlődni, például Üzbegisztán, és egyre inkább azt keressük, hogy Nyugat-Európa felé hogy tudunk nyitni, itt vannak lehetőségek. A költségszintet tudunk úgy menedzselni, hogy nem árazódunk ki a piacról. Viszonylag alacsony kockázatú az iparágon belül, de jól művelhető terület – mondta el Orbán Gábor.

A gyorsjelentést pozitívan fogadták a piacok, a Richter részvényei 2,5 százalékos pluszban állnak a mai kereskedésben.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyre nagyobb bajban a magyar gazdaság, már a kormány is aggódik
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
chips