Vásárlói szégyenérzet is sújthatja a botladozó luxusipart
Üzlet

Vásárlói szégyenérzet is sújthatja a botladozó luxusipart

Portfolio
Az elmúlt hetekben számos vezető luxusipari vállalat publikálta 2024 első félévi eredményeit, melyek vegyes képet mutatnak az ágazat teljesítményéről. Az iparág polarizálódik, egyes szereplők jelentős nyereséget könyvelhettek el, míg mások rosszabb félévet zártak – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Checklist keddi adásában Orbók Ilona luxusipari szakértő, a BDO Magyarország ügyvezetője.

Felemás féléven van túl a luxusipar 2024 első hat hónapjában. A Hermès például jelentős sikereket ért el, úgy néz ki, bejött a cég stratégiai irányvonala, mellyel a luxusipari vásárlók legmagasabb szintjére fókuszál. Hasonlóképpen kiemelkedően teljesített a Miu Miu, ami a Prada csoport számára hozott pozitív eredményeket, és jól ment a Monclernek is, amely szintén nőni tudott – mondta el a Portfolio Checklist keddi adásában Orbók Ilona luxusipari szakértő.

Hozzátette: a fenti cégekkel szemben a Louis Vuitton (LVMH) és a Cartier-tulaj Richemont közel stagnált, a legnagyobb vesztesek között pedig ott van a Kering, melynek zászlóshajója, a Gucci, kétszámjegyű bevételcsökkenést könyvelt el, és majdnem lefelezte a profitját.

Orbók a műsorban elmondta: a britek luxusipari zászlóshajója, a Burberry szintén jelentős visszaesést szenvedett el, és a Hugo Boss is a vesztesek táborát erősítette, jelentős profitcsökkenéssel.

Az iparág általános teljesítményét jól mutatja a szektor legnagyobb papírjait követő S&P 500 Textiles, Apparel & Luxury Goods Index teljesítménye is, amely 30%-os csökkenést mutat éves összehasonlításban.

A szakértő az első féléves eredmények magyarázataként külső és belső okokat is említett az interjúban. Külső tényezőnek látja a makrogazdasági nyomást, a geopolitikai kockázatok fokozódását és a fogyasztói bizalom általános csökkenését. Ezen túl, a gyengébb értékesítési adatok mögött meghúzódik a kínai gazdaság lassulása és a középosztály életszínvonalának csökkenése,

ezen felül pedig a leggazdagabbak körében megjelenhetett a "luxury shame", tehát a luxussal kapcsolatos szégyenérzet, ami – egyfajta szolidaritásként a társadalom egészével – gazdasági problémák idején visszatarthatja őket a luxustermékek vásárlásától.

Orbók Ilona úgy látja, a szektor helyzetét nemcsak külső, hanem belsős okok is nehezítik, az iparág számos szereplője vesztett a kreativitásából, és vannak pozicionálási, továbbá menedzsmenttel kapcsolatos nehézségek is.

A teljes interjút meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adásában a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is a harmadik könyvjelzőtől (08:10-től): 

KÖVESS MINKET

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bét