Itt az újabb fordulhat a chipháborúban, több részvény árfolyama elszállt
Üzlet

Itt az újabb fordulhat a chipháborúban, több részvény árfolyama elszállt

Portfolio
A Biden-kormányzata a jövő hónapban egy új szabályt tervez bemutatni, amely jelentősen kiterjesztené az amerikai hatáskört a kínai chipgyártóknak szánt félvezetőgyártó berendezések exportjának korlátozására. A Reuters forrásai viszont arról számoltak be, hogy néhány szövetséges országot mentesítenek a korlátozások alól.

A kulcsfontosságú chipgyártó berendezéseket exportáló országok - mint Japán, Hollandia és Dél-Korea - szállítmányait nem érinti majd az új szabály. Ez azt jelenti, hogy olyan nagy gyártók, mint az ASML és a Tokyo Electron továbbra is zavartalanul folytathatják üzleti tevékenységüket.

Az új szabály az úgynevezett Foreign Direct Product (FDP) szabály kiterjesztése lesz. Az FDP szabály lényege, hogy ha egy termék amerikai technológia felhasználásával készül, akkor az amerikai kormánynak jogában áll megakadályozni annak értékesítését - beleértve a külföldön készült termékeket is. Ezt a szabályt már évek óta alkalmazzák például arra, hogy távol tartsák a Huawei-től a külföldön gyártott chipeket. Az egyik forrás szerint mintegy fél tucat, Kína chipgyártási törekvéseinek középpontjában álló gyárat, elzárnának attól, hogy számos országból exportot fogadjanak.

Az érintett országok között szerepel Izrael, Tajvan, Szingapúr és Malajzia is.

Az USA azzal a céllal, hogy megakadályozza a kínai hadsereg számára előnyös szuperszámítógépes és mesterséges intelligencia fejlesztéseket, 2022-ben és 2023-ban exportkorlátozást vezetett be a Kínának szánt chipekre és chipgyártó berendezésekre. A jelenleg tervezet formájában lévő új szabály arra utal, hogy Washington a szövetségesek ellenszegülését elkerülve igyekszik fenntartani a nyomást Kína chipiparán.

A legújabb exportkorlátozási csomag egy másik része csökkenti az amerikai technológia szükséges mennyiségét, amely meghatározza, hogy a külföldi termékek mikor tartoznak az amerikai korlátozások alá - mondták a források, hozzátéve, hogy ez bezár egy kiskaput az FDP-ben. A berendezéseket például egyszerűen azért lehet exportkorlátozás alá tartozónak minősíteni, mert amerikai technológiát tartalmazó chipet építettek bele - mondták.

Az új szabály még csak tervezet formájában van, és a bevezetésig változhat, de a cél az, hogy a jövő hónapban valamilyen formában elfogadják - mondták a források. Japánon, Hollandián és Dél-Koreán kívül a szabálytervezet több mint 30 másik országot mentesít.

A hírek hatására az ASML és a Tokyo Electron jelentős emelkedést mutattak: az ASML részvényei 6 százalékkal ugrottak az amszterdami tőzsdén, míg a Tokyo Electron részvényei 7,4 százalékos pluszban zártak.

asml731

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2160537622