Egyszer már betiltották a kriptovalutákat Oroszországban, most újra legalizálni akarják őket
Üzlet

Egyszer már betiltották a kriptovalutákat Oroszországban, most újra legalizálni akarják őket

Portfolio
Oroszország új törvényekkel kívánja szabályozni a kriptovaluták használatát, mivel az ukrajnai háború miatt bevezetett amerikai szankciók egyre nagyobb nehézségeket okoznak a vállalatoknak a külföldi fizetések terén. Az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza, kedden második és harmadik olvasatban tárgyalja a kriptovaluta-törvényt és a kriptobányászatot szabályozó külön jogszabályt - írta meg a Bloomberg.

A törvénytervezetek várhatóan gyors jóváhagyást kapnak a Föderációs Tanács szenátoraitól is, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök aláírná őket. A tervek szerint szeptember 1-jén lépnének hatályba - közölte Anatolij Akszakov, a Duma pénzügyi bizottságának vezetője.

Korábban voltak olyan félelmek, hogy a kriptovaluták legalizálása problémákat okozhat a hazai piac fejlődésében

- mondta Akszakov.

A jogszabály értelmében Akszakov szerint úgy fogják szabályozni a kriptót, mint bármely külföldi valutát Oroszországban. A kriptóval és bányászattal foglalkozó vállalkozások keményen lobbiztak azért, hogy "normális jogi keretek között dolgozhassanak", és ne kelljen félniük a hatósági vizsgálatoktól.

Bár a kriptovaluták segíthetnek Oroszországnak megkerülni a nyugati szankciókat, használatuk egy "objektív jelenség, és nem lehet figyelmen kívül hagyni" a szabályozás szempontjából - tette hozzá Akszakov.

Ez a lépés jelentős változást jelez Oroszország digitális eszközökkel szembeni hozzáállásában. Az orosz vállalkozások ugyanis egyre nagyobb nyomással szembesülnek a fizetések terén az amerikai másodlagos szankciók fenyegetése miatt. Jelenleg tilos digitális fizetőeszközöket használni fizetésre Oroszországban, de Putyin ebben a hónapban felszólította a kormányt, hogy "ne szalassza el a pillanatot" e módszer szabályozásával kapcsolatban.

A kriptovalutákat "egyre inkább használják világszerte nemzetközi elszámolásokban fizetési eszközként" - mondta Putyin tisztviselőknek.

Még 2022 januárjában, alig néhány héttel azelőtt, hogy Oroszország támadást indított Ukrajnával szemben, az orosz központi bank általános tilalmat javasolt a kriptovaluták használatára és létrehozására vonatkozóan. Az érvelés szerint ezek komoly kockázatot jelentenek a pénzügyi stabilitásra és gazdasági biztonságra.

Azóta azonban enyhült az álláspontjuk: tavaly év végén támogatták a kriptopénzek és bányászat kísérleti használatát határokon átnyúló elszámolásokban. Ennek ellenére továbbra is arra kérték az oroszországi pénzügyi szervezeteket, hogy ne nyújtsanak nyilvánosan digitális valutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat.

Vlagyimir Csistyukhin, az orosz központi bank első kormányzóhelyettese múlt hónapban azt mondta: minden lehetőséget meg kell vizsgálniuk annak érdekében, hogy leküzdjék a nemzetközi fizetések nehézségeit.

A hatóságok azért sürgetik ezt a törvényt, mert remélik, hogy javítani fogja majd a határokon átnyúló átutalásokat - mondta Ani Aslanyan elemző. Aslanyan szerint valószínűleg csak nagy exportőrök fognak megfelelni a törvény által támasztott új feltételeknek. Így tehát ez egy "zárt klub" lesz, amely kizárja majd a kis- és középvállalkozásokat. Például csak azok végezhetnek tranzakciókat, akik maguk bányászták ki a kriptót - amit jelenleg csak nagyvállalatok tesznek meg Oroszországban.

A törvény értelmében az Orosz Nemzeti Bank lesz felelős minden kriptopénzzel kapcsolatos kérdésért. Emellett több más szervezet is részt vesz majd az ellenőrzésben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj