Az elemző kipróbálta a Tesla önvezető szoftverét, majdnem karambol lett belőle
Üzlet

Az elemző kipróbálta a Tesla önvezető szoftverét, majdnem karambol lett belőle

Portfolio
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója az utóbbi két negyedéves jelentés során hangsúlyozta, hogy a befektetők csak akkor érthetik meg igazán a vállalatot, ha kipróbálják a Full Self-Driving (FSD) néven forgalmazott vezetéstámogató rendszert. Egy elemző készpénznek vette Musk szavait, de majdnem balesetet okozott az autóval, amikor kipróbálta a rendszert - számolt be a Bloomberg.

William Stein, a Truist Securities elemzője úgy döntött, hogy saját maga is kipróbálja az FSD-t. A tesztvezetés során azonban hajszál híján tudott csak elkerülni egy balesetet.

A Model Y egy kereszteződésben begyorsított, miközben az előttünk haladó autó csak részben fejezte be a jobbra kanyarodást. A gyors beavatkozásomra feltétlenül szükség volt ahhoz, hogy elkerüljem az egyébként biztos balesetet

- írta Stein az ügyfeleknek küldött jelentésében.

Az elemző úgy fogalmazott, hogy kicsit összezavarodott azzal kapcsolatban, hogy mit mutathat a Tesla a robotaxi prototípusok októberi leleplezésén.

Az elemző a teszt után fenntartotta az ajánlását és 215 dolláros célárát a részvényre. Tegnap 232 dolláron zárt a papír.

tesla0730

Musk hétfőn az X-en tette közzé, hogy frissítették az FSD-t, de ez még mindig nem teszi autonómmá a vállalat járműveit, továbbra is szükség van a vezető felügyeletére, és adott esetben beavatkozására.

Stein áprilisban már kipróbálta az FSD-t a vállalat első negyedéves gyorsjelentése után. Az első alkalommal vegyes értékelést írt - "elképesztően jó, de ma nem hasznos" -, míg második tesztvezetését úgy összegezte: "nem jobb, vitathatóan rosszabb".

Mindkét alkalommal New York külvárosában vezetett tiszta és száraz időjárási körülmények között. A mostani tesztjén lenyűgözte, hogy az FSD milyen jól alkalmazkodott sávlezárásokhoz és kátyúkhoz, ugyanakkor aggasztónak találta, hogy már nem kellett rángatnia a kormánykereket ahhoz, hogy bekapcsolva tartsa az FSD-t.

Teljesen elfordítottam a tekintetemet az útról. A rendszer 20-40 másodpercig ment tovább, mielőtt figyelmeztetést adott volna

- írta Stein. Hozzátette, hogy a fia folyamatosan figyelt minden veszélyre.

Amellett, hogy közbe kellett avatkoznia, hogy ne hajtson bele a jobbra kanyarodó autóba hátulról a kereszteződésben, Stein szerint egy másik beavatkozásra is szükség volt, amikor egy rendőr kézmozdulatokkal jelezte, hogy az út szélére kell húzódnia, hogy egy temetési menet elhaladhasson.

Végül az útvonalunk egy szakaszán az autópálya kanyargós és keskeny volt, és a sávokat egy egybefüggő fehér vonal választotta el egymástól, ami a sávváltás tilalmát jelezte. Ennek ellenére az Modell Y kétszer is sávot váltott ebben a helyzetben.

- írta Stein.

Stein arra a következtetésre jutott, hogy az FSD általa tesztelt változata valóban elképesztő, de még csak meg sem közelíti az "autonómia megoldását", utalva a Musk által többször használt nyelvezetre.

Címlapkép forrása: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde