Soha nem látott veszteségek: így csapott le a természeti katasztrófák özöne a biztosítókra
Üzlet

Soha nem látott veszteségek: így csapott le a természeti katasztrófák özöne a biztosítókra

Portfolio
Az amerikai lakásbiztosítók tavaly szenvedték el az évszázad legnagyobb biztosítási veszteségét, köszönhetően a természeti katasztrófák, az infláció és a veszélyeztetett területeken a népességnövekedés miatti fokozott kárkifizetési igényeknek – írja a Financial Times.

Az AM Best hitelminősítő intézet adatai szerint a lakástulajdonosoknak kötvényeket nyújtó biztosítók tavaly 15,2 milliárd dolláros nettó biztosítási veszteséget szenvedtek el, amely legalább 2000 óta a legrosszabb adat, és több mint kétszerese az előző évi veszteségeknek. A jelentés a természeti katasztrófáknak leginkább kitett régiók növekvő népességét jelentős tényezőként azonosította a biztosítók veszteségében.

Az ágazatnak gyorsan növekvő fedezeti igényekkel kell szembenéznie, miközben a biztosított károk az egekbe szöknek… Nemcsak, hogy egyre több házat építenek olyan területeken, amelyek magas természeti katasztrófa-kockázatnak vannak kitéve, de ezeket az otthonokat egyre drágább megjavítani és újjáépíteni, mivel az infláció felhajtotta az építőipari munkaerő és az anyagok költségeit

- mondta Robert Gordon, az Amerikai Vagyonbiztosítási Szövetség (American Property Casualty Insurance Association) politikai, kutatási és nemzetközi alelnöke.

A tavalyi év viszonylag csendes volt a hurrikánok tekintetében, de különösen rossz év volt a heves esőzések és más, a biztosítási ágazat által "másodlagosnak" ítélt szélsőséges időjárási események tekintetében: rekordszámú, 37 különálló esemény történt világszerte, amelyek több mint 1 milliárd dollárnyi biztosított veszteséget okoztak, és ezek többsége az Egyesült Államokban csapódott le. A legtöbb biztosítási szakértő szerint a globális felmelegedés szélsőségesebbé teszi a viharokat, árvizeket és erdőtüzeket.

Sridhar Manyem, az AM Best iparági kutatási és elemzési részlegének vezető igazgatója szerint "az időjárás okozta károk növekvő gyakorisága és súlyossága jelentős bizonytalanságot jelent, amely mind a biztosítási, mind a viszontbiztosítási piacokat befolyásolja".

Az amerikai biztosítók másik jelentős korlátja és egyben a rekord veszteség oka az is, hogy egyes államokban, például Kaliforniában, az árazást jóvá kell hagyatniuk, és az ilyen jóváhagyások megszerzése késik. Az Egyesült Királyságban, ahol az időjárási károkkal kapcsolatos kárigények a tavalyi év során a legmagasabbak voltak, a biztosítók szabadon, az inflációval lépést tartva átárazhatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-részvény-húsipar-goldman-sachs-tőzsdei-bevezetés-bank-of-america