Hatalmas leépítést jelentett be a Magyarországon is érdekelt német autóipari beszállító
Üzlet

Hatalmas leépítést jelentett be a Magyarországon is érdekelt német autóipari beszállító

Portfolio
A német autóalkatrész-beszállító ZF Friedrichshafen bejelentette, hogy 2028 végéig akár 14 ezer munkahelyet is megszüntethet Németországban. A vállalat jelenleg 54 ezer embert foglalkoztat az országban - jelentette a yahoo news.

Peter Laier, a ZF igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a leépítések célja egy hatékonyabb termelési hálózat létrehozása.

"Vállalati felelősségünk, hogy a ZF-et a jövőre nézve pozícionáljuk, és úgy fejlesszük tovább németországi telephelyeinket, hogy azok fenntarthatóan versenyképesek és szilárdan pozícionáltak legyenek" - nyilatkozta Holger Klein vezérigazgató.

Klein korábban már jelezte, hogy a jelenlegi létszám hosszú távon nem fenntartható. A vállalat ezért döntött úgy, hogy összevonja és átszervezi a németországi termelési helyszíneit.

A ZF hangsúlyozta, hogy a leépítéseket "szociálisan felelős módon" kívánják végrehajtani. Ez magában foglalja nyugdíjazási és végkielégítési csomagok felajánlását is. Az üzemi tanács azonban ellenállást ígér. Achim Dietrich, az üzemi tanács elnöke kijelentette, hogy minden egyes munkahelyért harcolni fognak.

Dietrich szerint a menedzsment kudarcai vezettek az autóalkatrész-beszállító pénzügyi nehézségeihez.

A vállalat világszerte mintegy 169 ezer embert foglalkoztat több mint 160 gyártóhelyen 31 országban. A ZF 2023-ban mintegy 46,6 milliárd eurós összértékesítést ért el, ugyanakkor magas adósságállománya miatt februárban költségcsökkentési programot jelentett be.

Ez a program segíthet abban, hogy a vállalat jobb helyzetbe kerüljön az elektromos járművekre való átállás során. Az elektromos járművek alkatrészeire való átállás jelentős beruházásokat igényelne kutatás-fejlesztés terén is.

Az elmúlt évek felvásárlásainak finanszírozása akadályozta meg azt, hogy elegendő forrást fordítsanak kutatás-fejlesztésre és az elektromos járművek alkatrészeire való átálláshoz szükséges beruházásokra.

Magyar szálak

Érdemes megemlíteni, hogy a ZF cégcsoportnak van több magyarországi érdekeltsége is, ezek egyike nagy múltra tekint vissza. A ZF Hungária Kft. manuális, automatizált és automata sebességváltók, illetve ezek alkatrészeinek gyártásával és értékesítésével foglalkozik Egerben. Vevőik teherautókba, buszokba, kis haszonjárművekbe és személygépjárművekbe építik be ezeket. A ZF 1995-ben vásárolta meg a Csepel Autógyár egri üzemét. A ZF Hungária Kft. 1996. január 1-jén kezdte meg működését.

Tavaly decemberben pedig Szijjártó Péter külgazdasági miniszter jelentette be, hogy a német autóipari beszállító 24 milliárd forintos beruházással több mint 300 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten és Debrecenben. A német tulajdonú ZF Chassis Modules Hungary Kft. lengéscsillapítókat, továbbá első- és hátsótengelyeket fog gyártani a BMW debreceni és a Mercedes kecskeméti üzemében 2025-től előállítandó elektromos autók számára. A projekt értéke 24 milliárd forint, amelyhez az állam 2,4 milliárd forintnyi támogatást nyújt, így segítve 313 új munkahely létrejöttét a két városban. A két új gyártóegység 2024 végére készülhet el, a gyártás 2025-ben indulhat.

A mostani bejelentésben nincsenek olyan részletek, amelyek a magyar terveket és az aktuális leépítéseket összefüggésbe hoznák.

Címlapkép forrása: Felix Kästle/picture alliance via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
felvásárlás-horvátország-tranzakció-mezőgazdaság-növénytermesztés-állattenyésztés-Fortenova-Group