Rendeletmódosítás készülődik a túlmelegedő Duna miatt: esetenként átléphetné Paks a vízhőmérsékleti korlátozást
Üzlet

Rendeletmódosítás készülődik a túlmelegedő Duna miatt: esetenként átléphetné Paks a vízhőmérsékleti korlátozást

Portfolio
Egy tervezett rendelkezés az energiaügyi miniszter hozzájárulásával, ellátásbiztonsági okból lehetővé teheti az atomerőmű hűtővízét befogadó Duna-szakasz vízhőmérsékleti korlátozásának túllépését. A paksi teljesítmény visszafogása feszített energiapiaci helyzetekben közvetlen veszélybe sodorhatja a hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását, ezért indokolt lehet a határérték eseti túllépése, ha az ellátás biztonsága érdekében ez elkerülhetetlen – áll az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A rendeleti szintű előírás szerint a Duna vízhőmérséklete a paksi blokkok hűtővizének kibocsátási pontjától folyásirányban számított 500 méteres szelvényben nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot. E kötelezettség betartása érdekében a Paksi Atomerőmű már akkor megkezdi teljesítményének sávos csökkentését, amint a vízhőmérséklet átlépi a 29,5 fokot. A részleges visszaterhelésre tavalyelőtt egyszer, tavaly pedig két alkalommal volt szükség július-augusztusban, 22-72 órányi időtartamban. A klímaváltozás következtében az időjárási körülmények egyre többször vezethetnek a határérték eléréséhez nyáron, elsősorban alacsony vízállás esetén. E hatást erősíti, hogy az atomerőmű üzemelésének kezdete óta a Duna maximális hőmérséklet átlaga közel 3 fokkal emelkedett.

A július eleji tartós kánikulában rendkívüli terhelésnek kitéve működött a hazai villamosenergia-rendszer. A hónap közepén 7 gigawatt feletti értékkel megdőlt a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs. Időnként a belföldi áramtermelési és az importlehetőségek teljes körű mozgósításával lehetett csak fedezni a hőségben megugró fogyasztási igényeket – írja az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A hosszabb távú megoldást számos kormányzati intézkedés szolgálja: egyebek mellett a zöldenergia tárolásának ösztönzése, a korszerű, rugalmasan szabályozható gázerőművek megépítése Kelet-Magyarországon vagy a paksi bővítés és újabb üzemidő-hosszabbítás. A részben már zajló fejlesztések megvalósulásáig, éles ellátási helyzetekben a meglévő atomerőművi blokkok kapacitásainak maradéktalan kiaknázásával előzhetők meg a kisebb-nagyobb áramkimaradások. A gyakori teljesítményváltozások káros és költséges következménye az is, hogy csökkentik az erőmű rendszerelemeinek élettartamát, az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát – közlik.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelkezés a vízhőmérsékleti határértéket változatlanul hagyva, ellátásbiztonsági okból lehetővé teheti annak kivételes, eseti túllépését.

A tervezett előírás alapján ehhez az energiaügyi miniszter hozzájárulására van szükség. A tárcavezető a hozzájárulás megadásával egyidejűleg vízvédelmi intézkedések végrehajtására szólítja fel az atomerőmű üzemeltetőjét és a területi vízügyi igazgatóságot. A folyamatos monitoring szerint a vízhőmérséklet emelkedésének Duna élővilágára gyakorolt ökológiai hatása az érintett szakaszon minimális, alig kimutatható – írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kiss Dániel

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budair