Ítéletet hozott a bíróság: találkoznia kell a Boeing-vezetőknek a Max-balesetek áldozatainak családjával
Üzlet

Ítéletet hozott a bíróság: találkoznia kell a Boeing-vezetőknek a Max-balesetek áldozatainak családjával

Portfolio
Bűnösnek vallotta magát a Boeing a Max-gépek balesetei kapcsán indított eljárásban, és megegyezett arról, hogy legalább 243,6 millió dollárt kifizet, miután megszegte az amerikai igazságügyi minisztériummal 2021-ben kötött megállapodást – írja a Reuters egy szerdán beadott bírósági beadvány alapján.

A Boeing belegyezett, hogy bűnösnek vallja magát a Szövetségi Légiügyi Hivatal (FAA) megtévesztésére irányuló összeesküvésben, a kormány szerint ugyanis a repülőgépgyártó tudatosan hamis állításokat tett a 737 Max kulcsfontosságú szoftverével kapcsolatban, ami a 2018-as és 2019-es két halálos balesethez vezetett. A repülőgépgyártó nem biztosította, hogy a repülőgépek kulcsfontosságú nyilvántartása pontos, vagy teljes legyen - közölte az igazságügyi minisztérium.

Az igazságügyi minisztérium májusban azt állította, hogy a Boeing megszegte a 2021-es megállapodásban foglalt kötelezettségeit, amellyel annak idején a repülőgépgyártó kikerülte a büntetőjogi felelősségre vonást a 346 halálos áldozatot követelő 737 Max-balesetek kapcsán. A bírósági beadvány szerint a Boeing nem biztosította, hogy az alkalmazottak dokumentálják az alkatrészek eltávolítását a repülőgépek gyártása során, és nem győződött meg arról, hogy a szerelők és ellenőrök, akik aláírták, hogy elvégezték a munkát, azt valóban megtették. Áprilisban derült ki, hogy egyes alkalmazottak meghamisítottak dokumentumokat a 787-es gép dél-karolinai üzemében. Az FAA májusban közölte, hogy vizsgálatot indított, miután a Boeing szerint az üzem néhány alkalmazottja „kötelességszegést” követett el azzal, hogy egyes vizsgálatok elvégzését állította.

A Boeing azt sem biztosította, hogy a repülőgépeken végzett munkálatok a megfelelő sorrendben történjenek. Ez növeli a gyártási hibák előfordulásának kockázatát - közölte az igazságügyi minisztérium.

A Boeing szerdán megerősítette, hogy részletes vádalkut kötött az igazságügyi minisztériummal.

A bűnösségét elismerő alku részeként a Boeing beleegyezett, hogy megfizeti a maximális, 487,2 millió dolláros bírságot.

A minisztérium azt javasolta a bíróságnak, hogy a korábbi, 2021-es 243,6 millió dolláros befizetést írja jóvá ebből. A repülőgépgyártó beleegyezett abba is, hogy a következő három évben legalább 455 millió dollárt fordít a biztonsági és megfelelőségi programok fokozására, hozzátéve, hogy ez 75%-kal magasabb, mint a Boeing korábban tervezett kiadásai a vállalati megfelelőségi programjára. Az egyezség egy független felügyelőt is előír, akinek évente nyilvánosan jelentést kell készítenie az elért eredményekről, hogy felügyelje a cég megfelelőségét.

A Max-szerencsétlenségekben elhunytak családjai egy héten belül kifogást nyújthatnak be a bíróságon, aki dönt arról, hogy elfogadja-e az egyezséget, és meghatározza, hogy a Boeing tartozik-e kártérítéssel az áldozatok hozzátartozóinak. A beadvány azt is kimondja, hogy a Boeing igazgatótanácsának az ítélethirdetést követő négy hónapon belül találkoznia kell a hozzátartozókkal.

Az igazságügyi minisztérium közben külön büntetőeljárást folytat az Alaska Airlines repülőgép januári incidensével kapcsolatban, amikor felszállás közben kiszakadt egy panel a gépből, miután négy kulcsfontosságú csavar hiányzott. A Boeing azt mondta, hogy nem készültek el a csavarok eltávolítását részletező dokumentumok.

boeing072524

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
összeomlás