Mozgásba lendült a világ összes pénze
Üzlet

Mozgásba lendült a világ összes pénze

A káprázatos hetes hét vállalatának együttes tőkepiaci értéke 10 125 milliárd dollárral nőtt 2022 vége és a 2024 július 10-i eddigi Nasdaq-100 all-time-high között. Ez az árfolyamnyereség nagyobb összeg, mint amennyit együtt a teljes francia és német részvénypiac, illetve az S&P 400 közepes és az S&P 600 kiskapitalizációjú részvényindex ér. Ennek a forró pénznek pedig már jól látható rotációs következményei vannak és lesznek is még a globális részvénypiacon.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Nagyon érdekes és ritkán látható mozgásoknak lehettünk szemtanúi az amerikai részvénypiacon az elmúlt hét kereskedési nap során. A 2023 eleje óta tartó AI-ciklust az Nvidia szárnyalásával vezető chipszektor ETF, az SMH így mutat napi gyertyákkal 2024. január 2. és július 19. között:  

vilag-osszes-penze-chart1-smh-2024

Halvány kék téglalap jelöli az ominózus utolsó hét kereskedési napot, amely alatt ez a chip ETF 11,8 százalékot esett.

Mindeközben az eddig az AI-ciklusban nagyon lemaradó kiskapitalizációjú részvényeket tömörítő Russell 2000 ETF, az IWM az alábbi grafikont rajzolta ki szintén napi gyertyákkal azonos időhorizonton, 2024. január 2. és július 19. között:  

vilag-osszes-penze-chart2-iwm-2024

A már vizsgált és esetünkben is halvány kék téglalappal kiemelt utolsó hét kereskedési nap teljesítménye ennél az ETF-nél 6,6 százalékos emelkedés volt úgy, hogy a múlt keddi záráskor még ez az érték 10,4 százalékot mutatott, csak visszaolvadt az elmúlt három nap általános esése következtében.  

Nagyon gyors és nagyon intenzív árfolyamváltozás ez mindkét esetben, a hétnapos 18,4 százalékpontos teljesítménykülönbség pedig egy igazi tőzsdei kuriózum. 

A mi folyik itt New Yorkban kérdésre adott egy elég egyértelmű válasz, ami a következő: 

MOZGÁSBA LENDÜLT A „VILÁG ÖSSZES PÉNZE”.

Már csak azt kell definiálnunk, hogy mit is értünk a világ összes pénzén? Esetünkben ennek a hangzatos szókapcsolatnak a definíciója nem más, mint a káprázatos hetes néven futó hét amerikai technológiai vállalat együttes, 2022. december 30. és 2024. július 10. között elért tőkeérték-növekménye, amely 10 125 milliárd dollárra rúgott.  

Így 2024 júliusában kétszer is felbukkant az amerikai részvénypiac kapcsán az elképzelhetetlenül nagy 10 ezer milliárd dolláros összeg. Egyrészt először fordult elő az, hogy a három legértékesebb amerikai vállalat (Apple, Microsoft és Nvidia) együttes piaci kapitalizációja meghaladta a 10 ezer milliárd dolláros összeget. Másrészt pedig a káprázatos hetes már említett bő másfél éves árfolyamnyeresége.  

Bár az elmúlt napok piaci esése megtépázta valamelyest mindkét szép kerek összeget, mégis érdemes ezt a 2024. július 10-i Nasdaq-100 index all-time-high napot egyfajta referenciaként tekintve megvizsgálni, mi lenne teljesen felvásárolható ebből a 10 125 milliárd dolláros tőkeérték-növekményből, amit hét technológiai behemót összehozott bő 18 hónap alatt.  

A következő ábrán narancssárga hasábokkal a káprázatos hetes tagjainak 2022. december 30. és 2024. július 10. közötti piaci kapitalizáció növekménye látható, illetve szürke hasábokkal egyes amerikai indexek és egyes európai országok teljes 2024. július 10-i tőzsdei kapitalizációja:  

A káprázatos hetes bő másfél éves együttes „árfolyamnyeresége” (10 125 milliárd dollár) nagyságrendileg annyi, amennyiből szőröstül-bőröstül meg lehetne venni 1000 kis és közepes kapitalizációjú amerikai vállalatot, illetve mellé még a teljes francia és német tőzsdét (9390 milliárd dollár).  

Még két érdekesség erről az ábráról: 

  • Egymagának az Nvidiának nagyobb tőkeérték-növekménye volt 2022. december 30. és 2024. július 10. között, mint amennyit az egész S&P 400 közepes kapitalizációjú index vagy a teljes francia piac ért ezen a napon.
  • A káprázatos hetes 10 125 milliárd dolláros nyerő 5 százalékából tíz kivételével megvehető lenne a világ bármely tőzsdei vállalat
  • Egy szó, mint száz: hihetetlen nagyságrendű nyereség keletkezett a befektetői társadalomnál a káprázatos hetes 2023-as és eddigi 2024-es bikafutása kapcsán. Még ha ezek a nyerők érdemben vissza is olvadnak, akkor is meghatározó fundamentuma lesz a globális részvénypiacnak az a „forró pénz”, ami a mesterséges intelligencia sztori kapcsán itt összegyűlt, és keresni fogja majd a következő lehetőséget.

Éppen ezért nem kell majd meglepődnünk azon, ha az írás elején bemutatott SMH és IWM rotációhoz hasonló kereskedési párok tömkelegét látjuk majd a következő negyedévekben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés