Mekkora felfordulást hoz Biden visszalépése a tőzsdéken?
Üzlet

Mekkora felfordulást hoz Biden visszalépése a tőzsdéken?

Az elmúlt napokban már nemcsak a republikánusok, de a demokraták is követelték Joe Biden visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A bejelentés múlt hét vasárnap meg is érkezett, de vajon hogy reagálnak erre a piacok? Jön-e változás a Trump trade-ben?

Két meghatározó momentum volt az elmúlt hetekben az amerikai elnökválasztási hajrában:

  • a június 27-i elnökjelölti vita, amelyben Joe Biden csúnyán alulmaradt
  • és a Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet július 13-án, amelyből a korábbi republikánus elnök megerősödve jött ki.

Mindkét esemény azt a forgatókönyvet erősítette, hogy a november 5-i elnökválasztáson Donald Trump lesz a befutó.

A PredictIten most így árazzák az esélyeket:

tru9
Forrás: PredictIt

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, akkor az látszik, hogy Trump előnye továbbra is tetemes, Biden helyét pedig Kamala Harris vette át.

Az viszont fontos, hogy hogyan alakultak az elnökjelöltek esélyei. Trump előnye egyre behozhatatlanabbnak tűnt (amiben a Biden szempontjából tragikus elnökjelölti vita fontos szerepet játszott), de ami ennél fontosabb a lehetséges tőkepiaci reakciók megfejtésével kapcsolatban, az az, hogy több olyan alkalom volt az elmúlt hetekben, amikor Harris esélye már magasabb volt, mint Bidené.

zzz
Forrás: PredictIt

Az elmúlt napok már arról szóltak, hogy nemcsak republikánus politikusok, de demokrata politikusok és ismert demokrata szavazók, támogatók is arra szólították fel Joe Bident, hogy szálljon ki a versenyből.

Az első piaci reakciók ennek megfelelően igencsak visszafogottak.

Mivel a kriptopiacon 0-24-ben megy a kereskedés, ezért az első reakciók onnan jöttek a hétvégén, vasárnap az első reakció esés volt Biden bejelentésére, aztán viszont meredek emelkedésbe kezdtek a vezető kriptoeszközök, a bitcoin és az ethereum is emelkedett, mindkettő több mint egyhavi csúcsra ment a hétvégén. Hogy miért az emelkedés, az nem véletlen, Trumpot a piac a legutóbbi kijelentései alapján egyértelműen pro-kripto jelöltnek tartja, vagyis olyannak, akinek a regnálása alatt a kriptoeszközök szabályozásában, elfogadottságában, használatában pozitív folyamatok jöhetnek.

Összességében azonban az általános kriptopiaci volatilitást figyelembe véve itt sem volt nagy a mozgás. A másik fontos dolog pedig az, hogy ma pedig már újra lefelé tart a kriptoeszközök ára, vagyis a piaci szereplők is bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy merre lesz az irány Biden visszalépése után.

Közben kinyitottak az európai tőzsdék, itt is mérsékelt az emelkedés, a német DAX és a francia CAC is 0,4 százalék pluszba ugrott nem sokkal a nyitás után, azóta pedig tovább araszolnak felfelé.

caccca

A vezető amerikai részvényindexek 0-0,4 százalék közötti emelkedéssel indíthatják a napot, a legjobban a tech szektor teljesíthet.

Biden bejelentése tehát nem volt nagy bejelentés, de összességében inkább felfelé segíti a piacokat.

Egyébként, ha historikus analógiát keresünk egy elnökjelölt visszalépésére, és az arra adott piaci reakciókra, akkor 1968-ig kell visszamennünk az időben, amikor Lyndon B. Johnson lépett vissza, szintén egy vasárnapi napon, akkor a másnapi piaci reakció erős volt a nagy meglepetés miatt, az S&P 500 2,5 százalékot emelkedett, a tőzsdék ugrását akkor az is segítette, hogy akkor lokális mélyponton voltak az amerikai részvénypiacok, vagyis volt honnan emelkedni.

Amit most a piaci szereplők próbálnak megfejteni, az pedig az, hogy a Trump trade névvel illetett befektetési sztorik vajon mennyire sérültek.

Itt arról van szó, hogy a befektetők már hónapok óta elkezdték árazni azt, hogy ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, akkor az milyen hatással lehet a különböző tőkepiaci eszközökre. Trump korábbi beszédeiből az körvonalazódik, hogy

  • elnöki ciklusa alatt jól teljesíthetnek az olajipari vállalatok és azok részvényei, ugyanis Trump felpörgetné az amerikai olajkitermelést. Ebből az olyan cégek és részvényeik profitálhatnak, mint az Exxon.
  • De a kriptopiac is jól teljesíthet Trump alatt, a volt amerikai elnök korábban szkeptikus volt a kriptoeszközökkel, most viszont már inkább lehetőséget lát bennük, viszonylag széles körben elterjedt piaci pletyka, hogy Trump egy stratégiai tartalékot hozna létre bitcoinból.
  • Trump a várakozások szerint komoly importvámokat vetne ki az USA-ba érkező termékekre, ebből elsősorban azok az amerikai vállalatok profitálhatnak, amelyek elsősorban a helyi piacra fókuszálnak.
  • Az USA-ban élő illegális bevándorlók helyzetét is kezelné Trump, ebből büntetésvégrehajtással foglalkozó cégek profitálhatnak.
  • Trump enyhítené az amerikai vállalatok adóterheit, ez megemelheti a cégek profitabilitását, összességében a kisebb kapitalizációjú vállalatoknál fejtve ki nagyobb pozitív hatást.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Trump trade nem sérült, a demokrata elnökjelölti pozícióra esélyes Kamala Harris esélye a végső győzelemre egyelőre még mindig alacsonyabb, mint amilyen Bidené volt a június végi elnökjelölti vita előtt.

Címlapkép forrása: Mario Tama/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés