2025-ben jöhet a fordulópont a villamos energiában: átveszi a megújuló energia a hatalmat a szén felett
Üzlet

2025-ben jöhet a fordulópont a villamos energiában: átveszi a megújuló energia a hatalmat a szén felett

Portfolio
Az elmúlt két évtized legmagasabb növekedése várható 2024-ben és 2025-ben a globális villamosenergia-keresletben. Pozitívum, hogy a villamosenergia-szükséglet növekedésének mintegy felét már a napelemek fedezik - áll a Nemzetköz Energiaügynökség (IEA) évközi frissítéseket tartalmazó "Villamosenergia 2024" riportjában. A várakozások azt mutatják, hogy 2025 lehet a fordulópont, amikor a megújuló energiaforrások által termelt globális villamos energia mennyisége először meghaladja a szénből termelt mennyiséget.

A világ villamosenergia-keresletének növekedési üteme csúcsdöntésre készül, aminek a hátterében a világ országainak a gazdasági növekedése, a villamos energiával működő technológiák, például az elektromos járművek, a hőszivattyúk elterjedése, valamint a hőhullámok miatt fokozódó légkondi használat áll. Ezzel egyidejűleg a megújuló energiaforrások is gyors ütemben emelkednek, a napelemes fotovoltaika is új rekordokat döntöget.

A megújuló energia piaca, a Magyar Energia- és Klímaterv is a kiemelt témák között lesz a szeptember 4-i Sustainable World konferencián. Részletek a linken.

A Nemzetköz Energiaügynökség előrejelzése szerint a globális villamosenergia-kereslet a 2023-as 2,5%-os növekedésről,

2024-ben 4%-ra fog emelkedni.

Ez 2007 óta a legmagasabb éves növekedési ütemet jelentené, a globális pénzügyi válság és a világjárvány után tapasztalt rendkívüli visszapattanást leszámítva. A várakozások szerint, 2025-ben is folytatódik a kereslet élénkülése, jövő évre is 4% körüli növekedési ütem várható.

A villamosenergia-fogyasztásban kiemelendő India, ahol idén 8%-os növekedést becsülnek, illetve Kína, ahol 6% lehet ez az érték. Az Egyesült Államokban az előrejelzések szerint a villamosenergia-kereslet idén 3%-kal fog élénkülni a stabil gazdasági növekedés, a hűtés iránti növekvő kereslet és a bővülő adatközpont-ágazat miatt. Ezzel szemben az Európai Unióban a villamosenergia-kereslet szerényebb fellendülése várható: az előrejelzések szerint a növekedés 1,7% lesz, miután az energiaválság hatásai miatt két egymást követő évben visszaesett a kereslet.

A villamos energia iránti globálisan növekvő igény mögött legalább egy pozitív változás is meghúzódik: a megújuló villamosenergia-források idén és jövőre is gyorsan bővülnek, olyannyira, hogy a részarányuk a globális villamosenergia-ellátásban a 2023-as 30%-ról, 2025-re 35%-ra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a szénre való támaszkodás várhatóan csökkenni fog, részesedése ugyanebben az időszakban 36%-ról 33%-ra csökken.

Ha ez megvalósul, akkor globálisan nézve,

2025-ben először haladhatja meg a megújuló energiaforrások által termelt villamos energia mennyisége a szénből termelt villamos energia mennyiséget.

Globális villamosenergia-termelés forrás szerint, 2014-2025

abra1_villamosenergia

A napenergia és a szélenergia az élre tör

Csak a napelemek önmagukban a 2024 és 2025 közötti globális villamosenergia-szükséglet növekedésének nagyjából a felét fedezik majd, a nap- és szélenergia együttesen pedig a növekedés háromnegyedét - a jelentés előrejelzése szerint.

A nap-, és szélenergia együttes részaránya a 2023-as 13%-ról,

2024-re 15%-ra, 2025-re pedig 18%-ra emelkedik - az egy évtizeddel korábbi mindössze 4%-ról.

A szél- és napelemes energiatermelés együttesen várhatóan további 750 TWh-t fog biztosítani 2024-ben és több mint 900 TWh-t 2025-ben. A napelemes és szélerőművekből származó villamosenergia-termelés 2024-ben várhatóan meghaladja a vízenergia-termelését, ami sorsfordító pillanatot jelent az ágazat számára.

Globális villamosenergia-termelés megújuló forrás szerint, 2014-2025

abra2_villamosenergia
Globális villamosenergia-termelés a megújuló források szerint, 2014-2025, forrás: IEA

A megújuló energiaforrások ugyan növekednek, a szénből történő globális villamosenergia-termelés az idén még valószínűleg nem fog csökkenni (2024-ben várhatóan enyhén, kevesebb mint 1%-kal növekszik, a 2023-as 1,9%-os növekedést követően), különösen igaz ez Kínára és Indiára. A növekedés mögött a nagy ázsiai kereslet, az Egyesült Államokban megmaradó robusztus széntüzelésű energiatermelés, valamint egyes országokban az aszályok miatti alacsonyabb vízenergia-termelés áll. Például Indiában, Vietnámban és Mexikóban a szél- és napenergia erős növekedése ellenére is, idén még növelik a fosszilis tüzelésű energiatermelést. Ennek eredménye, hogy a globális villamosenergia-ágazat szén-dioxid-kibocsátása stagnál, 2024-ben enyhe növekedés, majd 2025-ben csökkenés következhet be.

Ugyanakkor továbbra is jelentős bizonytalanságok maradnak: A kínai vízenergia-termelés a 2023-as mélypont után helyreállt 2024 első felében, így ha ez az emelkedő tendencia folytatódik, az visszafoghatja a széntüzelésű energiatermelést, és 2024-ben a globális villamosenergia-ágazat kibocsátásának enyhe csökkenését eredményezheti.

Egy másik bizonytalanság a mesterséges intelligencia térnyeréséből fakad. A jelentés kiemeli, hogy az adatközpontok villamosenergia-igényével kapcsolatban is vannak még kérdőjelek, például a telepítés ütemét, az AI felhasználási módjait, valamint az energiahatékonyság javításának lehetőségeit illetően.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kamat