Új aranykorba léphetnek a bankok nagy ellenségei, felforgatják a ma ismert bankolást
Üzlet

Új aranykorba léphetnek a bankok nagy ellenségei, felforgatják a ma ismert bankolást

Portfolio
A globális fintech-piac továbbra is az innováció és a növekedés egyik fontos motorja, annak ellenére, hogy finanszírozási és vállalatértékelési szempontból az elmúlt néhány év kijózanodást hozott. A fintech piac a generatív AI boom, a beágyazott pénzügyek terjedése, az open banking, és a hálózatba kapcsolt kereskedelem és a potenciális új ügyfelek, az alulbankoltak elérése révén „2030-ra ötszörösére növekszik, 1,5 ezer milliárd dollárosra hízik” – vetíti előre a BCG fintech tanulmánya.
A fintech versenyről és a banki digitalizációról kiemelt helyen lesz szó november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

Továbbra is arra számítunk, hogy a fintech piac 2030-ra eléri az 1,5 ezer milliárd dolláros bevételt - ez a mai piacmérethez képest nagyjából ötszörös növekedést jelent

- vélik a BCG fintech tanulmányának szerzői.

Ugyanakkor megjegyzik, ma már nem kizárólag a növekedésre koncentrálnak a fintech szereplők: a piac fejlődése egy olyan fordulóponthoz ért, amelyben az óvatosság - a pénzügyi rendszer kockázatának növelésétől való tartózkodás - ugyanolyan fontos, mint a nyereséges növekedés. A 2021-es csúcsról lefordulva a fintech piacon a vállalatok bevételéhez viszonyított értéke jelentősen csökkent, és a finanszírozás is visszaesett. A BCG szerint ezek a kihívások a rövid távú korrekció - a befektetői érdeklődés mérséklődése - részét képezik.

A globális fintech bevételek továbbra is erőteljes ütemben növekedtek: az elmúlt két évben összességében 14%-kal.

A növekedés 21%-ra ugrik, ha a kriptoszektort és a Kínában tevékenykedő fintecheket nem vesszük figyelembe. 

bcg report 01

Ám ennél még figyelemreméltóbb, hogy

AZ IPARÁG A NYERESÉGES NÖVEKEDÉS IRÁNYÁBA MOZDULT EL, AZ EBITDA-ÁRRÉS ÁTLAGOSAN 9 SZÁZALÉKPONTTAL JAVULT.

Ez a fajta fejlődés még mindig korai szakaszban jár, ugyanis a tőzsdén jegyzett 70 legnagyobb fintech vállalat jelentős része még mindig a „40-es szabály” alatt teljesít. (A 40 százalékos szabálynak megfelelő cégek azok, amelyek százalékban kifejezett éves bevételnövekedése és profitmarzsa összeadva meghaladja a 40 százalékot).

bcg report 02 jó

A fintech-szektort átalakító négy trend

Az elmúlt néhány év talán visszarántotta a földre a fintech-szektor magasan szárnyaló szereplőit. Most azonban a cégek racionalizált és újonnan összpontosított csoportja fog felemelkedni, és ők - valamint a már piacon lévő vállalatok - négy fő témával fognak szembesülni:

  1. A GenAI a termelékenységet fogja jelentősen javítani, a termékinnováció pedig ezt követi majd. A generatív mesterséges intelligencia megoldások már most is kézzelfogható termelékenységnövekedést eredményeznek a pénzügyi szolgáltatásokban. A technológia jelentős költségcsökkentést hoz a kódolás, az ügyfélszolgálat és digitális marketing területén, ez a hatás rövid távon valószínűleg még erőteljesebb lesz. A GenAI termékinnovációban való alkalmazása egyelőre nem hozza a várt eredményeket,  de a BCG szerint ez hamarosan be fog következni.
  2. A beágyazott pénzügyek (embedded finance) piaca 2030-ra 320 milliárd dollárosra nő. A kis- és középvállalati szegmens ennek mintegy felét (150 milliárd dollárt) fogja kitenni; a lakossági szegmens 2030-ra 120 milliárd dolláros bevételt fog elérni; a nagyvállalati szegmens pedig 50 milliárd dolláros bevételt fog elérni. A közeljövő profitjának oroszlánrészét továbbra is a már érett fázisban lévő fintechek fogják learatni, míg a nagyobb bankok idővel egyre nagyobb részesedést fognak követelni a területen.
  3. A hálózatba kapcsolt kereskedelem és a hiperperszonalizáció készen áll a fellendülésre. Az összekapcsolt kereskedelem a bankok régóta várt "killer appja", azaz „titkos fegyvere” lehet, amely új bevételi forrást teremt, növeli az ügyfelek hűségét, és lehetővé teszi a bankok számára, hogy marketingcsatornát kínáljanak a kkv és vállalati ügyfeleik számára. A jövőben a bankok a rendelkezésükre álló részletes ügyféladatokat felhasználva személyre szabott hirdetéseket jeleníthetnek meg ügyfeleik számára, a kereskedők pedig a banknak fizetnek az így megszerzett többletforgalom alapján.
  4. Az open banking (nyílt banki) szolgáltatások szerény hatást gyakorolnak majd a banki tevékenységre, de annál nagyobbat a hirdetésekre. Azokban az országokban sem volt jelentős felforgató hatása a banki versenyre az open bankingnek, ahol korán elindult a folyamat a kedvező szabályozás révén. Az igazi érték a nyílt banki infrastruktúrát kihasználó szolgáltatóknál jelentkezik majd. A tranzakciószintű adatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi az időszerűbb és célzottabb személyes ajánlatokat a reklámok, hirdetések piacán.
A fintech versenyről és a banki digitalizációról kiemelt helyen lesz szó november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ha az Apple bajban van, akkor a Samsung is bajban van