FONTOS Káosz a fél világon: megszólalt a Microsoft, elhárították a problémát
A tőzsdéket is megrengette a világszerte fennakadásokat okozó informatikai probléma
Üzlet

A tőzsdéket is megrengette a világszerte fennakadásokat okozó informatikai probléma

Portfolio
Informatikai problémák sorozata zavarta meg pénteken a világ nagyvállalatainak működését az Egyesült Államoktól Ázsiáig terjedően, miután a Microsoft az online szolgáltatásainak meghibásodásáról számolt be. A problémák a vállalatok részvényárfolyamában is hamar meglátszottak.

A Microsoft árfolyama 2,8 százalékos mínuszban várja a mai nyitást, miután az online szolgáltatásainak meghibásodásáról számolt be.

msft0719999

A nap egyik nagy vesztese a Crowdstrike, amelynek árfolyama 14 százalékot zuhant. A globális problémákat állítólag a kiberbiztonsági cég pénteki frissítése okozta, ami világszerte hatással volt a vállalkozásokra.

A Microsoft Azure állapotoldalán azt írják, hogy a CrowdStrike közvetlenül érintett a problémák kialakulásában: „Tudomásunkra jutott egy probléma, amely a CrowdStrike Falcon ügynököt futtató, Windows rendszert használó virtuális gépeket érinti, amelyek hibaellenőrzéssel (BSOD) találkozhatnak, és újraindítási állapotba kerülhetnek. Tudomásunk van erről a problémáról, és jelenleg vizsgáljuk a lehetséges lehetőségeket, amelyeket az Azure-ügyfelek a probléma enyhítésére alkalmazhatnak”.

crwdstrike0719

Miközben a Crowdstrike beszakadt, más kiberbiztonsági cégek árfolyama emelkedik, a SentinelOne 6,7 százalékkal került feljebb, míg a Palo Alto Networks 2,9 százalékot erősödött, Fortinet 1,1 százalékot emelkedett, a Cloudflare pedig 1,3 százalékos pluszban várja a nyitást.

sone0719

A légitársaságok részvényei nem látni jelentős hatást, bár például Ferihegyen a Ryanair és a Wizz Air check-in rendszerei is leálltak, ami késésekhez, torlódásokhoz és jelentősen megnövekedett várakozási időkhöz vezet a repülőtér közleménye szerint. A legnagyobb mínuszban a lutoni székhelyű EasyJet árfolyama van. A cég közöle, hogy az üzemzavar Európa-szerte érintette a repülőtereket, de „a fennakadás nem csak az EasyJetre korlátozódik”, és azt „rajtunk kívülálló rendkívüli körülménynek” nevezte.

légi0719

A bankoknál már egyöntetűbb a kép, szinte kivétel nélkül esnek az európai nagybankok részvényei: a Deutsche Bank 1,6 százalékot, a Banco Santander 1,3 százalékot, míg a BNP Pariban 1 százalékot gyengült.

dbk0719

A londoni tőzsde szolgáltatásai is érintettek, az LSE közölte, hogy a szabályozói hírszolgálata (RNS) nem tud közleményeket publikálni. Az Euronext is megszólalt, az általa működtetett tőzsdéken folyó kereskedést nem érinti a légitársaságok és bankok szolgáltatásait megzavaró üzemzavar. Az ausztrál tőzsde közleménye szerint az elszámolási és klíring platformjuk nap végi zárását 30 perccel, helyi idő szerint este fél nyolcra hosszabbították meg.

A probléma még a központi bankokig is eljutottak: a norvég jegybank közölte, hogy az online rendszerével kapcsolatos problémák miatt pénteken e-mailben és telefonon keresztül kell lebonyolítania a bankrendszer likviditási aukcióját.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1387481089