Robbanásszerű növekedésben a világ legnagyobb chipgyártója
Üzlet

Robbanásszerű növekedésben a világ legnagyobb chipgyártója

Portfolio
A tajvani félvezetőgyártó vállalat, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) csütörtökön közzétett második negyedéves eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat. A mesterséges intelligenciához használt fejlett chipek iránti kereslet továbbra is növekszik, ami jelentős bevétel- és nyereségnövekedést eredményezett - írta a CNBC.

A TSMC nettó árbevétele éves szinten 40,1 százalékkal 673,5 milliárd tajvani dollárra nőtt, a cég profitja pedig 36,3 százalékkal emelkedve 247,9 milliárd tajvani dollárt ért el - mindkettővel sikerült megverni az elemzői várakozásokat és a cég saját előrejelzését.

A cég elnök-vezérigazgatója szerint a második negyedévben az üzletmenetet a 3 és 5 nanométeres technológiák iránti erős kereslet támogatta. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezt részben ellensúlyozta az okostelefon-piac szezonális ingadozása.

A mesterséges intelligencia iránti robbanásszerű kereslet komoly kihívások elé állította a chipkínálatot. A TSMC a világ elsőszámű (bér)gyártója az olyan fejlett chipeknek, amelyek az okostelefonoktól kezdve az AI alkalmazásokig mindenhol megtalálhatók. A TSMC olyan nagyvállalatoknak gyárt chipeket, mint az Nvidia és az Apple, bár a tajvani gyártó dominanciáját a rivális Intel és a Samsung is igyekszik csökkenteni. Ennek ellenére a TSMC a Counterpoint Research adatai szerint az első negyedévben a globális bérgyártói piac 62 százalékát birtokolta, szemben az egy évvel ezelőtti 59 százalékkal.

A cégvezér szerint jelenleg nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között, mivel nagyon jelentős a keresleti oldali nyomás. "Remélem, valamikor 2025-ben vagy 2026-ban sikerül elérni az egyensúlyt" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a harmadik negyedévben is erős kereslet várható mind az okostelefonokkal, mind pedig az AI-val kapcsolatos termékekre, így 2024 egy "erős növekedési év" lehet a TSMC számára.

Jelenleg a vállalat már gyártja a legmodernebbnek számító 3 nanométeres chipeket és azt tervezi, hogy 2025-ben megkezdi a még fejlettebbnek számító 2 nanométeres chipek tömeggyártását. Ezek kisebb méretük révén nagyobb teljesítményt és hatékonyságot kínálnak.

Az AI-alkalmazásokban használt fejlett chipek iránti megugró kereslet idén eddig közel 70 százalékkal növelte a TSMC tajvani tőzsdén jegyzett részvényeinek árfolyamát.

tsmc0718

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ALDI_friss_hús_hűtők_2