Rácsapta az ajtót Európára a Meta, bukhatjuk a legújabb AI-fejlesztéseiket
Üzlet

Rácsapta az ajtót Európára a Meta, bukhatjuk a legújabb AI-fejlesztéseiket

Portfolio
A Meta nem adja ki a következő multimodális AI modelljét - és a jövőbeni modelleket - az EU-s ügyfeleinek, mert a helyi szabályok nem egyértelműek számukra - értesült az Axios.
A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz november 5-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

A lépés a Meta és az uniós szabályozó hatóságok közötti vita eredménye, a Meta az Axiosnak adott nyilatkozatában azt mondta:

Az elkövetkező hónapokban kiadunk egy multimodális Llama modellt, de az európai szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt az EU-ban nem lesz elérhető.

A Meta a lap szerint azt tervezi, hogy az új multimodális modelleket, amelyek videó, hang, kép és szöveg közötti következtetésre képesek, termékek széles skálájába építi be, beleértve az okostelefonokat és a Meta Ray-Ban okosszemüveget.

A Meta szerint döntése azt is jelenti, hogy az európai vállalatok nem használhatják majd a multimodális modelljeiket, annak ellenére, hogy nyílt licenc alatt adják ki őket. Sőt, ez azt is megakadályozhatja, hogy az EU-n kívüli vállalatok olyan termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak Európában, amelyek az új modelleket használják. A vállalat azt is tervezi, hogy hamarosan kiadja a Llama 3 modelljének egy nagyobb, csak szöveges változatát. Ezt viszont az EU-ban lévő ügyfelek és vállalatok számára is elérhetővé teszik majd - közölte a Meta.

A Meta problémája nem a még véglegesítés alatt álló mesterséges intelligenciáról szóló rendelettel kapcsolatos, hanem azzal nem tudnak megbírkózni, hogy hogyan tudnak modelleket képezni az európai ügyfelek adatainak felhasználásával, miközben betartják a GDPR-t - az EU adatvédelmi törvényét.

A Meta májusban jelentette be, hogy a Facebook- és Instagram-felhasználók nyilvánosan elérhető posztjait tervezi felhasználni a jövőbeli modellek képzéséhez. Több mint 2 milliárd értesítést küldtek az EU-ban élő felhasználóknak, lehetőséget kínálva a leiratkozásra, a modellek képzése júniusban kezdődött.

A Meta elmondása szerint hónapokkal a nyilvános bejelentés előtt tájékoztatta az uniós szabályozó hatóságokat a tervről, és csak minimális visszajelzést kapott, amelyet állítólag kezeltek is. A nyilvános indulás után a Meta arra kapott utasítást a szabályozóktól, hogy szüneteltessék az uniós adatokon való modellképzést. Néhány héttel később több tucatnyi kérdést kaptak az adatvédelmi szabályozótól.

Júniusban - miután nyilvánosan bejelentette terveit - a Meta arra kapott utasítást, hogy szüneteltesse az uniós adatokra vonatkozó képzést. Néhány héttel később több tucatnyi kérdést kapott a régió adatvédelmi szabályozóitól.

Az Apple egyébként hasonló lépésre szánta el magát, a múlt hónapban közölte, hogy szabályozási aggályok miatt nem fogja kiadni az Apple Intelligence funkcióit Európában. A Meta szerint a versenytársak, például a Google és az OpenAI már most is az európai adatokon képzik modelljeiket.

A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz november 5-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde