FONTOS Még sosem fogyasztott ennyi áramot Magyarország egy nyári este
Nagy dobásra készül a Wizz Air: jönnek az indiai járatok?
Üzlet

Nagy dobásra készül a Wizz Air: jönnek az indiai járatok?

Portfolio
Még ebben a hónapban megkaphatja az Airbus népszerű gépe, az A321 legújabb típusa, az XLR a szabályozó hatóságok engedélyét, amely hosszabb hatótávú, így akár 11 órás járatokat is lehet vele üzemeltetni. Többek között a Wizz Airnek is van megrendelése az új típusra, amivel akár Indiába indíthat járatokat – írja a Bloomberg.

Az elmúlt 30 évben az Airbus folyamatosan növelte az A321-es repülőgépek hatótávolságát, ennek köszönhetően a típus bestsellerré vált, mivel az ügyfelek a keskeny törzsű utasszállító repülőgépek gazdaságossági előnyeit a széles törzsű repülőgépek hatótávolságával és kapacitásával tudják párosítani.

A hónapban pedig a géptípus legújabb változata, az A321XLR is megkaphatja a szabályozó hatóságok jóváhagyását, amellyel az Airbus gyakorlatilag megduplázza az 1994 elején szolgálatba állított eredeti típus hatótávolságát

– írja a Bloomberg.

Az XLR szolgálatba állítása egy évet csúszik az eredeti tervekhez képest, részben a világjárvány, részben pedig a plusz üzemanyagtartály tűzveszélyessége miatti aggodalmak következtében. A géptípus hatótávolsága 4700 tengeri mérföldre lehet, ami mintegy 11 óra repülési idő. Ezzel a keskenytörzsű repülőgépek olyan célállomásokra is eljuthatnak, amelyek korábban az üzemanyagfaló széles törzsű repülőgépek területei voltak. Ez pedig megváltoztathatja a matekot a légitársaságoknál.

  • Az új gépre már vannak megrendelések, az Icelandair például 13 XLR-t rendelt, hogy leváltsa az elöregedő Boeing 757-es flottáját, amelynek rövidebb, körülbelül 3900 tengeri mérföldes maximális hatótávolsága van. Az XLR-ek, amelyek 30%-kal kevesebb üzemanyagot égetnek el, mint elődeik, lehetővé teszik a légitársaság számára, hogy új célállomásokat indítson Kaliforniában, Texasban, Dubajban és Európa-szerte - mondta a vezérigazgató.
  • A Wizz Air 47 darab XLR-t rendelt azzal a céllal, hogy új útvonalakat nyisson a Közel-Keleten és Ázsiában. A magyar fapados légitársaság tárgyalásokat folytat az indiai hatóságokkal az Indiába irányuló járatokról a repülőgépekkel, amelyek akár 244 utas befogadására is alkalmasak – írja a Bloomberg.
  • Az IndiGo az XLR-eket Indiától kilencórás körzetben kívánja üzemeltetni, így Európa egyes részei is elérhetővé válnak kínálatában, várhatóan a jövő év végétől.
  • A United Airlines Holdings közölte, hogy az XLR segítségével több európai célállomást tud majd kiszolgálni keleti parti csomópontjairól.
  • Az American Airlines szintén tervezi az XLR használatát néhány transzatlanti útvonalon.

Bár az XLR hosszú útvonalakon történő üzemeltetésének gazdaságossága vonzó a légitársaságok számára, a keskeny törzsű repülőgépek viszonylag szűkös helyiségeiben való tartózkodás a hosszú járatokon nem minden utas számára megfelelő. Ez lesz a különbség az Airbus legnagyobb repülőgépéhez, az A380-ashoz képest, amely népszerű a repülőközönség körében, de a legtöbb légitársaság számára túlságosan gazdaságtalan, ezért már nem gyártják. Az XLR-en az olyan elemek, mint a fedélzeti bárok vagy zuhanyzók, amelyek néhány A380-ason megtalálhatók, nem valószínű, hogy elférnek. Mivel a gépet a maximális hatékonyságra építették, kevesebb hely áll rendelkezésre az étkeztetés számára, és a fürdőszobák kapacitása is korlátozottabb lesz, mint a széles törzsű repülőgépeken.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Új légkondicionálót találtak fel - Ez átírhatja az emberiség jövőjét