FONTOS Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak
Folytatódik a fenntarthatósági verseny - Újabb eredményekről számoltak be a vállalatok
Üzlet

Folytatódik a fenntarthatósági verseny - Újabb eredményekről számoltak be a vállalatok

Portfolio
Újra beszámolunk a vállalatok fenntarthatósági területeken elért eredményeiről, összefoglalónkban a június közepe és július eleje között bejelentett hírekből válogattunk. Ezekben szerepel fenntarthatósági jelentés, globális fenntarthatósági listán elért első helyezés, energiamegtakarítási cél megvalósítása, és stratégiai megállapodás is. A fenntarthatósági üzleti tervekkel és megvalósításukkal a Portfolio is foglalkozik a szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferencián.

2019 óta 20%-kal csökkentette az ÜHG-kibocsátását a Tetra Pak a teljes értékláncban

A Tetra Pak bemutatta a 25. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben részletezik, hogy öt egymástól függő területre összpontosítanak: az élelmiszerrendszerekre, a körforgásra, az éghajlatra, a természetre és a társadalmi fenntarthatóságra. Az ENSZ Fenntarthatósági Jelentése szerint a vállalat 2019 óta 20%-kal csökkentette az értéklánc üvegházhatású gázkibocsátását és 47%-kal az üvegházhatású gázok kibocsátását saját tevékenységében. Másik fontos mérföldkő a vállalat számára egy aszeptikus italos kartondoboz piacra dobása volt, amely papír alapú elválasztó réteget tartalmaz, ezzel harmadával (33%) csökkentve szénlábnyomát. Ez az újdonság a csomagolással kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe történő 100 millió eurós beruházás eredményeként valósult meg 2023-ban, és a következő öt-tíz évben ugyanilyen szintű beruházást tervez a vállalat.

A fenntarthatósági jelentés tartalmazza azt is, hogy a világszerte összegyűjtött és újrahasznosításra átadott karton csomagolások mennyisége 2022-hez képest 7%-kal nőtt. Emellett 14%-kal nőtt a polyAl azon mennyisége, amelyet a cég újrahasznosításra küldött.

Szeptember 4-én újra jön a nagy fenntarthatósági üzleti találkozó, a Sustainable World 2024 konferencia. Témák, előadók, részletek a linken.

Első helyen végzett a Schneider Electric a TIME magazin fenntarthatósági listáján

Az első helyen végzett a Schneider Electric a TIME magazin és a Statista által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő vállalatait bemutató rangsorban (World’s Most Sustainable Companies for 2024). A társaság többek között saját fenntarthatósági programjával, illetve az ügyfelei és beszállítói energiahatékonysági és klímavédelmi törekvéseit támogató megoldásaival és kezdeményezéseivel kapta meg az első helyet. A vállalat 2018 óta 553 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében támogatta ügyfeleit. A saját ellátási láncuk átalakításának eredménye, hogy az 1000 legfontosabb beszállítójuk szén-dioxid-kibocsátása 27 százalékkal csökkent a fenntarthatósági programjuk, a Schneider Sustainability Impact (SSI) kezdete óta, valamint a cég legfontosabb beszállítóinak 21 százaléka teljesítette a vállalat tisztességes munkára vonatkozó elvárásait.

A lista készítésekor a világ legnagyobb és legbefolyásosabb 5000 vállalatát gyűjtötték össze, majd egy négylépcsős értékelést követően a végső rangsorból kizárták a nem fenntartható iparágakat, és olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a külső szereplők által adott fenntarthatósági minősítések, kötelezettségvállalások, a vállalati jelentéstételi gyakorlat, valamint a környezeti és társadalmi teljesítménymutatók. Az így létrejött több mint 30 ország 500 vállalkozását tartalmazó rangsor első helyén végzett a Schneider Electric.

  World's Most Sustainable Companies of 2024  
Helyezés Vállalat neve Ország Terület Pontszám
1. Schneider Electric France IT, Tech & Software 88.86
2. NEC Corp Japan IT, Tech & Software 85.71
3. Moncler Italy Retail, Wholesale & Consumer Goods 85.66
4. Brambles Australia Transportation, Logistics & Aviation 82.98
5. Illumina United States Chemicals, Drugs & Biotechnology 82.63
6. SGS Switzerland Professional Services & Consulting 81.96
7. Sanofi France Chemicals, Drugs & Biotechnology 81.22
8. NRI Japan Professional Services & Consulting 81.03
9. Telefónica Spain Telecommunication 81.02
10. Cigna United States Banking, Insurance & Financial Services 80.52
Forrás: TIME        

Fókuszban az energiahatékonyság és energiamegtakarítás a BorsodChemnél

A vállalat 2022-2024 közötti időszakra saját vállalásként 150 ezer MWh energia megtakarítását irányozta elő, ami éves szinten mintegy 20 ezer háztartás villamosenergia-felhasználásával egyenértékű. Energiaigényük óránként körülbelül 220 MW (megawatt), ami közel 2,2 millió darab 100 wattos hagyományos izzó fogyasztásának felel meg.

Az elmúlt időszakban számos, az energiacsökkentést támogató technológiai fejlesztést, valamint berendezéscserét hajtottak végre. 2022-ben a fogyasztásuk 20 százalékát biztosították saját termelésből, míg 2023-ban megduplázták ezt, elsősorban egy új, kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőműnek köszönhetően. Új hőszivattyús egység telepítésével a széndioxid-kibocsátásuk 6500 tonnával csökkent, emellett a napelemeik eddigi számát idén több mint duplájára növelték, így összesen 12 ezer tonnával tudják mérsékelni a széndioxid-kibocsátásukat évente. A körkörösség jegyében az épületek fűtésére és a technológiai vizek előmelegítésére a termékek gyártása során keletkező forróvizet használják fel. Ennek köszönhetően közel 7 ezer háztartás átlagos éves földgázigényével egyenértékű energiát takarítanak meg. Ezen túl, a hőszivattyú fejlesztési projekt keretében a hulladékhőkből termeléshez szükséges gőzt állítanak elő, ezzel mintegy 5300 háztartás átlagos éves földgázfogyasztását takarítják meg.

A beruházások eredménye, hogy a kitűzött megtakarítási célt túlteljesítve, összesen 22 ezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget tudnak jelenleg megtakarítani évente.

Green_awards_2024_fb_1200x628
Még nem késő pláyázni a Green Awardsra. Részletek a linken.

A CPI és a Parkl stratégiai megállapodást kötött

A CPI Hungary és a Parkl együttműködésével rugalmas és egyben a fenntarthatósági célokat támogató megoldást kínál az irodapiaci bérlő cégeknek és munkavállalóiknak. A stratégiai partnerség keretében a CPI Hungary teljes hazai irodaportfóliója – 21 irodaház – parkolómenedzsmentje és elektromosautó-töltő szolgáltatása újul meg egyetlen rendszerben. A rugalmas autómobilitási megoldások részei annak a szolgáltatási csomagnak, hogy a jövőbeli irodák bérlői flexibilisen vehessék igénybe a különböző lokációkat, vagyis az épületek közötti zavartalan mozgás és a parkolási, valamint töltési szolgáltatásokat.

A jelenleg több mint 40 irodaházban összesen 10 ezernél is több parkolóhelyet, valamint országszerte mintegy 700 töltőpontot üzemeltető Parkl rendszerével egy felületen válik elérhetővé a munkavállalók számára a parkolóhelyek és töltős pozíciók foglalása a CPI irodaház-állományában. A dolgozók közlekedési szokásaihoz kapcsolódó adatok gyűjtése szintén lényeges fejlesztési és optimalizálási lehetőségeket kínál. A bejárási adatok alapján megbecsülhető például, hogy adott napokon milyen az iroda látogatottsága és kihasználtsága, ami az energiahatékonyság növelése mellett lehetőséget biztosíthat akár az üzletileg hatékonyabb irodabérlésre és kiadásra is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét