FONTOS Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak
Az EU vizsgálatot indított a Lufthansának nyújtott állami támogatás ügyében
Üzlet

Az EU vizsgálatot indított a Lufthansának nyújtott állami támogatás ügyében

Portfolio
Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít a Lufthansa légitársaságnak nyújtott állami támogatással kapcsolatban.

A Covid-19 járvány idején számos vállalat került nehéz helyzetbe, köztük a Lufthansa is. A német kormány ekkor döntött úgy, hogy jelentős (6 milliárd eurós) pénzügyi segítséget nyújt a légitársaságnak, hogy elkerülje annak csődjét. Az Európai Bizottság akkoriban jóváhagyta ezt az intézkedést, mondván, hogy az összhangban van az uniós szabályokkal.

Azonban tavaly az EU második legmagasabb szintű bírósága megsemmisítette ezt a döntést, mondván, hogy az eljárás során hibák történtek. A Lufthansa fellebbezése a döntés ellen még mindig folyamatban van.

Az állami támogatások kérdése mindig érzékeny téma az Európai Unióban. Az uniós szabályok célja ugyanis az, hogy biztosítsák a tisztességes versenyt és megakadályozzák azt, hogy egyes vállalatok indokolatlan előnyhöz jussanak.

A Lufthansa szóvivője szerint a vállalat már teljes egészében visszafizette a támogatást, és elmondta, hogy a társaság már a 2023-as éves jelentésében is számolt azzal, hogy a Bizottság hivatalos vizsgálatot indít, ahogy azt hasonló esetekben már megtette.

A Bizottság vizsgálata valószínűleg hónapokat vesz majd igénybe, és mivel a Lufthansa már teljes egészében visszafizette a támogatást, ezért korlátozott lehet a bírósági ítélet azonnali hatása. Mindazonáltal az ítéletnek következményei lehetnek a jövőbeli állami mentőcsomagokra nézve.

A Lufthansa árfolyama nem reagált negatívan a hírre, jelenleg 1,5 százalékos pluszban van a jegyzés, míg idén 24 százalékos mínuszban van a papír.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét